Як не отримати відмову у виплаті при викраденні: поради фахівців

Як не отримати відмову у виплаті при викраденні: поради фахівців
Фото ілюстративне

Якщо застрахований автомобіль викрадуть, його власник отримає від страхової компанії круглу суму — 80–90% від ринкової ціни транспортного засобу. Але не завжди.

Експерти СК UNIQA розповіли, коли страховик відмовиться виплачувати компенсацію за викрадення за
страховкою КАСКО.

Прикра забудькуватість

Після укладення договору страхування КАСКО автовласникові доведеться виконувати всі його умови. Зокрема, кожен раз за виходу з автомобіля забирати з собою ключі запалювання і свідоцтво про державну реєстрацію транспортного засобу. Якщо автомобіль викрадуть разом з ключами або СТЗ, виплати не буде.

До уваги: власник викраденого авто повинен передати страховику повний комплект ключів разом із заявою на виплату та іншими документами. Необхідний мінімум для клієнтів СК UNIQA — паспорт, СТЗ, водійські права, ІПН, довідка з поліції.

Сканкопії цих документів можна подати віддалено через сайт https://uniqa.ua/.

Шахрайство

Кожен випадок викрадення розслідується службою безпеки страховика, в якій зазвичай працюють колишні співробітники правоохоронних органів. Досвідчені фахівці прекрасно знають всі схеми шахрайства — поширені та «екзотичні».

Якщо страхувальник вирішив обвести компанію навколо пальця, уявний збиток навряд чи буде покритий.

До речі: у 90% випадків страховим компаніям вдається «розкусити» злочинні задуми страхувальників, які намагаються імітувати викрадення для отримання страхових виплат. Викриті шахраї не лише залишаються без компенсації, а й залучаються до кримінальної відповідальності.

Зберігання авто «не за адресою»

У договорі повного або часткового КАСКО може бути умова, згідно з якою автомобіль повинен зберігатися в нічний час за певною адресою, наприклад, на стоянці поруч із будинком. Якщо страхувальник залишить машину на ніч в іншому місці, в разі викрадення поліс добровільного страхування не спрацює.

До уваги: жорстку прив’язку до місця нічного зберігання автомобіля за потреби  можна «відключити»: ретельно читайте договір до моменту укладання.

Нерозважливість автовласника

Застрахований автомобіль доведеться закривати та ставити на сигналізацію щоразу, коли необхідно вийти у справах. Навіть якщо ви виходите з салону на секундочку і відходите від машини тільки на 10–20 метрів. Якщо зловмисник проникне в незакритий салон і натисне на газ, страховка не допоможе.

До уваги: в договорі КАСКО перераховуються технічні засоби, які повинен використовувати автовласник для протидії викрадачам. Страхувальник може встановити сигналізацію, механічний блокіратор і/або супутникову протиугінну систему.

Викрадення учасниками повстання або військових дій

Договір КАСКО автоматично перестає діяти на «гарячих» територіях, на яких відбуваються масові заворушення, повстання, бунти, страйки, військові дії та інші масові «заходи», що належать до розряду подій надзвичайного характеру.

Якщо учасник однієї з цих подій викраде машину, страховик відмовить в компенсації збитків.

Добровільна передача авто третім особам без примусу 

Якщо страхувальник передасть авто третім особам з примусу, страховий захист КАСКО спрацює. В цьому випадку поліція перекваліфікує викрадення в розкрадання або розбій/грабіж. Ці правопорушення також є ризиками, оскільки належать до категорії «незаконне заволодіння транспортним засобом».

Зовсім інше — добровільне передання авто третім особам. Якщо автовласник віддасть іншій людині (виняток — співробітники автомийок і СТО) автомобіль без примусу, страховик нічого не заплатить.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку викрили контрабанду цигарок на майже 16 мільйонів. Відео
Наступна новина На Волині знайшли січкарню з написом «Освенцім»
Останні новини
Схожі новини