«Я сповзав з ліжка, щоб тренуватися», – лучанин, який втратив на війні ноги

«Я сповзав з ліжка, щоб тренуватися», – лучанин, який втратив на війні ноги

Лучанин Тарас Сасовський – ветеран російсько-української війни. 44-річний захисник пересувається на протезах, бо 15 травня 2023 року у боях під Бахмутом втратив частину обох ніг. Чоловік виборює золоті медалі на спортивних змаганнях та керує у Луцьку ветеранським хабом.

Історією про те, як не здаватися та йти до перемоги Тарас поділився із Суспільним.

Тричі на тиждень Тарас Сасовський тренується у тренажерній залі. Говорить, що важкою атлетикою почав займатися з 15 років.

Через два місяці після поранення повернувся до занять спортом. Говорить, що цьому посприяв його тренер і давній друг Олег Хом'як.

Олег приїхав до мене в лікарню. Він сказав, що йому дуже не подобається мій фізичний стан. А вже через два дні він привіз килимок для йоги й програму тренувань. Я сповзав з ліжка, щоб тренуватися, Олег мені допомагав, так я почав по-троху відновлюватися, – говорить Тарас.

Повернення до тренажерки після протезування, каже Тарас, стало для нього поверненням до повноцінного життя.

Бо у залі особлива атмосфера та свій гумор. Каже, що спершу було складно, бо не знав, як виконувати деякі види вправ, де залучені ноги.

Я міг десь тиждень ходити, думав як робити вправу. Але разом з тренером ми придумали, щоб воно було для мене не травмонебезпечне і давало якийсь результат. І я собі довів, що я це можу робити, – розповів ветеран.

Ветеран тренується під контролем заслуженого тренера України Олега Хом'яка, який з 2005 року допомагає займатися людям з інвалідністю.

Олег Хом'як розповів, що ніякого жалю чи потурання під час тренувань до Тараса Сасовського немає. Він тренується на рівні з усіма та навіть і більше.

Те, що війна зробила з його ногами, йому абсолютно не заважає за будь-якої погоди прийти на тренування. Він впертий, наполегливий, він знає для чого це робить. Як результат – їздить щомісяця на змагання, – каже тренер.

З грудня 2024 року Тарас приєднався до проєкту «Звитяга нескорених», який запровадила федерація стронгмену України. Це змагання між ветеранами війни.

В результаті відбору Тарас Сасовський увійшов до національної збірної України Strong Spirits Games 2024, яка 15 жовтня 2024 року виборола перемогу на міжнародному чемпіонаті в Іспанії. Участь в ньому брали ветерани зі США, Естонії, Ірландії та Нідерландів.

Є спортзали, які готові безплатно тренувати наших ветеранів по цьому проєкту. Я їжджу, виступаю, все класно. За цей рік в мене відбулося 4 чи 5 змагань. Точно вже й не пам'ятаю, – розповідає Тарас Сасовський.

У жовтні 2023 року Тараса Сасовського призначили радником Луцького міського голови з питань роботи з ветеранами. А в серпні 2024 року він став керівником комунального ветеранського хабу.

Рішенням Луцької міської ради під ці потреби визначили колишнє приміщення дитячого садка на вулиці Сергія Климчука, що в мікрорайоні ЛПЗ.

Будівля зараз занедбана. Але на виході проєкт її реконструкції. Ми плануємо, що усе буде готове через рік. Хлопцям і дівчатам, які повертаються потрібно мати певний свій простір, де вони зможуть елементарно побачитися зі своїми однодумцями, – говорить ветеран.

Зі слів Тараса Сасовського, приміщення хабу буде повністю пристосоване для бійців з інвалідністю. Біля будівлі планують облаштувати альтанки, дитячий майданчик та великий критий павільйон для проведення спортивних заходів.

У хабі працюватимуть орієнтовно 25 людей, зокрема, юристи, психологи та водій. Буде авто, що працюватиме як соціальне таксі для ветеранів. Поки що Тарас Сасовський проводить прийом ветеранів у Луцькій міській раді.

Приходять хлопці й дівчата із запитаннями, як оформити статус "Учасника бойових дій" чи отримати якісь соціальні пільги. Ми намагаємося задовільнити усі їхні потреби, – говорить керівник хабу.

Як розповів Тарас Сасовський, поки що він залишив наміри повернутися на військову службу як інструктор. Бо в підрозділі, куди він хотів потрапити йому поки що відмовили.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Рекрутинг у Резерв+ зібрав понад 2 500 заяв майже за тиждень
Наступна новина Німецька компанія передала Україні 20 БМП Marder
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні