Водяні лілії квітнуть на Шацьких озерах. ФОТО

Водяні лілії квітнуть на Шацьких озерах. ФОТО

Біле латаття – символ Шацького національного парку, чистих плес та незайманих водойм.

Ці квіти – не що інше як знаменита казкова одолень-трава, якій приписували чарівні властивості, – пишуть Хроніки Любарта.

За багаторічними спостереженнями було помічено, що ця рослина – природний синоптик, який має величезну кількість прийомів поведінки залежно від погоди. Якщо квітки розкриваються рано-вранці, то впродовж дня буде ясна погода, при цьому, якщо вони з’являються тільки до 9 ранку – чекайте дощу.

Зовсім не з’являються – скоро буде сильна і тривала злива. Вранці на озері можна спостерігати прекрасне явище, коли з глибини озера починає підніматися і з’являється на поверхню великий бутон. За лічені хвилини він розкривається у чудову білу квітку.

Біле латаття (Nymphaea alba) – багаторічна трав’яниста водяна рослина з повзучим кореневищем, до якого прикріплені великі плаваючі листки та довгі квітконіжки, дуже міцні й еластичні з білими поодинокими квітками, цвітіння яких відбувається у червні-липні.

Квітки з великою кількістю білих пелюсток плавають на воді та виділяють легкий аромат. Чашечки їх – чотирилисті, зелені. Плоди – кулясті, зелені, дозрівають завжди під водою. Хоча окремі екземпляри водяної лілії й живуть до 22 років, все ж вона потребує охорони, адже занесена до Зеленої книги України.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Тихе полювання: волинянка показала «грибні трофеї». ФОТО
Наступна новина Понад дев’ять тисяч відвідувачів і майже 2 тисячі наметів – другий день «Бандерштату»
Останні новини
Схожі новини