Волинянин будує будинок із соломи. ВІДЕО

Волинянин будує будинок із соломи. ВІДЕО

Житель села Дерно Луцького району Олександр Гуч будує двоповерховий екологічний дім. Чоловік зробив каркас будинку з дерева, а стіни – з соломи, переважно житньої, аби не розводились гризуни.

Про це волинянин розповів Суспільному.

Щодо технології, говорить Олександр Гуч, то спершу вимішує глину з піском. Після того як ця суміш стає однорідною, додає дрібну солому. Отриману масу вимащує на стіни хати. У роботі використовує рукавиці, щоб берегти шкіру, від холоду зокрема.

Серед переваг екологічної будівлі, зі слів Олександра Гуча, – це хороша теплоізоляція.

«Хата однозначно буде тепліша, ніж звична цегляна чи з інших матеріалів. Коли на вулиці спека, глиняні стіни дають гарну прохолоду, а ввечері, коли сонце сідає, стіни прогріваються і всередині в хаті тепло», – каже чоловік.

Площа будинку з горищем становить 140 квадратних метрів. Із цегли, зазначив волинянин, тут лише опорні стіни. Зі слів автора ідеї спорудження екобудиночка, будує його з 2019 року. Олександру Гучу вдалося облаштувати дах із металопрофілю, провести електропроводку, інші роботи продовжує виконувати.

Допомагає Олександрові облаштовувати екобудинок товариш Сергій Стасюк, інженер-будівельник за професією.

«Дуже багато плюсів – це теплоізоляція, шумоізоляція. Серед мінусів – це горючість такого матеріалу, але якщо правильно оздобити: відразу потрібно штукатурити глиною з обох боків», – зазначив волинянин.

Як розповів доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії луцького вишу Орест Пахолюк, серед переваг такого будинку – екологічність, вартість і швидкість будівництва. Говорить: повинно бути технологічне облицювання глини або її варто поновлювати щороку.

«Таке будівництво в собі таїть чимало нюансів і деталей, які можуть повпливати на якість житла. Найперше це якість будівельних робіт. Якщо там є недоліки, то в будинку будуть і продування, і протяги», – додав викладач.

Завершити будівництво екохати Олександр Гуч планує за декілька років. На обійсті чоловік посадив сад, вирощує плодові дерева та мріє про дітей, яких виховуватиме із дружиною у власному будинку.

Читайте також: Як херсонські: волинянин поділився секретом вирощування смачних кавунів. ФОТО

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В урочищі Вовчак відкрили експозицію 14-ї бригади. ФОТО
Наступна новина На Волині п’яного тракториста оштрафували на 17 тисяч гривень
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні