Як на Волині виборювали незалежність. Історичні фото

Як на Волині виборювали незалежність. Історичні фото

Волинь долучилася до Всеукраїнського культурно-освітнього марафону «Наша незалежність».

Про це повідомляє пресслужба Волинської ОДА.

Всеукраїнський культурно-освітній марафон «Наша незалежність» проводиться в рамках відзначення 30-ої річниці Незалежності України. Проєкт має на меті сприяти популяризації української історії шляхом скоординованого поширення історичних фактів та матеріалів, що стали знаковими та визначними для становлення незалежної України та притаманних для окремого регіону.

Волинська область також долучається до марафону, поширюючи матеріали про історичні події, пов’язані з проголошенням незалежності України та її утвердженням на Волині. Переглянувши запропоновані матеріали, ви дізнаєтесь, зокрема, як на Волині відроджувалась національна культура, релігія та духовність, як зароджувалась демократична преса та утверджувалась українська символіка.

На світлинах показано Волинь у буремний час кінця 80-х – початку 90-х років минулого століття. Від створення перших незалежних, непідконтрольних радянській владі організацій (регіональні відділення Товариства Лева, Народного Руху України тощо) до масових мітингів за відновлення української державності.

Пропонуємо ознайомитися з архівними документами та спогадами учасників тих подій, які розповідають, як у Луцьку ще в липні 1990 року  підняли синьо-жовтий прапор над міською радою, де було утворено українську демократичну більшість. Як вже на другий день після проголошення Незалежності України у 1991 демонтували пам’ятник Леніну.

Ми розповідаємо про діяльність Волинської філії  Української Гельсінської Спілки ще до проголошення незалежності, появу на Волині першої демократичної газети «Народна трибуна» та їх вплив на формування громадської думки волинян.

Тож вашій увазі – історичні фото, окремі випуски першої демократичної преси на Волині, а також уривки з книги Івана Корсака «Оксамит нездавнених літ», де публікуються спогади волинян – учасників періоду проголошення незалежності України Клави Корецької, Віктора Вербича та Івана Корсака. 

Читати також: Як у Луцьку святкуватимуть 30-річчя незалежності України. Де і що буде


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Світлинка»: школа, яку люблять діти
Наступна новина Хто з волинських нардепів попав під свіжі російські санкції
Останні новини
Схожі новини