«Якщо не вели дитину в російську школу, то її забирали і не повертали», – переселенці про окупацію

«Якщо не вели дитину в російську школу, то її забирали і не повертали», – переселенці про окупацію

Люди, які через повномасштабне вторгнення росії та окупацію рідних міст, переїхали на Волинь, продовжують ділитися своїми історіями. Переселенцям з Запоріжжя та Донеччини запропонували комфортні умови в одній з амбулаторій селища Благодатного Нововолинської громади.

Про пристосування до нових умов, потреби та життя у Нововолинській громаді, переселенці розповіли журналістам Бугу.

В амбулаторії селища Благодатне на другому поверсі проживає п’ять сімей, разом 17 людей, з них семеро дітей, які приїхали з різних міст України. Як розповіла сімейна лікарка Ольга Зеленяк, таке рішення було узгоджене з головним лікарем ПМСД та працівниками соцзахисту. 

Переселенка Тетяна Моніна з Запоріжжя розповіла, що вона та її родина приїхали у Нововолинську громаду в кінці серпня. Спочатку проживали на квартирі у знайомих, проте пізніше їм розказали про місця для внутрішньо переміщених осіб в амбулаторії селища.

Жінка каже, що задоволені умовами: мають власну кімнату, душ та кухню. Разом з сім’ями, які проживають у цьому ж центрі, склали графіки прибирання та слідкують за чистотою у новій оселі. Її син, 7-річний Іван, уже навчається у місцевому навчальному закладі. Хлопчик  волинським журналістам заспівав гімн України. Сусіди розповідають, що школяр дуже талановитий, у дружньому колі читає мешканцям амбулаторії вірші українською.

Хлопчик  волинським журналістам заспівав гімн України.

“Ми чекали на ЗСУ, проте почався навчальний рік, коли окупанти змушували дітей ходити до російської школи. Відмовитись йти до навчального закладу не було змоги, тому, що в такому разі дитину забирали з сім’ї та не повертали”, – додала Тетяна.

«Готові були цілувати все навколо», – мешканці амбулаторії зі сльозами розповідають про емоції, коли їм вдалось приїхати на територію, яка під контролем України.

Інша переселенка Галина Кукуш з Донеччин розповіла, що спочатку жила з чоловіком в церкві баптистів, їм там  допомогли облаштуватись волонтери Оксана та Алім Здиги. Згодом, родині запропонували безплатні умови в амбулаторії.

“Коли ми приїхали в Нововолинськ, у нас згорів автомобіль, через нервове напруження у чоловіка почались ускладнення зі здоров’ям, зараз він лікується в онкології у Луцьку”, – розповіла жінка.

Галина поверталась додому по необхідні речі, але потрапила під обстріли, тому вирішила повернутися. 

“Дуже вдячні дівчатам за допомогу, тут люди живуть в Богом в душі. Готові забезпечити усім необхідним, завжди запитують про потреби. Ми пройшли надскладні випробування, не просто так люди усе лишають та їдуть «світ за очі»”, – додала переселенка.

«Готові були цілувати все навколо», – мешканці амбулаторії зі сльозами розповідають про емоції, коли їм вдалось приїхати на територію, яка під контролем України.

Загалом переселенці задоволені умовами, які їм забезпечили волинян. Єдине, що не вистачає техніки для приготування їжі (на 17 людей мають лиш одну електроплиту). Також не відмовилися б від мікрохвильовки.

Читайте також: Спогади про полеглого Героя-переселенця, який жив на Волині


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Війна забрала життя ще одного молодого лучанина
Наступна новина На Волині затримали двох чоловіків, які полями пробиралися до Польщі. ФОТО
Останні новини
Схожі новини