З 1 вересня луцькі школярі будуть харчуватися за новим меню. Чи зросте ціна

З 1 вересня луцькі школярі будуть харчуватися за новим меню. Чи зросте ціна

З 1 вересня школярі луцьких шкіл харчуватимуться по новому. Меню буде різноманітним, з нього приберуть усі смажені страви, а ціна зросте обіду зросте в середньому на 5 гривень. 

Про це розповіла Суспільному директорка Луцького комбінату шкільного та студентського харчування, який обслуговує 25 навчальних закладів міста Світлана Шмід.

Суспільне побувало у їдальні однієї із луцьких шкіл, поспілкувалося із кухарями, які готуватимуть за новим меню, батьками та постачальниками продуктів.

Як зміниться шкільний обід і його ціна

Харчуватися за новим меню учні почнуть з 1 вересня. Меню урізноманітнять, з нього зникнуть усі смажені страви, раціон школярів стане більш збалансованим, – розповіла технологиня комбінату шкільного та студентського харчування Людмила Гребік.

"Зменшуємо вживання солі та цукру, тваринних жирів, а збільшуємо овочів, фруктів, м’яса, риби, кисломолочних продуктів", – розповідає технологиня.

У меню з'являться нові страви: натуральні м'ясні фрикадельки, рибні котлети фрикадельки натуральні м’ясні, рибні котлетки за новим рецептом, курячі нагетси, курячі палички, фрикадельки, чахобілі та печиво по-домашньому.

Як розповів Суспільному лікар загальної гігієни Держпродспоживслужби Богдан Петриченко, Кабмін заборонив продавати у школах деякі продукти, зокрема консерви напої, які містять енергетики, кофеїн, високу концентрацію цукру, продукти з високим вмістом солі, також заборонено барвники і додатки до харчових продуктів".

Як розповіла директорка Луцького комбінату шкільного та студентського харчування Світлана Шмід, вартість одного шкільного обіду у новому навчальному році зросте на 5 гривень і становитиме в середньому 30 гривень за порцію.

Чи готові кухарі та їдальні до змін

У їдальні Луцького навчально-виховного комплексу № 7 працюють три кухарі та одна помічниця, – розповідає завідувачка Марії Власюк. Їжу готують для 400 учнів. Нині у їдальні миють посуд, прибирають та готують складські приміщення для зберігання продуктів.

Зі слів завідувачки їдальні, з новим меню та вимогами міністерства, кухарі вже ознайомилися. "Нічого там страшного немає, усе це ми вміємо готувати", – каже Марія Власюк.

Завідувачка додає: зараз у їдальні вистачає обладнання, щоб працювати "по-новому". Нині працівники школи облаштовують стелажі, наводять порядок у цехах і чекають на доставку продуктів.

Як розповіла директорка комбінату шкільного та студентського харчування, харчі у школи доставлять 1 вересня.

Наразі на складах комбінату зберігають 3 тони картоплі, тонну капусти, 800 кг моркви, 900 кг буряка, 500 кг цибулі, по 300-400 кг свіжих помідорів та огірків. Зі слів Світлани Шмід цього 24-м школам міста вистачить на два дні.

Нагадаємо, нове меню на чотири тижні, яке складається зі 160 страв, представили 24 травня. Так, ковбасні та консервні вироби, якими раніше харчувалися діти, заберуть зі шкільних їдалень. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку автомобіль збив велосипедиста
Наступна новина Судитимуть службовця Підгайцівської сільради: заволодів бюджетними коштами і напав на журналістку
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні