Волиньрада підтримала вимоги щодо перерахунку пенсій військовим

Волиньрада підтримала вимоги щодо перерахунку пенсій військовим

Депутати підтримали проект рішення, який розробила постійна комісія обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією.

"Упродовж останніх років органи державної влади України маніпулюють чинним законодавством та ігнорують передбачений перерахунок пенсій військовим пенсіонерам та пенсіонерам силових відомств із урахуванням передбаченого грошового забезпечення.

30 серпня 2017 року Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», яка відкривала можливість перерахунку раніше призначених пенсій та збільшення їх розмірів. Військовослужбовці та пенсіонери силових відомств очікували, що багаторічний безлад у пенсійному забезпеченні буде припинений і особи, звільнені з військової служби, та пенсіонери силових відомств отримають суттєву матеріальну підтримку від держави.

Водночас, їх надії були знищені Постановою Кабінету Міністрів від 27 грудня 2017 року № 1052, яка відтермінувала набрання чинності  Постанови №704 від 30 серпня 2017 року до 1 січня 2019 року.

Крім того, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо перерахунку пенсій осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», який планується прийняти в лютому цього року, розмір пенсій військових пенсіонерів не залежатиме від грошового забезпечення діючих військовослужбовців, а буде нараховуватися залежно від:

- заробітної плати, з якої нарахована пенсія на час звільнення;

- середньої зарплати по Україні на час звільнення;

- середньої зарплати на теперішній час та вислуги років.

Це є черговим обманом соціально незахищених громадян із боку влади.

Відповідно до ст.22 Конституції України, права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Невиконання державою своїх зобов’язань призводить до порушення  принципів правової держави.

Зазначені дії підривають довіру до влади з боку ветеранів військової служби та пенсіонерів силових відомств, підвищують соціальну напругу, викликають обурення у ветеранському середовищі, а також сприяють падінню престижу військової служби та служби в силових відомствах.

Враховуючи викладене, ми депутати Волинської обласної ради, наполегливо просимо:

- забезпечити виконання статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» шляхом виділення необхідних фінансових ресурсів та проведення перерахунку вказаної категорії пенсій у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

- невідкладно  скасувати постанову Кабінету Міністрів України № 1052 від 27 грудня 2017 року;

- не допустити прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких Законів України щодо перерахунку пенсій осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», який передбачає погіршення пенсійного та соціального забезпечення відповідних категорій осіб", - йдетьься в тексті звернення.

Нагадаємо, військові пенсіонери та пенсіонери силових відомств виходили на акціх протесту, де озвучували свої вимоги, які викладені в зверненні депутатів.

 Представник  військових пенсіонерів, майор у відставці Адам Ковч  виступив перед депутатами та подякував за підтримку.

Депутат Олексій Панасюк вважає, що військові пенсіонери повинні ініціювати не тільки підвищення пенсій, але й зайняти громадянську позицію у питанні відродження української армії.

 

Голова обласної ради Ігор Палиця зауважив, що  репліка пана Панасюка не повинна адресуватися військовим пенсіонерам, бо вони заслуговують на повагу не залежно від того, в які часи вони захищали Батьківщину. "Ці офіцери виконували свої обов'язки і захищали свою державу. І ми зараз повинні забезпечити їм нормальні умови, адже постійно підвищуються тарифи, рахунки за які військові пенсіонери не можуть оплачувати.  Той народ,  який не пам'ятає історії і не шанує свого минулого, не має майбутнього", - нагадав голова облради.

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Якою буде погода у Луцьку та області 9 лютого
Наступна новина Вартість залізничних перевезень зросте удвічі
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні