«Всюди ровером доберуся»: волинянин за 20 років накрутив 140 тисяч кілометрів

«Всюди ровером доберуся»: волинянин за 20 років накрутив 140 тисяч кілометрів

Григорію Столярчуку із Забороля Луцького району – 79. Чоловіка годі уявити без велосипеда. Замолоду весь час ним на роботу добирався. Якось взявся рахувати кілометраж і вразив рідних цифрою: за двадцять років наїздив аж 140 тисяч кілометрів.

Про це пише Вісник. 

Григорій Ананійович і нині хвацько закидає ногу і сідає на велосипед. Більшу частину життя пропрацював на погрузчику в Луцьку на міжрайбазі. Туди за союзу доставляли все: від продуктів до одягу. А Григорій на своєму тракторцеві вивантажував контейнери з товаром. Прийшов сюди на роботу молодим хлопцем. Спочатку із Забороля добирався рейсовим автобусом. А якось директор Олександр Федончук підказав: «А чого ровером не їздиш? Це ж корисно для здоров’я!» Сказано – зроблено. Почав Гриць крутити педалі. І так двадцять років Григорій Столярчук виїздив велосипедом із Забороля в інший кінець Луцька! Якось товариш машиною засік, що в один бік виходить 12 кілометрів.

– А туди й назад 24 буде. За рік я проїхав сім тисяч кілометрів, а помножити це все на двадцять років моєї роботи, то виходить 140 тисяч кілометрів! Ось така арифметика, – сміється дідусь.Наголошує, що не сачкував жодного дня: гарна погода, чи дощ, чи сніг – все одно двоколісним добирався на роботу. Може, в цьому і криється незвичайний секрет доброго самопочуття та довголіття?

– Може, й так! – погоджується пенсіонер і одразу додає: – Ой, я десь шість роверів з’їздив. А було, що й збивали мене машини. Перелітав через капот. З велосипеда – купа залізяччя, а на мені ні подряпини. Везло… Раз, правда, зуба вибив. Бо коли чистили дорогу від снігу, зняли каналізаційний люк, а назад закрити забули. От я в ту яму і вскочив. Добряче гепнувся, зуб вилетів, бороду розсік – і досі шрам є… Але їзду не покинув.

Раніше чоловік їздив на білоруському «Мінську», а коли пішла мода на імпортні велосипеди, то і їх підкорив. Каже, що й зараз зо п’ять різних в гаражі стоїть, бо сини здарували. Хоча визнає, що колишні були зручніші та легші. Тому ті, що має, сам ремонтує або переробляє на свій смак, щоб краще їхали. Дідусь зізнається, що й досі нерозлучний з двоколісним транспортом.

– Треба до лісу чи в поле поїхати – всюди ровером доберуся, – каже Григорій Ананійович.  – І зараз намотую десятки кілометрів.

Окрім велосипедної їзди, пан Григорій має й ще одне захоплення – книжки. Замолоду зібрав чималу бібліотеку. Каже, любить історичну літературу.

«Колись я стільки накупляв, що на машину б хватило», – жартує чоловік. 

Багато книжок віддав синам, які живуть неподалік.  Тішиться дідусь трьома внуками. А вдома господарює разом із дружиною. Вона захоплюється квітами, а чоловік… віршами.

Пише їх за будь-якої нагоди та цитує напам’ять. На пенсії, зізнається, з’явилося більше часу, тож вірші народжуються щодня.

– У мене й в молодості вони у голові крутилися, але за роботою не було коли записувати, – чесно зізнається. – А тепер сиджу на лавочці чи їду ровером, то самі рядочки складаються. 

А ще дідусь чекає перемоги над рашистами, і обіцяє написати цілу поему про боротьбу українського народу. 

Руслана СУЛІК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцькому зоопарку вигодували з народження мавпеня, від якого відмовилася мама. ФОТО
Наступна новина Фельдшера з Волині нагородили почесною грамотою МОЗ
Останні новини
Схожі новини