Вітання доярки, шоу на майдані та зачинені двері. Якими були інавгурації українських президентів

Вітання доярки, шоу на майдані та зачинені двері. Якими були інавгурації українських президентів
П'ять президентів України

30 квітня Центральна виборча комісія офіційно оголосила результати президентських виборів. 3 травня їх опублікують в офіційних газетах, а це означає, що максимум за 30 днів – до 3 червня повинна відбутись інавгурація Володимира Зеленського.

Конституція України передбачає, що новообраний президент повинен скласти присягу на урочистому засіданні Верховної Ради. Однак, практика показує, що не завжди все обмежується стандартним сценарієм. Букмекери навіть робили ставки на те, де відбудеться інавгурація Зеленського. Окрім Верховної Ради, серед ймовірних місць присяги: Майдан Незалежності, Маріїнський палац та НСК «Олімпійський».

Інавгурація Володимира Зеленського, зважаючи на його минуле, має шанси стати найоригінальнішою в історії сучасної України. Втім, і «сходження на престол» попередників мало свої несподіванки. Пропонуємо пригадати, як це було.

Вітання Кравчуку від доярки

Леонід Кравчук складав присягу в тому числі на Конституції УРСР

Перший президент України Леонід Кравчук склав присягу 5 грудня 1991 року. Зробив це у Верховній Раді, що в подальшому стало стандартом. Присягав керманич держави на Пересопницькому Євангелії, Акті проголошення незалежності України та Конституції Української радянської республіки. Конституція України з’явилась лише через п’ять років. Булави і печатки Леонід Кравчук також не отримав. Традиція вручати їх главі держави зародилась пізніше.

Вітали президента письменник Олесь Гончар, представник Росії в Україні, військовослужбовець та доярка з Полтавщини. Остання заявила з трибуни парламенту: «З вашим іменем ми пов’язуємо сподівання людей. Убережіть нас від Чорнобилів і криз».

Наостанок присутні разом заспівали гімн. Хор гучно затягнув «Ще не вмерли УкраїНА..». Більш оптимістичний варіант «Ще не вмерла УкраїНИ ні слава, ні воля» з’явився лише у 2003 році. У залі співали одиниці. Вочевидь слова гімну тоді знали ще не всі депутати.

«Неформальний» Кучма у Палаці «Україна»

Леонід Кучма – поки єдиний український президент, який пропрацював одразу два терміни. Відповідно інавгурації теж мав дві – 19 липня 1994 року та 30 листопада 1999 року.

Перша інавгурація відбулась уже традиційно – у Верховній Раді, але урочистості продовжили у Маріїнському палаці. Там Леонід Кравчук символічно передав владу своєму наступнику.

Вдруге Кучма складав присягу не у Верховній Раді, а у Палаці «Україна»

А от другу інавгурацію провели вже не у стінах парламенту, а у Палаці «Україна». Наполіг сам Кучма. Пояснив це тим, що присягу потрібно складати не перед депутатами, а перед народом. Хоча й зізнався, частина парламенту – у конфронтації з главою держави. Тоді ж з’явились президентські символи: печатка, булава, штандарт і нагрудний ланцюг.

За кілька років другий президент України навіть видав Указ, в якому постановив – інавгурації повинні відбуватись саме у Палаці «Україна». Втім, наступники цього не дотримались.

Народна інавгурація Ющенка на майдані

Після урочистостей у парламенті Ющенко вирушив на «громадську інавгурацію» на Майдан Незалежності

Віктор Ющенко прийшов до влади на хвилі Помаранчевої революції. Не дивно, що і його інавгурація стала масовим дійством. 23 січня 2005 року президент прийшов до Верховної Ради України, присягнув на Конституції і Пересопницькому Євангелії, а за тим – вирушив з родиною на Майдан Незалежності, де відбулась вже «громадська інавгурація».

У центрі столиці тоді зібралось близько півмільйона людей. Будівлі навколо Майдану Незалежності завісили помаранчевими полотнами. Опісля урочистостей там влаштували концерт, а ввечері – святковий феєрверк. Ще один концерт відбувся у Палаці «Україна».

Іноземні делегації вже традиційно приймали у Маріїнському палаці.

Перед Януковичем зачинились двері

Інавгурація Віктора Януковича, порівняно з попередньою, була значно формальнішою. 25 лютого 2010 року він отримав благословення від патріарха Російської православної церкви Кирила та склав присягу у Верховній Раді Україні. Щоправда, на вході перед президентом раптово зачинились двері. Багато хто побачив у цьому поганий знак.

У залі не було ні прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, ні попередніх президентів Леоніда Кравчука та Віктора Ющенка. З колишніх очільників держави прийшов на церемонію лише Леонід Кучма. Пустували також місця депутатів від БЮТу.

Гімн новообраний президент Янукович тоді не співав – стояв мовчки, поки той звучав.

На інавгурацію Януковича з попередників прийшов лише Кучма

 

Зомлілий солдат на присязі Порошенка

Інавгурація Петра Порошенка відбулась 7 червня 2014 року. Спершу він прибув до Верховної Ради, де склав присягу та отримав президентські символи. Багатьом запам’ятався момент, коли солдат почесного караулу знепритомнів від сонячного удару, коли повз нього проходив Порошенко.

Вперше Росія згадувалась на інавгурації не як партнер, а як учасник збройного конфлікту. Порошенко у своїй промові говорив про необхідність звільнення окупованого Криму та частини Донбасу, припинення війни.

Опісля урочистостей у парламенті президент вирушив на Софіївську площу, де склав присягу, як головнокомандувач Збройних сил України. 

Подальші святкування відбулись у «Мистецькому арсеналі».

Порошенко говорив про окупований Крим і війну на сході

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцький зоопарк за рік заробив 2 700 000 гривень
Наступна новина У Луцьк з концертом їде легенда українського андеґраунду
Останні новини
Схожі новини