Як у кіно: у Києві відкрили інноваційну гімназію. ФОТО

Як у кіно: у Києві відкрили інноваційну гімназію. ФОТО
джерело фото: http://abcnews.com.ua/

ABCnews побував на відкритті «Гімназії А +», розташованої на території ЖК «Комфорт Таун» в Києві.

У суботу, 1 вересня, компанія KAN урочисто відкрила «Гімназію А +» на території ЖК «Комфорт Таун». Цей проект – логічне продовження «Академії сучасної освіти А +», – пише Abcnews.com.ua.

Триповерхова гімназія розрахована на 600 учнів, але поки почали роботу лише 1-8 класи, які взяли близько 400 дітей. «Ми легко могли заповнити всі місця і набрати зокрема старші класи. Запитів дуже багато. Але ми вирішили, що головне – забезпечити наступність тієї філософії і стандартів, які закладалися в «Академії А +», прийняти насамперед тих дітей, які навчалися у нас», – пояснив засновник компанії KAN Ігор Ніконов.

Будівництво гімназії тривало дев'ять місяців. «Я думав, бюджет складе близько 240 млн грн, але в підсумку готова школа від корпусу до обладнання обійшлася в 288 млн грн», – розповів ABCnews Ігор Ніконов.

Велика чи мала це сума? Для порівняння, добудова комунальної гімназії «Ерудит» на 1 тис. місць обійшлася міському бюджету в 231 млн грн. Так що обсяг інвестицій в інноваційну школу з облаштованою територією «під ключ» не здається фантастичним.

Геотермальне опалення та інші ноу-хау

Автори проекту «Гімназії А +», бюро ARCHIMATIKA, створили технологічну, енергоефективну, підстроєну під потреби учнів будівлю з виразними фасадами. Наприклад, температурний режим тут буде забезпечуватися за рахунок геотермального опалення. Будівля працює на теплових насосах, що використовують енергію землі: 50 пробурених свердловин забиратимуть тепло протягом опалювального сезону, а влітку працюватимуть на охолодження. У вікна встановлені склопакети з захистом від УФ променів і надмірного нагріву.

В «Гімназії А +» автономне водопостачання з трирівневою системою очищення. Воду добувають зі свердловини на території школи глибиною більше 50 м, очищають фільтрами нового покоління і щотижня перевіряють її фізико-хімічний склад в лабораторії. Вода є в кожному кабінеті і зонах відпочинку.

Освітлення території забезпечують сонячні батареї, встановлені на ліхтарях.

З чого складається «Гімназія А +»

Потрапити на територію гімназії можна тільки за перепустками, причому для батьків в звичайні навчальні дні доступні тільки відкриті простори і зал на першому поверсі з кафетерієм.

У кожної дитини – ID-картка з ім'ям і класом, вона ж виконує і функцію розрахункової карти в їдальні. Меню їдальні затверджується і публікується на сайті гімназії ввечері, щоб батьки могли обговорити з дитиною варіанти.

Перший поверх гімназії відданий, перш за все, під громадські та адміністративні функції. Крім кафе і їдальні, тут розташований гардероб, медпункт, спортивний зал, вчительська і бібліотека. Також тут є кабінети інформатики та технологій.

Гардероб обладнаний вішалками і скриньками для змінного взуття. Оскільки учні знаходяться в гімназії цілий день, з 9:00 до 18:00, питання зручного взуття вкрай важливе.

Крім медпункту, де медсестра чергує до 18:00, є кабінет лікаря, що приймає три дні на тиждень, і дві палати ізолятора, для екстрених випадків.

Учительська площею 250 кв. м виконана в форматі open-space, оснащена сучасною технікою і має конференц-зону і зону відпочинку.

Емоційні ядра першого поверху – бібліотека і спортзал. До слова, на 1 вересня учнів просили приносити не квіти, а улюблені книги. По суті, бібліотека покликана стати справжнім освітнім хабом: тут облаштовані зони для проведення клубних зустрічей, тренінгів, лекцій. Величезний плюс – бібліотека має власний вихід в амфітеатр (двір гімназії – Ред.).

У гімназії два спортзали, великий на першому поверсі і малий на другому. Кожен пристосований для групових видів спорту: футболу, баскетболу, волейболу та занять гімнастикою.

Великий зал сертифікований за стандартами ФІФА, оснащений табло українського виробника (м.Харків), на яке можна виводити будь-які значення (рахунок, секундомір і ін.).

Одна зі стін великого залу обладнана скаледромом. Спеціальною завісою зал може ділитися на два приміщення, де одночасно можуть проходити заняття за різними видами спорту.

Роздягальні поряд зі спортзалами обладнані шафками, які закриваються на ключ, є тут також туалети і душ.

Кабінети технологій мають гендерну спрямованість. Дівчаток навчатимуть, як доглядати за своєю шкірою і волоссям, готувати і шити. Хлопчиків – як працювати з різними інструментами. Однак, як відзначають викладачі, такий розподіл викликав подив у багатьох дітей. Хлопчики висловлюють бажання вчитися готувати, а дівчатка – працювати з деревом і металом і лагодити крани. Тому після уроків будуть проводитися гуртки для всіх охочих.

Три класи інформатики знайомлять «академіків» з особливостями роботи на Sumsung, MAC і iPad.

На другому поверсі розташований актовий зал на 200 посадочних місць. Управління його акустичною та світловою системами здійснюється дистанційно, за допомогою планшета. Уже з вересня актовий зал «Гімназії А +» відкриває перший театральний сезон, тут виступатимуть учасники театральної лабораторії «Рев'ю».

Поруч з актовим залом – хореографічний зал.

Одне крило другого поверху віддано молодшій школі. Зона відпочинку тут адаптована під потреби дітей: на перервах вони можуть повалятися на «траві», сховатися в «будиночки» або покататися на «ліанах». Але є можливість відпочити і в класах, адже кожне приміщення обладнане м'яким диваном.

Також на другому поверсі розташовані кабінети математики, хімії, фізики, біології, обладнані всім необхідним інвентарем.

На третьому поверсі крім кабінетів також є громадські простори: світла арт-студія, репетиційний зал (додатково обладнаний шумо-поглинаючими панелями) і лекційний зал на 75-150 місць. Спеціальні штори на вікнах дозволяють трансформувати лекційний зал в кінозал.

Внутрішній двір «Гімназії А +» спроектований у вигляді амфітеатру. У гарну погоду тут планується проводити частину уроків, а також загальношкільні заходи, концерти і виступи театральної студії.

На відкритій території увагу привертають ігрові та спортивні майданчики. Ігровий комплекс з «сотами» створений компанією «ХИП парк». Майданчик покритий спеціальним м'яким 4-сантиметровим покриттям.

Футбольне поле, розміром 60х40 м з синтетичним покриттям, сертифіковане та прийнято Федерацією футболу Києва як домашня арена футбольного клубу «Вулкан».

Бігові доріжки – з амортизуючим гумовим покриттям для професійних занять бігом. Work out комплекс є унікальним в Україні. Аналогічні комплекси є ще всього лише в двох установах – в Київському військовому ліцеї ім. Івана Богуна та в Міноборони.

Багато уваги приділено ландшафтному дизайну: на території висаджено більше 80 дорослих дерев, причому вибрані не тільки листяні, а й хвойні породи. Минулої осені були висаджені сакури, вони відмінно пережили зиму і порадують своїм цвітінням навесні.

Головний архітектор Києва Олександр Свистунов високо оцінив «Гімназію А +». «Цей проект від KAN і ARCHIMATIKA високо підняв планку, показав, якими мають бути освітні установи. Місту є до чого прагнути. Нові школи повинні створювати умови для формування нових громадян. Хочу привезти сюди на екскурсію всіх, хто займається проектуванням шкіл», – прокоментував ABCnews Олександр Свистунов.

Однак, незважаючи на значний інтерес, навчання в гімназії навряд чи є доступним широким масам: річний внесок складе від 150 тис. грн.

У дискусії про плюси і мінуси державної та приватної освіти, Ігор Ніконов – прихильник приватних навчальних закладів. «Має існувати і державна, і приватна освіта. Але моя думка: все приватне краще, ніж державне, адже коли є реальний господар, він не допустить дуже багатьох чинників, які може пропустити чиновник. Зараз багато приватних шкіл «відтягують»"на себе дітей, за освітні послуги яких готові платити батьки. Але правильніше було б, якби держава давала ваучер дитині, а він міг з ним йти туди, куди вважає за потрібне. Так, в приватній школі доведеться доплатити за навчання, але такі кошти більшості доступні. Це було б соціально правильним», – вважає Ігор Ніконов.

При цьому він переконаний, що сьогодні, навіть при високій платі за навчання, про окупність освітніх проектів немає сенсу говорити. «Вони не окупаються, в класичному розумінні бізнесу. Вони окупаються за рахунок майбутнього, майбутнього наших дітей і країни», – говорить Ніконов.

Незважаючи на неокупність, мережу освітніх установ «А +» планують розширювати. Під цим брендом готуються до запуску школи і садки в інших проектах KAN – житловому кварталі «Файна Таун», ЖК Respublika і ЖК Tetris Hall.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Савченко пригостив солодощами «першачків» 27-ої школи. ФОТО
Наступна новина У Луцьку хочуть встановити унікальний дитмайданчик. ФОТО
Останні новини
Схожі новини