Як безпечно користуватися телефоном у війську: поради мобілізованим

Як безпечно користуватися телефоном у війську: поради мобілізованим

Пройшовши за три останні десятиліття революцію від кнопочних «трубок» до сучасних сенсорних смартфонів, мобільний телефон став обов’язковим девайсом сучасної людини. Він робить життя зручнішим, однак під час війни може наразити на небезпеку, особливо якщо користувачем пристрою є військовий. 

Кореспондент АрміяInform дає кілька порад з особистого досвіду щодо безпечного користування мобільником у війську.

Безпека — перш за все

Головне правило в користуванні мобільним телефоном в армії — подбати про безпеку. Де б ви не перебували, як би далеко від лінії безпосереднього зіткнення не знаходились — пам’ятайте, що зручний в користуванні пристрій може наразити на небезпеку вас і ваших побратимів.

Тому неухильно дотримуйтесь найпростіших базових правил безпеки в користуванні телефоном. Робити це необхідно з першого дня навчання і навіть у відносно безпечному тилу. Це дозволить виробити корисні звички і завжди твердо їх дотримуватись, де б ви потім не опинились.

Мінімізуйте користування девайсом

Залежність від мобільного телефону — шкідлива звичка, яку слід нещадно викорінювати. Однак якщо у повсякденному цивільному житті смартфон лише непомітно краде ваш час, то на військовій службі може відібрати життя.

Тож найкращим рішенням є взагалі відмовитися від користування мобільником. Якщо ж це неможливо, то слід звести користування ним до необхідного мінімуму, здійснюючи дзвінки чи виходячи в Інтернет лише за крайньої потреби і тільки з дозволу командира та у визначеному ним місці.

Обмежте контакти до мінімуму 

Пристрій слід налаштувати так, щоб він міг приймати дзвінки та повідомлення у месенджерах лише від осіб з наявного списку контактів. Так ви гарантовано не отримаєте небажаного дзвінка з незнайомого номера.

Також заздалегідь попередьте родичів, близьких і друзів, з якими ви регулярно спілкуєтесь, що телефонувати вам не варто, бо на зв’язку ви не будете й у разі потреби зателефонуєте їм самі. Для періодичного ж спілкування оберіть один—два контакти, через які можна буде спілкуватися із зовнішнім світом.

Завжди тримайте телефон вимкненим

Це зводить до граничного мінімуму можливість виявити пристрій засобами стеження, суттєво економить заряд батареї і виключає можливість отримати небажаний дзвінок у незручний для вас момент.

Тому вмикайте телефон лише у безпечному місці та на короткий проміжок часу для того, щоб здійснити необхідний дзвінок, перевірити отримані повідомлення та швидко на них відповісти. Потому відразу вимикайте мобільник.

Вимкніть звук виклику

Шанс того, що телефон задзвонить саме в той момент, коли ви його вмикатимете, мінімальний, але все ж не нульовий. Оскільки ж чекати на зовнішній дзвінок ви тепер не будете, то, про всяк випадок, вимкніть також звук виклику і навіть вібрацію.

Дотримання цього правила пришвидшить відвикання від постійного очікування і готовності відповісти на вхідний дзвінок і додатково сприятиме мінімізації користування телефоном.

Вимкніть геолокацію, Wi-Fi, Bluetooth

Попри те, що ця порада не перша у переліку, вона є однією з найважливіших. Ніколи не допускайте того, щоб під час увімкнення телефона він зміг передавати будь-яку інформацію про ваше місцезнаходження.

Також слід вимкнути Wi-Fi та Bluetooth. Підключайте їх лише у разі, якщо будете впевненими у безпечності джерела зовнішнього сигналу та локації перебування. Ніколи не підключайтесь до невідомого Wi-Fi чи пристрою для виходу в Інтернет.

І, звичайно, в жодному разі не використовуйте для підключення особистого смартфона до Інтернету будь-які пристрої чи мережі військового призначення.

Тримайте смартфон «на літачку»

Завжди тримайте телефон у «режимі польоту» і знімайте пристрій «з літачка» лише для того, щоб здійснити дзвінок або написати повідомлення. Після користування перед вимкненням знов поставте мобільний «на літачок».

Це створить додаткову лінію безпеки, адже після увімкнення в «режимі польоту» телефон працює, але відсікає зовнішні сигнали. Тож зателефонувати чи скористатися мобільним інтернетом ви зможете лише після того, як знімете девайс «з літачка».

Телефонуйте через захищені месенджери

На телефоні варто вимкнути функцію автоматичного вибору мережі й узагалі за найменшої можливості відмовитись від прямих дзвінків з використанням звичайної мобільної мережі. Телефонувати краще виключно через захищені месенджери, використовуючи для дзвінка безпечне підключення Інтернет.

Тому заздалегідь домовтесь з одним—двома основними своїми контактами про базовий месенджер для спілкування і використовуйте тільки його. Всі інші месенджери можна сміливо видалити — так ви не лише додатково убезпечите себе, але й зекономите заряд батареї.

Синій Signal, зелений WhatsApp

З поширених месенджерів на найбільшу довіру заслуговує Signal, який дехто з військових називає через колір іконки на екрані смартфона відповідно «синім». Також можна використовувати WhatsApp, який, відповідно, називають «зеленим». 

Можна також обрати і якийсь з менш відомих в Україні, але надійних месенджерів. Однак частина з них будуть платними, інші ж можуть видатися дещо незвичними в користуванні.

Обраний месенджер слід налаштувати таким чином, щоб він (та інші застосунки, що лишаться не телефоні) не мали доступу до контактів, фото та відео, особистих файлів тощо.

Дзвінок кращий за текст

Попри поширену звичку використовувати месенджери насамперед для написання повідомлень, з міркувань безпеки краще зателефонувати і поговорити. Так ви упізнаєте голос співрозмовника і не залишите у пам’яті смартфона даних про зміст розмови.

Тим більше в жодному разі не можна пересилати у месенджерах фото чи відео, якими б безпечними вони вам не видавалися. З електронних даних відеофайла чи світлини фахівець може видобути чимало інформації, про існування якої пересічний користувач може навіть не здогадуватися. Й узагалі краще не повідомляти жодної інформації про службу навіть найближчим людям, яким повністю довіряєте.

Подбайте про блокування смартфона

Обов’язково убезпечте свій смартфон від несанкціонованого увімкнення. Найкращим варіантом є надійний пароль з поєднання великих і малих літер, цифр та спеціальних знаків. Однак гарною ідеєю буде поєднати пароль із розблокуванням за відбитком пальця, за допомогою сканування обличчя, графічним ключем чи PIN-кодом.

У разі, якщо добре запаролений смартфон потрапить в чужі руки, зламати його можна буде лише маючи спеціальні знання, обладнання і час. Тому, швидше за все, максимум, що з ним зможуть зробити — обнулити до заводських налаштувань, знищивши при цьому всю наявну в ньому особисту інформацію користувача.

Відмовтеся від соцмереж

Відмовтесь від будь-якого користування соціальними мережами і, найкраще, видаліть зі смартфона всі додатки для входу до них. Якщо ж зробити це для вас проблематично, то, щонайменше, відмовтеся від функції автоматичного входу в будь-які акаунти і налаштуйте застосунки таким чином, щоб вхід до соцмережі вимагав двофакторної аутентифікації.

Й у будь-якому разі не розміщуйте у соціальних мережах жодної інформації про військову службу, фотографій чи відео. Пам’ятайте, що ворог спроможний видобути важливу для нього інформацію навіть з нейтральних на перший погляд повідомлень.

«Бути насторожі!» — ваш девіз

Завжди будьте насторожі і дотримуйтесь мінімально необхідних базових правил безпеки користування мобільним телефоном під час перебування у війську.

Дізнатися більше про те, як мінімізувати кіберзагрози та підвищити свої навички роботи у кіберпросторі діючі військовослужбовці можуть, пройшовши підготовлений фахівцями Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут онлайн-курс «Основні заходи кібербезеки».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина До лав ЗСУ приєдналися майже 4 тисячі ув'язнених
Наступна новина Кіберфахівці ГУР атакували банківську систему росії
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні