Як лісівники охороняють волинські ліси від пожеж

Як лісівники охороняють волинські ліси від пожеж

Третій рік поспіль волинські лісівники убезпечують лісові угіддя від пожеж. За цим стоїть ретельна систематична робота всіх служб, лісової охорони, громадських помічників.

Про це інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ. 

– У підпорядкуванні Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства функціонує 23 державних підприємств, які в свою чергу розділені на 124 лісництва, – розповідає перший заступник начальника управління, головний лісничий Волинського ОУЛМГ Руслан Войцеховський. – Безпосередньою охороною лісових масивів займається державна лісова охорона в кількості 1121 чоловік, в тому числі 664 майстрів лісу.

Саме ця категорія працівників безпосередньо і забезпечує безпекову складову лісів Волині. А це – третина території області. Якщо додати той факт, що лісівники допомагають приборкувати болотні та польові пожежі, особливо у весняний та осінній період, то їх роль у протипожежній складовій Волині зростає в рази.

– Щоб уберегти лісові угіддя від пожеж, нам доводиться проводити планомірну профілактичну роботу, бути у постійній готовності для приборкання вогню, – каже завідувач сектору охорони та захисту лісу ВОУЛМГ Віталій Півовар. – А це великий комплекс робіт, пов’язаних як зі створенням потужної матеріальної бази для моніторингу та локалізації пожеж, так і постійна протипожежна освіта населення.

Віталій Степанович розповідає, що у кожному державному підприємстві наказами керівників призначено посадових осіб, відповідальних за дотримання протипожежних заходів у лісових масивах, проведено протипожежні інструктажі та спеціальні навчання з питань пожежної безпеки з працівниками лісгоспів, поновлено та встановлено 1032 засоби наглядної агітації на протипожежну тематику, на лісових дорогах встановлені знаки попереджувального характеру, поклеєні власні 100 біг-бордів, проведено спеціальні заняття з працівниками лісопожежних станцій, добровільних пожежних дружин щодо дій під час гасіння пожеж у лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях.

Тільки цьогоріч з початку пожежонебезпечного періоду державною лісовою охороною Волинського ОУЛМГ для недопущення лісових пожеж було здійснено 206 виїздів на гасіння сільгоспугідь, сухої трави, торфовищ, що межують з лісовими масивами.

Здійснено гасіння пожеж на площі 2140 гектарів. Безпека лісових угідь часто залежить не тільки від самих лісівників, а й від добросовісності сусідів – агропідприємств, фермерів, селян-одноосібників, чиї землі межують з лісами, а тим, хто має якісь об’єкти на лісових землях, направляють нагадування щодо обов’язкового виконання протипожежних заходів, передбачених «Правилами пожежної безпеки в лісах України».

– У пожежонебезпечний період ми перекриваємо всі другорядні дороги, що ведуть у лісові масиві, встановили 300 шлагбаумів та заборонних знаків, а ще провели благоустрій рекреаційних зон у місцях масового відпочинку населення, а це 670 малих та 118 великих рекреаційних пунктів, 4 з яких побудовано в 2018 році, – каже Віталій Півовар. – Головне ж, бути у всеготовності на випадок біди, тож цьогоріч доукомплектували необхідним інвентарем 21 лісову пожежну станцію, усі пункти зосередження протипожежного інвентарю в лісництвах, ліквідували захаращеності та вітроломи у пожежонебезпечних лісових масивах та масивах, які прилягають до населених пунктів, сільськогосподарських угідь, доріг, ліній електропередач, місць масового відпочинку населення, полів видобутку торфу.

До речі, при високому класі пожежної небезпеки працівники лісогосподарських підприємств до патрулювання залучають інспекторів поліції, працівників державної екологічної інспекції та УДСНС України в області. Зокрема, цього року провели 1800 рейдів, виявили 124 порушники.

Часто від випадково кинутого недопалка ліс може врятувати перевірена практикою протипожежна смуга, тому в лісових масивах ВОУЛМГ влаштовано 5165 км мінералізованих смуг, проведено догляд за діючими в об’ємі 8906 км, поновлено дороги протипожежного призначення. І навіть така деталь: на випадок гасіння великих пожеж лісогосподарськими підприємствами Волинського ОУЛМГ створено запас пально-мастильних матеріалів.

– Працівники сектору охорони і захисту лісу Волинського ОУЛМГ розробили методичний посібник «Пам’ятка працівнику державної лісової охорони про порядок гасіння лісових пожеж», – демонструє «Пам’ятку» головний охоронець лісу. – У ній відображено всі аспекти гасіння лісових пожеж, вказано навіть телефони відповідальних працівників державної лісової охорони всієї області.

Щоб побачити, як ця протипожежна система працює на місцях, вирушаємо у Мощаницьке лісництво ДП «Звірівське ЛМГ». Головний лісничий лісомисливського підприємства Вадим Читкайло розповідає, що досить одного недопалка з вікна автомобіля чи сірника у сухій траві – і може статися лихо. І якщо у цьому є нагальна потреба, лісівники проорюють мінералізовані борозни – своєрідний безпековий пояс між дорожнім чи залізничним полотном і лісом. Це тисячі кілометрів. Один із них – кількакілометровий – і демонструє нам головний лісничий.

– Щоб досягти потрібної ширини мінералізованої смуги, трактористу потрібно пройти два-три рази, – долучається до розмови лісничий Мощаницького лісництва Володимир Бадзян, що безпосередньо опікується цим природним заказником та керує роботою лісового пожежного-механізатора. – Такими мінсмугами у нас помережані усі лісові масиви.

Побували ми і біля 42-метрової пожежної вежі: на ній встановлено відеокамеру, яка безперервно повертається по всьому периметру.

– Пожежному сторожу потрібно лише дивитися на монітор – видно усі ліси, – демонструє Вадим Читкайло роботу відеонагляду, пришвидшуючи та збільшуючи зображення певних частин лісу. – Відеонагляд допомагає нам і в охороні звірів. Ця вежа встановлена у травні цього року за новітніми технологіями, обійшлася господарству майже у 100 тис. грн., але вона того варта. Адже найбільший ворог лісу – пожежі. Якщо їм не завадити – будуть страшні втрати для держави.

Сьогодні, попри телеспостереження, берегти ліси від пожеж допомагають і фотопастки, і цілодобове патрулювання лісу мобільними рейдовими бригадами, і допомога усіх небайдужих краян.

Найбільший природний скарб держави під постійною професійною охороною лісівників та їх добровільних помічників.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У вишиванках і шоломах. У Нововолинську – святковий велопробіг
Наступна новина Лучани у вишиванках вибудують «секретну» фігуру на День Незалежності
Останні новини
Схожі новини