Волинські священики пояснили, як правильно дотримуватися Великого посту

Волинські священики пояснили, як правильно дотримуватися Великого посту

Наступають дні Великого посту, які є періодом покаяння та наближення до земної та небесної Пасхи – нашого визволення від гріха, до Царства Небесного.

Це час очищення і спасіння. Істинному покаянню передує, за вченням Церкви, одна необхідна умова – прощення образ і примирення з ближніми, – пише Район.Любомль з посиланням на газету «Новий погляд+».

Благочинний Любомльсько-Пантелеймонівської округи, протоієрей Іоанн МАСЮК:

«Усі ми живемо в суспільстві, разом трудимося і звершуємо свій життєвий шлях. Ми зобов'язані розуміти та допомагати один одному, бо «тільки носячи тяготи іншого, можна виконати закон Христовий» (Гал. 6,2).

Вступаючи в період Великого посту, спробуємо, браття і сестри, стати терпимими, а якщо вистачить на це сил, то і добрими супутниками рідним. Чим ближче ми підходимо до Царства Небесного, тим більше наближаємося до живого Бога і один до одного, і тим унеможливлюються наші байдужість і злопам'ятство. «Тільки той, хто любить іншого, виконав закон Христовий» (Рим. 13,8).

На шляху спасіння зустрічається багато перешкод. Одні з них – наше самолюбство та гордість. З нами завжди Бог і Його всесильна допомога, благодать Святого Духа, допомога Ангелів, молитовне заступництво угодників. З нами Бог! А що може бути, міцніше та надійніше? Підійдімо усвідомлено до відповідального моменту в нашому житті.

Викиньте зі свого серця усілякі образи, від душі пробачте ближніх і дальніх – і тоді простить нас Господь.

Дай, Боже, всім терпіння, мудрості та смирення, щоб пройти Великий піст правильно, принести щире покаяння, прислухаючись до Святого Євангелія, і в доброму здоров’ї душі й тіла зустріти Пасху Христову!»

Благочинний Любомльського району, настоятель парафії Св.Арх. Михаїла Віктор ВОЗНЯК:

«Великий піст – це підготовка християн до найголовнішого свята – Пасхи, Воскресіння Христового. Це період внутрішнього очищення та вдосконалення.

Сенс посту – не в тому, щоб чогось не їсти, а в спрямуванні своєї уваги на головному в житті.

Тілесне постування допомагає зосередитися на внутрішньому світі: розібратися у цілях та цінностях, щиро покаятися та виправити свій шлях таким чином, щоб поглибити стосунки із Богом та людьми.

Церковний устав повністю виключає із вживання під час Великого посту м'яса, яєць та молока. Риба дозволяється тільки на свята Благовіщення та Вербну неділю. Певні послаблення або скасування дозволяються тим людям, для яких піст може стати шкідливим. Це передусім діти, вагітні та матері, які годують груддю, а також хворі.

З питанням про благословення на послаблення його потрібно звертатися до священика. Діти можуть не дотримуватися, або трохи постувати вдома, а в школі їсти те, що там подають.

Під час Великого посту треба додати зусиль для того, щоб прийти на сповідь та причаститись Тіла і Крові Христових. У цьому році Великий піст розпочинається 11 березня, а закінчується 27 квітня».

Клірик храму Різдва Пресвятої Богородиці міста Любомль, священик Іоанн МЕЛЬНИЧУК:

«Великий піст є найдавнішим і найважливішим. Він включає в себе шість тижнів власне посту і Страсну седмицю. Нагадує нам про сорокаденний піст Спасителя в пустелі. Структура побудована так, що кожен тиждень має свій духовний зміст, духовну спрямованість. З проходженням кожного з них ми, ніби по сходинках, наближаємося до вершини духовної драбини – Пасхи Христової.

Великий піст – це весна для душі кожного з нас, час, коли ми можемо ожити, звільнитися від усього, що в нас застаріло й омертвіло – від наших гріхів і вад. Він пов'язаний із молитвою, покаянням, викоріненням злих справ, прощенням образ.

Без молитви та покаяння піст стає всього лише дієтою і не приносить користі для душі, навіть навпаки, може бути духовно шкідливим. Тому всім, хто буде приступати до цього подвигу, раджу пам'ятати, що це не мета, а засіб упокорити плоть і очистити душу через молитву і таїнства Покаяння та Причастя від гріхів, які віддаляють нас від Господа та відновити втрачене богоспілкування.

Користуючись нагодою, вітаю вас, дорогі брати та сестри, з початком Великого посту! Бажаю достойно пройти з цей душеспасительний період та з чистим серцем і невимовною радістю зустріти Воскресіння Христа словами: «Христос Воскрес! Воїстину Воскрес!»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відкрили академію краси. ФОТО
Наступна новина Луцький зоопарк запрошує на весняні відвідини. ФОТО
Останні новини
Схожі новини