Внутрішньобудинкові газові мережі: що з ними робити і скільки це коштуватиме?

Внутрішньобудинкові газові мережі: що з ними робити і скільки це коштуватиме?

Ринкові відносини поступово просуваються газовим ринком. У 2019 році зруйновано монополію на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Тепер споживачі газу можуть вільно обирати підрядника для цих робіт на ринку.

Як це відбулося і що робити далі – розповідає пресслужба «Волиньгазу».

Що сталося?

 У травні 2019 року набрав чинності закон «Про житлово-комунальні послуги». В ньому чітко вказано, що технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем газопостачання здійснюється за рахунок співвласників. Виконавцем цих послуг може бути будь-яка компанія, яку обиратимуть співвласники. І, звісно, що матиме необхідні дозволи. Ліцензування компаній здійснює Державна служба з питань праці.

 Що таке внутрішньобудинкові газові мережі?

 Це всі газові мережі від вентилю на вході в будинок. Тобто, всі газові труби на фасадах будинку та всередині будівлі і квартир – є внутрішньобудинковими мережами.

 Чиї це труби і кому вони належать?

 Внутрішньобудинкові газові мережі належать співвласникам багатоквартирних будинків. Раніше вони перебували на балансі місцевих рад та експлуатаційних організацій – ЖЕКів. Тому вся документація на ці мережі має бути передана від попередніх власників нинішнім.

 Хто їх обслуговував раніше?

 Раніше відповідальність внутрішньобудинкові мережі була покладена на газорозподільні компанії. Втім, цю послугу вирішили демонополізувати і споживачам газу дали можливість обирати підрядника самостійно. З травня поточного року співвласники можуть обрати виконавця цих робіт, виходячи з власних потреб.

 Чи включені кошти на обслуговування цих мереж в діючий тариф на доставку газу?

 Кошти на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж ніколи не були включені у вартість послуги на доставку газу. Адже ці мережі не перебували на балансі газорозподільних компаній.

 Що це за технічне обслуговування?

 Торік у червні профільне міністерство навіть оприлюднило проект переліку робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. До них віднесені огляд, перевірка герметичності газопроводів та їх з’єднань, випробовування мереж тиском, обслуговування вимикачів та вентилів, перевірка параметрів спрацювання автоматики безпеки та сигналізаторів загазованості.

 Чинна редакція Кодексу газорозподільних мереж (розділ 5, пункт3) передбачає, що власники газових мереж, в тому числі побутові споживачі забезпечують належну експлуатацію мереж. Для цього вони укладають відповідні договори. Так само закон «Про житлово-комунальні послуги» говориться, що технічне обслуговування та поточний ремонт всередині будинкових мереж проводиться за рахунок співвласників ст. 14, п. 3).

 Із чого почати пошук підрядника для обслуговування газових мереж?

 Перш ніж шукати обслуговуючу компанію, співвласники внутрішньобудинкових мереж повинні знати, які газові комунікації належать дому. Для цього вони повинні отримати відповідні документи на мережі в виконкомах міських рад або безпосередньо в ЖЕКах.

 Щоб визначити межі мереж співвласників будинку підписується акт балансової належності. Він дозволяє встановити чітку межу між газовими трубами дому та мережами, які обслуговує газорозподільна компанія. Зазвичай, це вентиль на вході до будинку.

 Розділ 5 пункт 1 Кодексу газорозподільних систем пропонує власникам (балансоутримувачам, управителям) укласти з газорозподільними компаніями акти розмежування зон балансової належності та експлуатаційної відповідальності. Він також є невід'ємною частиною договору на розподіл газу.

 Підписання акту з газорозподільною компанією дає можливість будь-якої компанії на ринку оцінити обсяг і вартість робіт з технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

 Скільки це мені коштуватиме?

 Оціночна вартість технічного обслуговування газових мереж в будинку на три під’їзди та 45 квартир, які використовують тільки газові плити  може складати близько 16 гривень на місяць. У дев'ятиповерховому будинку на 144 квартири вартість послуги може становити близько 14 гривень на місяць.

 Навіщо це співвласникам?

 Ринковий підхід дає співвласникам багатоквартирних будинків вибір, які роботи необхідно виконати  в залежності від стану мереж і можливостей їх співвласників. А також обирати обладнання або комплектуючі для ремонту власних мереж. Тобто, договірні відносини дозволяють самостійно визначити пріоритети і розпланувати витрати співвласників.

 До того ж, з підписанням договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж відбувається передача відповідальності підрядної організації за їх безпечну експлуатацію. Адже безпека - є інтересом співвласників всього будинку і управитель або ОСББ є їх представником.

 Монополію облгазів нарешті зруйновано?

 Газорозподільні компанії тільки підтримують демонополізацію ринку технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Тепер вони є лише однією зі сторін, яка може надавати свої послуги. Ринкова конкуренція призведе до зниження вартості послуг і поліпшення їх якості. Підвищуватимуть якість своїх послуг і газорозподільні компанії.

 З ким можна укладати угоди?

 Це може бути будь-яка організація, яка має ліцензію Державна служба з питань праці. Це відомство має списки ліцензіатів, що мають штат спеціалістів і дозволи на проведення газонебезпечних робіт.

 Розділом  5 пунктом третім Кодексу газорозподільних систем передбачено, що власники укладають договори про технічне обслуговування з суб'єктами господарювання, які мають право на виконання таких робіт.

 Аналогічна норма міститься в Правилах безпеки систем газопостачання (розділ 5, п.3.2), який передбачає, що до техобслуговування і ремонту систем газопостачання допускаються компанії, які мають дозволи на проведення робіт підвищеної небезпеки.

 Це остаточний кінець совковій зрівнялівці?

 На жаль, ні. В діючому законі «Про житлово-комунальні послуги» міститься правова колізія. З одного боку в статті 14 йдеться, що «технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем електропостачання та газопостачання здійснюються суб’єктом, визначеним співвласниками багатоквартирного будинку, за рахунок співвласників».

 З іншого в статті 19 цього ж закону вказано, що «оператор газорозподільної системи здійснює технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках». Ця законодавча нестиковка протирічить розвитку ринкових відносин і дає зайву підставу відтягувати укладання договорів на технічне обслуговування газових мереж.

 Наявність в тексті закону такого недопрацювання залишає теоретичну можливість до повернення радянського принципу обслуговування газових мереж – зрівнялівка одна для всіх.

 Довідка. АТ «Волиньгаз» є одним із найбільших платників податків в області. В газорозподільній компанії працює близько 1200 спеціалістів. Основне завдання підприємства – безперебійне та безаварійне газопостачання для всіх категорій споживачів газу, зокрема, 250 тис побутових споживачів.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Біля річки Стир виявили стихійне сміттєзвалище
Наступна новина У Луцьку на коронавірус захворів головний лікар дитбудинку. Він у лікарні
Останні новини
Схожі новини