Як вилікувати грижу, камені і варикоз. Радить лікар

Як вилікувати грижу, камені і варикоз. Радить лікар
Лікар Борис Шевчук

Неправильне харчування, малорухомий спосіб життя або ж навпаки – занадто активні заняття чи тяжка фізична праця рідко минають без наслідків для здоров’я.

З такими проблемами, як грижі, камені у жовчному міхурі чи варикоз нижніх кінцівок за життя стикається щонайменше кожен десятий українець. Тому вкрай важливо знати, як вчасно виявити проблему, а головне – як її вирішити.

Про це розповідає кандидат медичних наук, хірург відділення загальної хірургії Луцької міської клінічної лікарні, лікар з 18-річним стажем Борис Шевчук.

Грижі живота неможливо вилікувати масажем чи вправлянням

Що це таке

Грижа живота – це вихід органів черевної порожнини через природні чи штучні отвори назовні, під шкіру.

Природні отвори – це пупок, біла лінія живота чи паховий канал, а штучні формуються на місці післяопераційних рубців через недотримання післяопераційного режиму хворим, нагноєння післяопераційної рани, надмірні фізичні навантаження в післяопераційному періоді, неякісне ушивання рани, використання неадекватного шовного матеріалу.

У дітей найчастіше трапляються вроджені грижі, а от у дорослих, як правило, набуті.

Чому вони виникають

Органи можуть виходити через природні отвори, якщо є слабкість передньої черевної стінки. Це може бути через спадкову схильність, підвищену масу тіла, різку втрату маси, хронічні захворювання органів дихання – грижу можна буквально «накашляти», закрепи, піднімання тяжкого, надмірні тренування та інші фізичні навантаження.

Штучні отвори з’являються, якщо людина не дотримується післяопераційного режиму. Наприклад, надто рано починає займатись спортом чи піднімати тяжке, має хронічні закрепи чи захворювання органів дихання, які проявляються постійним кашлем.

Як це проявляється

На перших етапах грижа візуально непомітна, але з’являється дискомфорт та біль. Пізніше у вертикальному положенні у хворого в кінці дня або після певних фізичних навантажень стає  помітним вип’ячування на животі, яке у горизонтальному положенні, як правило, зникає. Згодом воно перестає ховатись – так формується невправима грижа. 

У найскладніших випадках розмір утворення може сягати 50 сантиметрів і більше. При цьому хворий не лише страждає через біль і порушення травлення, а й соромиться вигляду власного тіла.

Діагностувати грижу може хірург під час огляду. 

Чим небезпечні грижі

Грижі болять і тим самим погіршують якість життя. Однак, вони несуть і набагато серйознішу загрозу. При кашлі або ж різких фізичних навантаженнях грижові ворота можуть защемитись і тоді органи, що вже вийшли назовні, опиняться у «пастці».

Хворий відчує різкий біль, слабкість, нудоту, можлива блювота, кров у калових масах або ж закреп. За кілька годин, якщо вчасно не надати хворому медичну допомогу, може розвинутись некроз защемлених органів з подальшим перитонітом, а це вже смертельно небезпечно. При защемленні необхідна термінова операція.

Як лікують грижі

Єдиний метод лікування – оперативне втручання. Жодне вправляння чи масаж не допоможуть, поки є відкритий отвір в черевній стінці. Грижу можна вправити, але пацієнт змінить положення – і за кілька секунд вона з’явиться знову.

У нескладних випадках грижовий отвір можна закрити лапороскопічним методом. Це операція, яка проводиться через кілька невеликих проколів. Відновлення після неї легше, ніж після класичної операції з розрізом живота. Зазвичай шви знімають на сьому добу, а перші три місяці пацієнтам не радять піднімати більше п’яти кілограмів.

Якщо операція неможлива через супутні захворювання – інфаркти, інсульти, інші  серцево-судинні та хронічні захворювання, хворому потрібно берегти себе, не навантажувати живіт і постійно носити бандаж. Але загалом бандаж не може бути заміною операції, адже він розслаблює черевну стінку, що провокує збільшення грижі.

Камінь у жовчному міхурі може вбити

Що це таке

Холецистит – це захворювання жовчного міхура, при якому в органі формуються камені. При цьому в запальний процес втягується сама стінка жовчного міхура - виникає хронічне запалення.

Чому виникає хвороба

Камені утворюються при зміні складу і застої жовчі. Цьому можуть сприяти спадкова схильність, неправильне харчування – вживання великої кількості жирної їжі, особливо тваринних жирів, гострого, копченого, фастфуду, малорухомий спосіб життя, велика маса тіла.

Часто холецистит виникає у жінок при гормональних дисбалансах, вагітності, після пологів, під час менопаузи.

Як це проявляється

Симптоми холециститу: ниючі періодичні болі у правому підребер’ї, що різко посилюються через годину після вживання жирної, гострої їжі, металевий, гіркий присмак в роті, здуття живота.

У хворих можуть виникати жовчні коліки - напади різкого пульсуючого болю у правому підребер’ї, що віддає у лопатку, спину. При цьому підвищується температура, з’являється пітливість, нудота, блювота жовчними масами, хворий стає блідим. Такий стан може виникати після порушення дієти або психоемоційних перенапружень. Жовчна коліка, як правило, триває кілька годин.

Чим небезпечний холецистит

Одним з найнебезпечніших ускладнень холециститу є холедохолітіаз - закупорка каменем жовчного протоку. При цьому стан хворого різко погіршується: виникає механічна жовтяниця, тобто жовтіє шкіра, знебарвлюється кал, темніє сеча, з’являються оперізуючі болі, нудота, блювота, загальна слабкість. Це може призвести до панкреатиту та навіть смертельно небезпечного цирозу. Хворому потрібна негайна госпіталізація та операція. 

Як лікують холецистит

Калькульозний холецистит лікують лише оперативно – видаляючи жовчний міхур разом з каменями. Інколи лікарі пробують розчинити камені препаратами. Але це не тільки малоефективна, а й небезпечна методика. Зокрема вона може призвести до перекриття жовчного протоку каменем.

В більшості випадків операцію проводять лапороскопічним методом, відновлення після якого значно швидше. В той же день хворий стає на ноги. В подальшому йому потрібно дотримуватись дієти – не їсти жирного, гострого, смаженого, копченостей, не пити каву, чай, алкоголь, газовану солодку воду.

Варикоз – не лише естетична проблема

Що це таке

Варикозне розширення вен нижніх кінцівок – це захворювання, при якому вени на ногах не можуть забезпечити нормальний відтік крові через їхнє нерівномірне розширення, стоншення стінок та послаблення клапанів. При цьому формуються, як дрібні капілярні розширення, так і кількасантиметрові горбисті варикозні вузли.

Чому виникає хвороба

Виникненню варикозу сприяють генетична схильність, недостатність венозних клапанів, системна слабкість сполучної тканини, сидяча або тривала стояча робота, важка фізична робота, надмірна маса тіла, вагітність, гормональні зміни, тривале носіння високих підборів, тісної білизни, яка погіршує відтік крові. Хвороба втричі частіше вражає жінок, ніж чоловіків.

Як це проявляється

Спочатку візуально варикоз непомітний. Хворий може лише скаржитись на тяжкість в ногах, свербіж, набряки, болі після фізичних навантажень. Пізніше на шкірі з’являються так звані «зірочки» – тонкі капілярні розширення, далі – вузли (діаметром від кількох міліметрів до 3-5 сантиметрів), інколи зібрані у конгломерати, довгі звивисті вени, що виступають над поверхнею шкіри. На пізніх стадіях шкіра стоншується і набуває бурого забарвлення.

Чим небезпечний варикоз

Варикоз, звичайно, змушує хворих страждати через біль та створює косметичні проблеми. Але головна небезпека - в ускладненнях недугу: флебіті та тромбофлебіті. Це запалення вен та утворення тромбів, яке може призвести до відриву тромбу,  закупорення легеневої артерії та, як наслідок, раптової смерті. 

Інші ускладнення - гостра кровотеча, яку пацієнт часто не в змозі самостійно зупинити, та формування трофічної виразки, яка може досягати гігантських розмірів на нозі та, незважаючи на різні методи лікування, не загоюється роками. Тому варикоз неможна ігнорувати.

Як лікують варикоз

Лікування варикозу залежить від стадії. На початкових може допомогти застосування венотонізуючих препаратів, компресійної терапії. На жаль, на пізніших стадіях ці методи можуть бути тільки допоміжними, а основний - оперативне втручання. При цьому видаляється поверхнева сітка вен. Операція середньої складності. Приблизно на сьому-десятку добу у хворого знімають шви і він повертається до звичного життя.

Також сьогодні лікарі часто практикують давню методику лікування п’явками - гірудотерапію. При укусі п’явка зі своєю слиною впускає в кров хворого герудин - речовину, що розріджує кров та не дає їй згортатись.

Обов’язково при лікуванні варикозу носити компресійний трикотаж (панчохи або колготи).

Телефон для консультації:

лікар  Борис Шевчук

095 384 41 07

093 881 47 44  

Прийом проводиться в ЛЦПМД №2 ( поліклініка №2)

3 поверх, кабінет 330.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Боксерка з Ковеля здобула перемогу на чемпіонаті Європи
Наступна новина У Володимирі активісти б'ють на сполох через сморід
Останні новини
Схожі новини