У Луцьку геморой лікують без болю та рубців. Хто так вміє? Чи складно потрапити на операцію?

У Луцьку геморой лікують без болю та рубців. Хто так вміє? Чи складно потрапити на операцію?

Геморой – проблема, про яку не говорять. Біль в інтимній зоні та кровотечі – не те, чим зазвичай діляться з рідними та друзями. Більше того – люди соромляться звертатись з цим до лікаря, поки не стане зовсім зле.

Втім ігнорувати проблему безглуздо – на геморой за різними даними хворіє від 40 до 55% населення. Кожен другий в той чи інший період життя стикається з хворобою, яку намагається приховати.

Кандидат медичних наук, лікар відділення загальної хірургії Луцької міської клінічної лікарні Борис Шевчук розповідає більше про цю недугу і про один з маловідомих, проте надзвичайно ефективних, безболісних, безпечних і швидких способів її лікування – трансанальну гемороїдальну деартеріалізацію (THD). 

Що таке геморой?

В нормі в кожної здорової людини в анальному каналі є артеріо-венозні судинні сплетення. При геморої ця кавернозна тканина розростається в певних місцях – утворюються вузли. Проблеми можуть виникати після травм, важкої фізичної роботи або навпаки – при сидячому способі життя, під час вагітності та після пологів, при незбалансованому харчуванні, закрепах.

Дослідження кажуть, що навіть надто довге сидіння на унітазі може сприяти розвитку недугу. Впливає також спадковість – часто на геморой хворіють ті, в чиїх рідних були такі ж проблеми.

У хворого на геморой виникає біль, свербіж, кровотечі, відчуття стороннього тіла. У складних випадках можлива втрата значної кількості крові – до кількох склянок.

Чим небезпечний геморой?

Рядом серйозних ускладнень: появою тромбів, тріщин, анемією через втрату крові.

Небезпека ще й в тому, що такими ж симптомами можуть проявлятись передракові і ракові стани. При цьому хворий не звертається до лікаря, бо думає, що це «всього лиш» геморой.

Дехто каже, що з «гемороєм можна жити». Це справді так?

Ні. Окрім того, що хвороба здатна прогресувати і призвести до небезпечних наслідків, геморой загалом погіршує якість життя. Адже це вкрай неприємна хвороба. Хворий, який відчуває сильний біль, не може зосередитись ні на роботі, ні на особистих справах.

Як лікують геморой?

Існує кілька способів, які умовно можна поділити на консервативні і хірургічні.

Консервативне лікування – це ректальні свічки, таблетки та мазі. Може використовуватися на  початкових стадіях та при гострому перебігу захворювання. 

Хірургічне втручання. Окрім традиційної операції – відсікання вузлів і накладання швів – є ще й лазерне хірургічне видалення (робиться лазерним апаратом та скловолоконним провідником), інфрачервона коагуляція (прийнятна лише для початкових стадій хвороби, коли розвинувся лише внутрішній геморой), латексне лігування (на ніжку вузла накладають латексне кільце, кров не поступає, вузол відмирає), склерозування (роблять ін’єкцію спеціальної речовини)

Усі ці методи мають низку протипоказань і вимагають відносно тривалого післяопераційного лікування й спостереження.

У цьому сенсі окремо можна розглядати методику THD – трансанальну гемороїдальну деартеріалізацію. Вона – одна з найкращих у світі. Метод – найменш травматичний, малоінвазивний і при цьому –ефективний при лікуванні усіх стадій геморою. Після цієї процедури немає ран, рубців та болю.

У Луцькій міській клінічній лікарні не перший рік успішно використовують цей метод .

В чому суть методу THD?

Під час процедури лікар вводить у пряму кишку пацієнта спеціальний одноразовий інструмент, оснащений УЗД-датчиком. Апарат показує, які саме гілки ректальної артерії живлять гемороїдальні вузли.

Після цього хірург через спеціальне вікно накладає шви на слизову кишки, перев’язуючи судини.

При цьому ніяких розрізів він не робить.

Коли ж судини перев’язані, гемороїдальний вузол втрачає живлення і запалення зникає. З часом він зникає взагалі.

Чи повинен пацієнт за щось обов’язково платити?

На кожне оперативне втручання THD пацієнт купує одноразовий операційний набір у компанії-виробника THD продукції.

Одноразовий операційний набір

Як почуває себе пацієнт під час і після операції? 

Операцію роблять під спинно-мозковою анестезією. Тож пацієнт, будучи у повній свідомості, не відчуває навіть найменшого болю. 

Після процедури у пацієнта немає ран, рубців, втрати чутливості чи стягнення тканин.

Також він не відчуває болю, бо судини перев’язують в нечутливій зоні прямої кишки. 

До того ж пацієнт не потребує перев’язок – просто тому, що немає чого перев’язувати: ран цей вид лікування не залишає.

Вже через добу пацієнт може ходити, а за кілька днів повертається до звичного життя. 

Такі операції у Луцькій міській лікарні роблять з 2011 року і досвід показав їхню ефективність – більше 90% пацієнтів більше ніколи не стикаються з гемороєм.

Як потрапити на операцію?

Достатньо прийти на огляд до проктолога і з’ясувати, чи вам потрібна ця процедура. Жодних черг немає. За бажанням, вже наступного дня вас можуть покласти до лікарні, провести додаткові обстеження, а ще через день – прооперувати.

Телефон для консультації:

лікар Борис Шевчук

095 384 41 07

093 881 47 44

Прийом проводиться в ЛЦПМД №2 ( поліклініка №2)

3 поверх, кабінет 330.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Обирають найкращу в Україні ялинку. Луцьке «тріо» – серед претенденток
Наступна новина Скільки грошей витратили на ремонт мосту на Ковельській у Луцьку
Останні новини
Схожі новини