Є постійні клієнти: показали, як працює центр управління відходами у Луцьку. ВІДЕО

Є постійні клієнти: показали, як працює центр управління відходами у Луцьку. ВІДЕО

Перший муніципальний центр управління відходами запрацював в Луцьку у листопаді минулого року. Сюди мешканці громади, а також прилеглих сіл можуть привозити старі меблі, побутову техніку, пластик, одяг, скло та інші відходи.

Про те, для чого і як правильно сортувати сміття, який подальший шлях непотребу – розповів Суспільному керівник проєкту "Чистий Луцьк" Сергій Михалевич.

– Ми вдома сортуємо сміття. Почали, якщо я не помиляюся, років два або три назад. Ініціатором сортування сміття в мене, як не дивно, була дружина. Відповідно, вона почала сортувати сміття. В першу чергу ми сортуємо вологе сміття від сухого сміття. Від 30% до 40 % всіх відходів, що утворюється в нас, — це вологе сміття. Тому в першу чергу потрібно відсортувати його. Далі уже сортується папір, ми вдома його сортуємо, і сортуємо скляні пляшки, металеві пляшки окремо, – розповів Сергій Михалевич. 

За освітою він – інженер – електромеханік. Каже, про відходи досить багато програм дивився, багато довідався із відкритих джерел про те, як правильно поводитися з сміттям. «Ми всі, я думаю, хочемо зберегти для нашого майбутнього покоління гарне навколишнє середовище», – додає.

За словами Сергія, за день до центру приїжджає приблизно 10-15 автомобілів та людей, які уже сортують відходи:

«Є у нас постійні клієнти, їх уже можна нарахувати понад три десятки. Вони приїжджають і самостійно сортують, вони вже знають, де який контейнер знаходиться, де яке сміття потрібно викинути, де покласти. Приємно, що у нас вже є постійні клієнти, які це знають і які поширюють ідею правильного поводження з відходами серед своїх знайомих, друзів, родичів», – розповідає він. 

Центр працює у Луцьку уже три місяці. Усе більше лучан приїздять туди:

«Перед Новим роком дуже великий наплив був людей, тому що всі прибирали вдома, вивозили сміття, відходи. Ми ведемо статистику, ми бачимо, що з кожним тижнем відбувається зростання кількості людей, які до нас приїжджають», – каже керівник. 

Приймають відходи безплатно. Сергій Михалевич запевняє, що налаштовані на роботу з фізичними особами, з жителями Луцької громади.

На території стоїть більше 14-ти різних урн, відсіків для збору відходів. Там збирають пластик різних типів, поліетилен, поліпропілен, пінопласт, одяг, взуття (усі відходи, які утворюються вдома у повсякденному житті: від паперу до скла і металу, батарейки, люмінесцентної лампи, термометра). Не приймають медичних відходів, якщо це ліки, наприклад. Бо все потрібно правильно утилізовувати. Не беруть також шин від автомобілів.

– Основне правило – все має бути чистим та сухим. Якщо у вас банка консервна, пляшка чи поліетиленова банка з-під хімії – вони всі мають бути помиті та чисті. Цілодобово тут знаходиться консультант, і в години роботи з 7 ранку до 20 вечора він завжди допоможе, підійде і проконсультує, якщо щось незрозуміло, – акцентує Сергій Михалевич.

Керівник центру зізнається, що хочуть створити певний музей старовинних речей. Розповідає, коли приходили діти до них на екскурсію, то це найцікавіший відсік для них був:

«Вони з цікавістю дивилися на той самий телефон з диском. А всі інші відходи, які до нас потрапляють, ми передаємо підприємцям-переробникам, з якими у нас укладені договори. Відповідно, ми акумулюємо і відправляємо на повторну переробку».

 Муніципальний центр управління відходами знаходиться фактично на околиці міста. Доїзд до центру досить зручний (асфальтована дорога). Відвідувачі приїздять тролейбусами, велосипедами, на таксі. Сергій Михалевич каже, хто хоче сортувати і має намір зберегти навколишнє довкілля і правильно поводитися з відходами, його не зупинять будь-які труднощі.

На території "Чистого Луцька" проводять екскурсії. Їх ціль, каже керівник, – навчити правильного поводження з відходами молоде покоління, щоб правильно вміли сортувати. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Без священника: в Нововолинську громада проголосувала за вихід з московської церкви
Наступна новина Завтра на Волині графіки відключень світла не діятимуть
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні