7 способів перeпланування квартири від PLAFON studio

7 способів перeпланування квартири від PLAFON studio

Щоб квартира була комфортною для проживання, дизайнери радять правильно організувати її простір.

Проте, що таке «правильно», розуміє не кожен, допускаючи купу помилок, які не завжди легко виправити.

Тож, якщо ви на порозі ремонту і надумали перепланувати своє житло, прислухайтесь до порад керівника PLAFON studio  Аліни Горбатюк, яка розповіла «Першому» про особливості перепланування та зонування помешкань.

Перш ніж взятися за перепланування житла, слід пам’ятати про заборону втручатися у несучі стіни приміщення. Це найголовніше. А далі – усе залежить від побажань тих, хто мешкатиме у квартирі.

«Варіантів перепланування квартир безліч. Слід визначитись із загальним стилем і кольоровою гамою приміщення. Адже відчуття простору залежить не від об’єму кімнати, а від грамотно підібраної кольорової гами», - наголошує дизайнерка.

Практично одні й ті ж прийоми зонування помешкань застосовуються як для великих, так і маленьких квартир

«Кожному хочеться жити якщо не у великій, то у зручній і комфортній квартирі. Усі дизайнерські планування мають два завдання: візуально збільшити житловий простір і вдосконалити його функціональне призначення.

Тому рекомендую використовувати такі вдалі прийоми зонування: перегородки, подіуми, меблі, освітлення, декоративні матеріали, текстиль», – розповідає Аліна.

Дизайнерка на прикладі 2-кімнатної квартири у ЖК «Юпітер»  пояснила, як можна облаштувати своє житло.

«У варіантах дизайну, який ми бачимо, об’єднали кухню з вітальнею, демонтували стіни між цими кімнатами. Проте спальню та санвузли залишили без змін. У результаті вийшла квартира-студія з окремою спальнею.

У такому об’єднаному варіанті більше простору, легкості та свіжості. Квартира ідеально підходить, як для спокійного сімейного відпочинку, так і для гучних зустрічей з друзями», – розповіла Аліна Горбатюк.

Один із найпоширеніших варіантів розширення житлового простору в квартирі – об’єднання вітальні і кухні.

До слова, практично одні й ті ж прийоми зонування помешкань застосовуються як для великих, так і маленьких квартир.

Один із найпоширеніших варіантів розширення житлового простору у квартирі, що має тільки одну кімнату, – об’єднання вітальні і кухні. Перегородки зносяться і виходить студійне планування.

«Але, щоб надати інтер’єру функціональності, не обов’язково зносити стіни», – наголошує керівниця PLAFON studio.

ВАРІАНТИ ЗОНУВАННЯ КВАРТИРИ:

1. Встановлюйте перегородки

«Ідеальним рішенням для зонування однокімнатної квартири вважаю встановлення подіумів, арок, ширм, стелажів, розсувних перегородок. Всі ці варіанти дуже вдало поділять квартиру на зони, додадуть їй функціональності, і при цьому не зменшать простір», – переконує дизайнерка Аліна Горбатюк.

За її словами, подіум – ще один зручний варіант створення окремої зони. Різна висота підлоги не тільки дозволить відокремити одну зону від іншої, але і створить додаткове місце для зберігання речей всієї родини: часто в подіумах роблять великі місткі ящики.

2. Зонування оздоблювальними матеріалами

Простим і надійним прийомом поділу простору також вважається зонування різними оздоблювальними матеріалами.

«Поєднуючи на підлозі плитку з паркетною дошкою, можна створити зорове обмеження двох різних зон. А на стінах одного простору при вмілому використанні різних оздоблювальних матеріалів, наприклад, таких як: шпоновані панелі, плитка, гнучкий камінь, зав’язавши також ці простори одним кольором або близькими кольорами фарби, можна виділити три різні зони – зону вітальні, кухні, їдальні – в одному приміщенні», – каже пані Аліна.

Оформляючи стіни, підлогу, стелю приміщень різними оздоблювальними матеріалами, можна розділити простір, не перевантажуючи його.

Такий прийом поділу буде ефектним і відносно нескладним у втіленні.

Головне звернути увагу на правильне поєднання фактур і текстур матеріалів у гармонії з правильно підібраними кольорами, що при успішному результаті дозволить відмінно виділити і підкреслити функціональні зони.

Читайте також: Сучасні стилі та кольори в інтер'єрі: поради від дизайн-студії PLAFON studio

3. Зонування за допомогою освітлення

«Різні види світильників виділяють окремі функціональні зони: в їдальні над обіднім столом навішується затишна лампа, в кабінеті на робочому столі встановлюється настільний світильник, а у вітальні біля зручного дивану можна встановити люстру, що дозволить виділити своїм світлом зону вечірніх бесід у колі сім’ї», – радить дизайнер PLAFON studio.

Різні види світильників виділяють окремі функціональні зони

Якщо планується до облаштування дві протилежні за своїм функціональним призначенням кімнати, то рекомендується використовувати кілька сценаріїв освітлення, з різними за яскравістю приладами, оскільки, по-перше, загальний світильник може виявитися тільки в одній з кількох зон, а, по-друге, яскраве світло однієї зони може заважати або перешкоджати функціональним особливостям іншої зони.

Оптимальним варіантом буде поділ освітлення на кожну зону, використовуючи різні прилади: бра, світильники, торшери лед-підсвітку, настільні лампи тощо.

4. Зонування простору за допомогою меблів

Часто зонування квартири-студії або кухні з вітальнею здійснюється за допомогою барної стійки або дивану.

Виконати функцію декоративної перегородки може і стелаж, наскрізні перегородки якого зроблять простір легким, а сама конструкція дозволить відокремити, наприклад, спальню від будуара або від зони з письмовим столом.

Провести зонування можна навіть за допомогою шафи або вбиральні, виконавши демонтаж стін і зробивши прохідну зону зі зберіганням речей, що веде у спальню.

При зонуванні простору меблями не варто боятися експериментів, адже меблі найбільш мобільні та зручні для зонування.

5. Зонування простору за допомогою текстилю

Шторами можна не лише закривати вікна, а й зонувати ними простір.

«Залежно від цілей зонування, при використанні штор можна відокремити приватний простір у кімнаті, створити легку і витончену перегородку або ж майстерно приховати ними деталі повсякденного життя.

Тканину найчастіше використовують, аби не перевантажувати кімнату зайвими меблями або громіздкими перегородками», – розповіла пані Аліна.

Зонувати шторами – досить практично: за ними легко доглядати, не складно поміняти, вони не дорогі і мають вельми ефектний вигляд.

Різний колір стін – ще один прийом зонування квартири

6. Зонування візуальним оформленням і виділенням кольору

Достатньо всього лише пофарбувати стіни у виділених зонально приміщеннях в різні кольори або ж використати контрастні шпалери, і цей оригінальний прийом допоможе ефектно розділити простір

«Більш контрастний колір, що виділяється як по стінах, так і по підлозі або стелі, допоможе зробити необхідний акцент на певній зоні, що дозволить отримати чудовий результат», - рекомендує дизайнер.

7. Зонування декоративними елементами

Зонувати можна за допомогою камінів, біокамінів, акваріумів, фітостін, які мають іншу назву – «живі стіни». Найчастіше їх використовують для зон передпокою, вітальні, відпочинку та релаксу.

Творення живої зеленої зони стало сучасним трендом екодизайну. Це надає приміщенню натуральності, особливого затишку, відчуття легкості і невимушеної атмосфери єднання з природою.

Найчастіше декоративні елементи використовують для зон відпочинку та релаксу.

5 ОСНОВНИХ ПОМИЛОК ПІД ЧАС ПЕРЕПЛАНУВАННЯ КВАРТИРИ:

1. Знесення несучої стіни. Втручатися можна лише у перестінки, ніші, вікна, арки.

2. Зменшення площі житлових кімнат (мінімальний розмір кімнати повинен бути площею не менше як 9 на 2,25 квадратних метри. Наявність вікна обов'язкова)

3. Об’єднання житлових кімнат з балконом. Це не заборонено, але має свої особливості. Потрібно подбати про опалення балкона. Сам балкон потребує додаткового утеплення ззовні і всередині.

4. Зміна призначення кімнати. У будинку, наприклад, заборонено розміщувати туалет і ванну над кухнею. Крім того, на законодавчому рівні заборонено переносити кухню в житлову кімнату. 

5. Демонтаж вентиляційного короба. Це може призвести до проблем з вентиляцією усього будинку.


Більше інформації тут:

plafonstudio.com

Facebook: Plafon studio

Instagram: plafon_studio


Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)

Візаж та зачіска Аліни Горбатюк: Вікторія Ващук

Локація: Photo Studio 27


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (4)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія успіху: які можливості подарував волинській громаді незвичний спосіб вирощування корів. ФОТО
Наступна новина Відомо, хто отримуватиме субсидії за новим законом
Останні новини
Схожі новини