Де взяти більше дитячих садків? Ми знаємо три способи вирішити цю недитячу проблему

Де взяти більше дитячих садків? Ми знаємо три способи вирішити цю недитячу проблему

Дитячі садки у Луцьку – завантажені «по вуха». Щоб збільшити свої шанси відправити дитину до садочка, батьки записують її у чергу відразу після пологового… Проте гарантії, що через три роки їхнє чадо без проблем потрапить в дошкільний заклад – однаково немає.

Місцева влада час від часу обговорює проблему, шукаючи варіанти, як скоротити черги. То говорять про повернення старих приміщень дитсадків, які закрили на початку 2000-х… То збільшили плату для дітей, які не мають луцької «прописки», щоб відсіяти частину черги… Проте статистика із недостатком місць в садочках з року в рік лишається негативною.

Ми спробували проаналізувати, які варіанти можливі для того, щоб Луцьк вибрався із «дитсадкової кризи».

Варіант 1. Повернути старі закриті садки

У середині 90-х в Луцьку працювало 57 дитячих садків (зараз – 41). До початку нового тисячоліття третину із них закрили. Офіційна версія – не вистачало дітей. Насправді, причиною була не погана народжуваність, а скрутна фінансова ситуація. У людей банально не вистачало грошей платити за садок.

Протягом 1993-2001 років у Луцьку закрили 19 садочків. Більшість приміщень передали в користування різним міським установам, навчальним закладам. Кілька – перевели у житловий фонд та роздали під квартири.

Чи є шанс повернути ці будівлі? Один прецедент є: на вул. Декабристів «виселили» пенсійний фонд і відкрили дитсадок-ясла №41 для 75 діток.

Проте з іншими будівлями повторити історію навряд чи вийде. Садочок не може працювати без майданчиків на вулиці, а в більшості випадків землю уже порозбирали під новобудови.

Міська влада активно обговорювала повернення приміщення на вулиці Ярощука, проте тепер тут розташований міський Центр зайнятості, якому немає куди переїхати.

Із незабудованою територією залишились також колишні садочки на вулиці Гордіюк і Сагайдачного, проте це вже – приватна власність (медичний коледж «Монада» та Луцький біотехнічний інститут). За оцінкою міськради, викупити їх можна за 14 і 20 мільйонів гривень. Ще є будівля садочка на вулиці Софії Ковалевської, але він – у державній власності і його використовує «політех».

Художня школа на Ветеранів та амбулаторія сімейної медицини на Бенделіані – теж теоретично могли б знову стати дитсадками. Проте відкритою лишається проблема із тим, куди переїхати цим теж соціально важливим об’єктам…

 

У приміщенні, де зараз «соцзабез» на проспекті Волі, колись дитячий садок. Та повернути його – неможливо. На місці дитячих майданчиків тепер – піцерія
Центр зайнятості зберіг територію, проте не мають куди переїхати
Замість садочка на вулиці Гордіюк – медколедж «Монада». Будівля – у приватній власності, тож щоб повернути – треба назад викупити

 

Варіант 2. Адаптувати під садок інші приміщення

У Луцьку – немало комунальних приміщень, які здають в оренду під різні потреби, часто навіть – за символічну одну гривню.

Чи є серед них такі, які згідно із будівельними вимогами, можна адаптувати під дитсадки? Це має бути окрема одно- чи двоповерхова будівля площею не менше 500 м2 і з територією поруч близько 20-30 соток.

Будівлі такою площею в місті є. Наприклад, колишній кінотеатр «Батьківщина» площею 1711 квадратів, який у користуванні Волинської обласної телерадіокомпанії, проте багато років не використовується. Або ж їдальня №10 на вул. Дубнівській, де розташований комунальний заклад, що займається харчуванням школярів. Працівники цього закладу – працюють кожен у своїй школі, в самій їдальні проводять хіба поминки, а частину будівлі здають під магазин… 

У Луцькій міській раді вже розглядали один із подібних варіантів. Звучала пропозиція про реконструкцію одного із корпусів школи-інтернату на Дубнівській.

Перебудова приміщень під дитячі садки – безумовно, дешевший варіант, ніж зводити «з нуля». Проте вимоги до такого типу будівель – надзвичайно складні, і дозволять в адаптованому приміщенні відкрити лише невелику кількість місць.

Кінотеатр багато років стоїть пусткою

Варіант 3. Будувати нові

На будівництво нового луцького садочка №40, що на вулиці Липинського, витратили майже 28 мільйонів гривень. Гроші виділяли із бюджетів різного рівня: і міського, і державного. На будівництво пішло трохи більше року, проте така ситуація – швидше виняток, ніж правило. Як показала подальша добудова 27-ї школи (разом із садком вони проектувалися як єдиний комплекс), будівництво за бюджетні кошти – справа ненадійна і може бути затягнута на десятки років.

Виходом може стати залучення до фінансування приватних інвесторів, наприклад, забудовників. Приміром, Будівельна компанія «Інвестор» уже заявила про будівництво дитсадка на території житлового комплексу «Супернова», який зводять в районі вулиці Львівської.

Генеральний директор «Інвестора» Андрій Разумовський разом із ще одним забудовником – Олександром Князєвим проявили цікаву ініціативу і в Струмівці, що поблизу Луцька. Вони за власні гроші придбали земельну ділянку площею 2 га і передали громаді для зведення тут дитячого садка. Місцева влада уже підготувала проект будівництва триповерхового приміщення на 220 місць. Садочок буде поруч із житловим комплексом «Струмочок».

«Ми не можемо інвестувати 40 мільйонів у будівництво садка, але посильну річ зробили. І дали поштовх. Тому вірю – дитсадок буде», – коментував Разумовський.

До речі, об’єднані громади зараз показують хороший приклад розвитку освітньої інфраструктури. Окрім Струмівки, проект будівництва нового садочка на 160 місць підготували і в селі Зміїнець.

Ще один приклад  внеску приватних інвесторів у «дитсадківське» питання – відкриття приватних садків. Торік у Луцьку почав роботу приватний дошкільний заклад – центр розвитку дітей, батьків та педагогів «Happy kids club».

Андрій Разумовський та Олександр Князєв на земельній ділянці, яку придбали за власні гроші і подарували громаді
Проект дитсадка у Струмівці

* * *

Перші два варіанти – реальні, проте є чимало обставин, які ускладнюють їх виконання. Повертаючи колишні дитсадки, треба вирішити проблему із переселенням тих, хто там працює впродовж багатьох років, або потрібні кошти, щоб викупити приватизоване приміщення… Ідея з перебудовою – теж непроста у реалізації, адже дитсадок – специфічна установа, до якої є велика кількість будівельних вимог.

Найоптимальнішим лишається третій варіант – будувати нові садки. Звісно, це найдорожчий шлях, але практика співпраці з приватними інвесторами дозволяє відразу вбити «двох зайців»: і садок звести, і зекономити гроші.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Фермер з Волині розказав, як заробляє на полуниці
Наступна новина Луцькі депутати вирішували, чи дозволити людям приходити в міськраду в трусах
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні