Волинський гончар змайстрував корабель «Москва» з продірявленим бортом

Волинський гончар змайстрував корабель «Москва» з продірявленим бортом
Фото: Facebook/Julia Dudko

Гончар та кераміст із села Липини Луцького району Віктор Дудко виготовив із глини корабель, прототипом якого став крейсер «Москва», що відправся на дно Чорного моря. 

Як розповів Суспільному волинський майстер, над корабликом, висота якого до 40 сантиметрів, чоловік працював у власній майстерні по дві-три години щовечора. На змайстрованому з глини кораблі також видніються дві українські протикорабельні ракети "Нептун", які завдали судну пошкоджень, як це й сталося 13 квітня цього року.

"Просто виникла ідея зробити цей кораблик. Натхнення прийшло, коли наші хлопці затопили "Москву"... І корабель цей був подарований одному нашому луцькому волонтеру, який допомагає хлопцям із ЗСУ", – говорить майстер.

Виріб зроблений з екологічно чистої глини, викопаної в селищі Дубечне Ковельського району, та має забарвлення сірого (металевого) кольору без використання барвників. Зі слів Віктора Дудка, такого кольору кораблику надав природній випал у печі. 

"Може виріб мати сірий колір або металік, як говорять, можуть бути розводи, бо вугілля може так розмалювати, а може бути чистий чорний колір. 90 % всієї роботи залежить від випалу, який триває від 12 до 18 годин. Наганяється температура до 1 000 градусів, потім вигрібаються всі вуглинки, закидаються нові дрова в піч і закривається доступ повітря. І ще дві-три доби виріб стоїть і задимлюється", – каже волинянин. 

Змайстрований корабель призначений для акваріума, адже має отвори, через які можуть плавати рибки, проте може використовуватися також як і самостійна прикраса в інтер'єрі, – додав гончар.

Довідково: Віктор Дудко – майстер гончарного мистецтва, який створює чорнодимлену кераміку. Волинянин працює у власній майстерні та навчає мистецтву створення виробів з глини в Липинському будинку культури, де його школу гончарства "Осередок" відвідує 30 школярів.

Читайте також: Гра в «квача»: луцький кликун збирає кошти для військових


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Гра в «квача»: луцький кликун збирає кошти для військових
Наступна новина Росіяни вручають повістки на окупованих територіях України
Останні новини
Схожі новини