Волинянам пояснили, хто відповідальний за газові труби в будинку

Волинянам пояснили, хто відповідальний за газові труби в будинку
Фото ілюстративне

До старту опалювального сезону залишається майже місяць. У «Волиньгазі» пояснили, кому належать газові мережі в багатоквартирних будинках, хто відповідає за їх технічний стан і хто повинен мережі обслуговувати.

Про це говорив в ефірі «Українського радіо «Луцьк» начальник відділу технічного обслуговування АТ «Волиньгаз» Роман Шабала, інформує пресслужба «Волиньгазу».

За його словами, враховуючи  зміни в чинному законодавсті, оператор ГРМ не обслуговує газові мережі на фасадах будинків та внутрішньобудинкові газові мережі, а також газоспоживаюче обладнання. Відповідальність за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, покладено на їх  власників, управителів або балансоутримувачів.

«Оператор газорозподільних мереж «Волиньгаз» обслуговує зовнішні газові мережі до першого відключаючого пристрою на фасаді будинку. Усе інше – фасадні газопроводи будинків,  у під’їзді – це внутрішньобудинкові газові мережі загального користування, газові прилади. Відповідно до чинного законодавства, за справний стан, технічне обслуговування та ремонт, відповідають власники (управителі) або балансоутримувачі», – пояснив газовик Роман Шабала.

Для технічного обслуговування необхідно укласти договір із компанією, яка має ліцензію на виконання таких робіт. Особливо актуально це напередодні опалювального сезону, адже газом споживачі почнуть користуватися значно активніше, ніж влітку.

«Газопроводи відповідно до «Правил безпеки систем газопостачання» потрібно обслуговувати з певною періодичністю.  Це роботи підвищеної небезпеки, тому їх проводять компанії з відповідною ліцензією. До них належить і АТ «Волиньгаз». Увесь перелік підприємств, які мають право обслуговувати газові мережі  можна дізнатися в Управлінні Держпраці у Волинській області», – зауважив Роман Шабала.

Перед укладенням договору власник (управитель) або балансоутримувач підписує з Оператором ГРМ акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін. Без актів розмежування та укладеної угоди на обслуговування внітрішньобудинкових мереж АТ «Волиньгаз» не має юридичних підстав згідно з правилами безпеки систем газопостачання проводити розподіл природного газу.

Для безпечної експлуатації внутрішньобудинкових систем газопостачання потрібно згідно з графіками проводити профілактичний огляд, ремонтні роботи, перевірку герметичності мереж і газового обладнання, ліквідацію витоків газу, перевірку димовентиляційних каналів тощо.

Детальнішу інформацію з приводу технічного обслуговування, ремону внутрішньобудинкових систем газопостачання споживачі газу можуть одержати за номерами телефонів: 77-69-18 або 067 361 48 40.

Читати також: Працівники «Волиньгазу» вперше взяли участь у «Дмитрук Лучеськ Півмарафоні»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 32 амбулаторії на Волині, що будують за гроші Світового банку, запрацюють до 1 грудня, – Погуляйко
Наступна новина «У Луцьку – транспортний колапс через карантин. Хай МОЗ придумає, що робити», – Поліщук
Останні новини
Схожі новини