Секрети різдвяної зірки від волинського майстра. ВІДЕО

Секрети різдвяної зірки від волинського майстра. ВІДЕО
Василь Круковець під час виготовлення різдвяної зірки

У селі Проходи Любешівського району живе  Василь Круковець, який власноруч виготовляє   традиційний символ колядників –  різдвяну зірку.

Майстер  своїми руками робить всі деталі, а за основу використав старе решето, через яке раніше просіювали борошно,  – про це йдеться у відео, яке розмістили на сторінці  kozamedia  у Фейсбуці. Проект створений при Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара».

Взірцем для майстра стала дуже стара саморобна зірка, яку знайшла жителька села Погулянка Ніна Клямар на горищі свого  будинку. «Її зробив мій батько  для своїх синів – моїх двох братів. Потім вона передавалась внукам і по селі з рук в руки», – розповіла жінка. 

Зірка, яку своїми руками виготовив Василь Круковець, ділиться на чотири частини – сторони світу, чотири пори року. Відповідають цьому і кольори: зелений – весна, жовтий – літо,  червоний – осінь, синій – зима.

Довідково: 

Зірка — традиційний атрибут різдвяного обряду колядування. На Бойківщині та Гуцульщині «зірку» називали також вертепом. Сьогодні, різдвяна зірка — атрибут пов'язаний з євангельською легендою про Христа, народження якого провістила «Вифлеємська зірка

 
Виготовлення зірки.

#різдворазом Виготовлення зірки. Василь Круковець (село Проходи Волинської області)

Posted by kozamedia on Monday, 31 December 2018

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині мікроавтобус з пасажирами злетів у кювет. ФОТО
Наступна новина Старовинний костел Волині на унікальній листівці. ФОТО
Останні новини
Схожі новини