«Вони реально рятують душі людей». У Луцьку презентували книгу спогадів військових священників

«Вони реально рятують душі людей». У Луцьку презентували книгу спогадів військових священників
Книга «Капелани. На службі Богу і Україні» (фото Суспільного)

У Луцьку презентували книгу «Капелани. На службі Богу і Україні», до якої увійшли оповіді волинських священників Михайла Бучака, Макарія Дядюся і Олександра Вронського.

Захід відбувся 12 грудня в обласному краєзнавчому музеї, повідомляє Суспільне.

Загалом у виданні – 13 історій-спогадів капеланів ПЦУ.

Книга «Капелани. На службі Богу і Україні» вийшла накладом 2000 примірників за державний кошт, розповіла  представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук.

За її словами, видання не продаватиметься, воно є у вільному скачуванні в Інтернеті. У друкованому варіанті його будуть передавати у музеї, бібліотеки та інші заклади.

«Книжка про капеланів є своєрідний пам’ятник, але пам’ятник, слава Богу, живим людям і їхній дуже великій подвижницькій праці. Тому що те, що вони роблять, – вони реально рятують душі десятки людей, наших вояків», – зазначила Леся Бондарук.

Укладачка книжки Тетяна Ковтунович розповідає: історії капеланів записувала близько року.

«Така робота вимагає досить багато зусиль, тому що ці розмови дуже довгі, по три години і більше. І коли вони розшифровуються, то там дуже великий об’єм інформації, по 60-70 сторінок тексту, а нам треба 10 зробити. Спілкування з капеланами було такою віддушиною, тому що вони дуже відкриті, вони легкі на підйом, вони самоорганізуються. Вони самі є носіями якоїсь особливої енергетики, вони від тебе менше забирають, а більше дають. Прикладом є і наші герої з Волині», – каже Тетяна Ковтунович.

Читати також: «Мене часом так і називають Макарій Волноваський», - луцький священник зі Сходу. ІНТЕРВ’Ю

Серед співавторів книги – троє волинських священників. Думками про війну та мир поділився капелан Михайло Бучак.

«Багато моїх завдань було виконувати задачі командира: офіцерів завезти на передову, військовослужбовців. Дуже багато доводилось працювати саме в цьому напрямку. Але й облаштування позицій, і та сама кухня. На початку ми навіть не знали, що, виявляється, ми – капелани. У 14-му році я не знав, що я є капелан. Я знав що я священник Української церкви. Вже в останній своїй ротації ми старалися працювати більше як капелани. Транспорт у нас був. І розкиданість підрозділів дуже велика. Приходилось багато їздити», – згадує Михайло Бучак.

«Це – війна. Це – мир. Щоб ми розуміли, наскільки мала межа між мирним життям і життям, сповненим війни. Це – історія нашої парафії, а це – історія служіння військового капелана насході України. На жаль, деяких людей з фото уже немає в живих», – каже капелан.

Отець Михайло Бучак розповів, що опікою військовослужбовців у зоні бойових дій займаються 27 священиків з Волині.

 
На Волині презентували книгу про військових капеланів

Оповіді волинських священиків Михайла Бучака, Макарія Дядюся і Олександра Вронського увійшли до книги «Капелани. На службі Богу і Україні», яку презентували нині в обласному краєзнавчому музеї. Загалом у виданні – 13 історій-спогадів капеланів ПЦУ. Думками про війну та мир отець Михайло Бучак поділився із кореспондентами Суспільного. Більше інформації за посиланням: https://suspilne.media/4462-na-volini-prezentuvali-knigu-pro-vijskovih-kapelaniv/ #НовиниСуспільнеВолинь

Posted by UA: Волинь on Thursday, 12 December 2019

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Держава монетизувала пільги для близько 48 тисяч споживачів газу Волині
Наступна новина У неділю в Луцьку перекриють проспект Соборності
Останні новини
Схожі новини