«Не варто боятися молодого стоматолога. Треба знайти свого лікаря». Дмитро Петрушевський. ІНТЕРВ’Ю

«Не варто боятися молодого стоматолога. Треба знайти свого лікаря». Дмитро Петрушевський. ІНТЕРВ’Ю

До якого стоматолога йти? Це питання у багатьох виникає раптово. Коли болить і треба «вже на вже». Коли розумієш, що добрий стоматолог – запорука здоров’я і збереження нервів. Коли вкотре дослухався до поради подруги чи родича, а знову не те… Ми звикли: добрий лікар – той, котрий відпрацював кількадесят літ. Натомість час доводить протилежне: на хвилі – молодь, активна, освічена, в курсі найсвіжіших новинок і технологій, здатна щиро боротися за свого клієнта.

Він наголошує: добрий лікар – це той, з яким вам комфортно. За таким принципом працює сам. За таким же – до нього йдуть люди. Дмитро Петрушевський. Лучанин. Один із тих молодих стоматологів, які не шкодують себе, коли треба знайти спільну мову з пацієнтом. Бо стоматологія – справа делікатна.

Про свого і не свого лікаря. Про те, як правильно доглядати за зубами і чим відрізняються дорогі пломби від дешевих. Про те, чому в приватному кабінеті лікують зуби краще і комфортніше, ніж у державній поліклініці… Про все це - у розмові з луцьким стоматологом Дмитром Петрушевським.

СУЧАСНЕ ВІДБІЛЮВАННЯ ЕМАЛІ НЕ ПСУЄ

– Які зараз найпоширеніші проблеми із зубами у людей?

– Усе залежить від віку. Часто люди старшого віку приходять вже без зубів і кажуть: «Раніше не лікували, а видаляли». В людей молодшого віку – це карієс і його ускладнення.

Багато людей молодого віку хочуть зробити відбілювання зубів.

– Відбілювання – це безпечна процедура? Багато хто каже, що від цього псується емаль, зуби стають чутливими.

– Раніше були хімічні методи відбілювання, які якраз і призводили до таких наслідків. Відбілювання робилось розчином, який руйнував емаль.

А зараз процедуру роблять з допомогою ультрафіолетової лампи і двокомпонентного гелю, який наноситься на зуби. При цьому емаль не порушується. Можна зробити усе за один сеанс.

– Чи всім можна відбілювати зуби?

– Не бажано відбілювати зуби, якщо є каріозні ураження. Бо під час процедури можуть бути неприємні відчуття. Якщо ж зуби здорові, дискомфорту не буде. В окремих випадках – один-два дні зуби можуть бути чутливими до холодного і гарячого.

Тривалість ефекту залежить від способу життя. Якщо людина п’є каву, курить, вживає їжу, напої з барвниками, зуби можуть залишатись білими до півроку-року. Якщо ж людина гарно доглядає за зубами – регулярно чистить їх, користується ополіскувачами, ефект може зберігатись до п’яти років.

ПЛОМБА З ДОРОЖЧИХ МАТЕРІАЛІВ МОЖЕ ПРОСЛУЖИТИ ДО 20 РОКІВ

– Не секрет, що для пломб лікарі використовують різні матеріали. Часом навіть питають – вам дешевший чи дорожчий. Чим вони відрізняються?

– Зараз стоматологу потрібно не «заліпити порожнину», а максимально відновити, відтворити повну анатомію зуба. Є досить багато матеріалів на ринку: одні максимально естетично виглядають при кінцевому результаті, а інші – менш естетично. І всі ми чудово розуміємо: дешеве не може бути якісним.

Якщо використовувались якісні матеріали, порожнина добре очищена і герметично закрита, то з такою пломбою можна проходити 10-15 років, а то й 20 років.

– Пацієнт може самостійно продовжити життя пломби?

– Після лікування людина раз на півроку повинна приходити на огляд та гігієну. Якщо, наприклад, людина через півроку не прийшла, то термін гарантії знижується.

Гігієна в кабінеті стоматолога – річ необхідна. Це очищення зубів з допомогою соди, яка подається через спеціальний інструмент. Так знімається м’який зубний наліт, а з допомогою ультразвукового скалеру – зубний камінь. Потім щіточками, пастами і резинками все це полірується.

– Один лікар пломбує зуб 15 хвилин, інший – 40. Кому більше вірити?

– Найкраще – не поспішати. Зробити знеболення, аби у пацієнта не було дискомфорту, гарно почистити порожнину і після цього запломбувати. Деякі зуби довше пломбуються, бо у них важче відновити природню анатомію з усіма вигинами. Наприклад, над центральними різцями потрібно працювати довго, тому що при посмішці їх видно найбільше.

– Звичайної чистки щіткою і пастою в домашніх умовах достатньо для щоденного догляду за зубами?

– Статистика каже, якби усі люди користувались зубними нитками, 90% стоматологів не мали б роботи. Тому що найбільше їжі залишається в проміжках між зубами. А більшість нитками не користується, бо лінь. Дехто, щоправда, нарікає на кровоточивість ясен під час використання ниток. Це означає, що є наліт і запалення. В такому випадку потрібно прийти до лікаря на професійну гігієну.

Після ниток потрібно мінімум три хвилини чистити зуби щіткою і зубною пастою, а після цього потрібно прополоскати ротову порожнину ополіскувачем. Процедуру треба повторювати вранці і ввечері, при цьому вранці – після сніданку, а не до нього. Протягом дня після їжі також раджу користуватись ополіскувачем. Він дозволяє зберігати зуби чистими довше.

Якщо дитину змалку привчити до правильного чищення зубів, то в подальшому у неї не буде ніяких проблем. Чому у нас карієс утворюється переважно на кутніх зубах? Бо їх найважче почистити.

– З якого віку дітей варто привчати чистити зуби?

– Відтоді, як вона може тримати зубну щітку. А до того часу в цьому повинні допомагати батьки.

Для дітей є дуже м’які щітки, які не травмують ясна і гарно чистять. Також до 12 років потрібно користуватись дитячими пастами – вони менш абразивні, тобто мають менше крупинок і не стирають делікатну емаль.

Молочним зубам також роблять гігієну у кабінеті стоматолога. Багато хто думає, що молочні зуби непотрібно лікувати, мовляв вони все одно випадуть. Але лікувати їх потрібно, тому що карієс – це джерело інфекції, яка може вплинути на весь організм.

– А як обрати щітку для дорослих? Вони, як мінімум, є трьох видів жорсткості.

– Більшості підійде щітка середньої жорсткості. Але якщо є запалення ясен, краще чистити зуби м’якою щіткою. Взагалі хороша зубна щітка – не та, що дорожча, має багато вигинів, силіконових щетинок, а звичайна. І чим більше ворсинок вона має, тим краще. Також бажано чистити язик.

ЗУБИ ПОТРІБНО ЛІКУВАТИ ЩЕ ДО ВАГІТНОСТІ

– Є багато міфів щодо лікування зубів у вагітних. Хтось вважає, що обов’язково потрібно вилікувати всі зуби під час вагітності, а інші – що не можна нічого чіпати, поки не народиться дитина. Де правда?

– В ідеалі пролікувати зуби потрібно ще на стадії планування вагітності. Але якщо вже так трапилось, що не вдалось цього зробити, варто лікувати під час вагітності. Є анестетики, які можна використовувати вагітним.

– Як знаходите підхід до дітей? Їх набагато складніше лікувати, ніж дорослих?

– Є діти слухняніші, ніж дорослі. Але є дійсно проблемні. Можемо годину шукати підхід, а в результаті мало що вдасться зробити. В таких випадках в батьків є велика місія – налаштувати дитину перед походом до стоматолога.  Батьки повинні співпрацювати з лікарем і під час спілкування з ним у присутності дитини не використовувати такі слова: «укол», «видалити», «сверлити», «не бійся», «тобі не буде боляче», погрожувати дитині, що «ми підемо до іншого лікаря, і там тобі видалять зуби і буде боляче» і таке інше. Тому в маленьких пацієнтів часто з’являються психологічні травми. А потім вони бояться ходити до стоматологів усе життя.

Найправильніше – це почати з огляду та гігієни. Показати дитині, що це не боляче і не страшно. Тоді наступного разу на лікування вона прийде з посмішкою. Бо від того, з яким настроєм ви йдете до лікаря в дитинстві, залежить, як ви сприйматимете стоматолога у дорослому житті і як ви дослухатиметеся до його порад. А відтак – чи буде у вас гарна посмішка й здорові зуби! В наш час – то не тільки здоров’я, а часто й запорука успіху. 

Дмитро Петрушевський приймає у стоматологічному кабінету в Луцьку на проспекті Молоді, 17. Записатися на прийом можна за номером: 050 024 33 02, 050 539 68 68

Текст: Віта Сахнік

Фото: Роман Домбровський


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Що учасники гурту Kazka робили у Луцьку. ВІДЕО
Наступна новина У Луцьку люди незаконно зрізали фруктові дерева. ФОТО
Останні новини
Схожі новини