Єдиний на Волині хоспіс майже повністю заповнений

Єдиний на Волині хоспіс майже повністю заповнений

В обласній лікарні "Хоспіс" у Ковелі, що на Волині, станом на 8 жовтня на лікуванні перебуває 45 людей. Усього тут можуть розмістити пів сотні хворих.

Про це розповіла Суспільному директорка медзакладу Наталія Віслогузова.

В області цей медзаклад єдиний, де надають паліативну допомогу хворим. Допомогу в хоспісі отримують пацієнти, каже керівниця, які живуть з важкими й невиліковними недугами, не можуть за собою доглядати та потребують постійного лікування.

З людьми, котрі лікуються у хоспісі, напередодні Всесвітнього дня хоспісів та паліативної допомоги, який відзначатиметься 9 жовтня, поспілкувалися кореспонденти Суспільного.

Третій місяць триває лікування 90-річної Ніни Пахольчук з села Пісочне. У жінки трофічні виразки на ногах – рани, які довго не загоювалися. Щодня пенсіонерці роблять перев’язки та дають медичні препарати.

"У мене з ногою дуже погано було: чорна була. Лежала місяць у лікарні, а тоді подзвонив племінник і мені сказали, що можна сюди приїхати на лікування. Хочеться додому, але надіюся, щоб загоїлася та нога. Полегшення йде", – зазначила волинянка.

Нещодавно потрапила в хоспіс 67-річна ковельчанка Тетяна Куцик. Нині жінка тимчасово перебуває у палаті для важкохворих пацієнтів.

"Були дуже погані симптоми – блювота, нудота і хтозна-що. Не знаю, що далі буде. Сьогодні записалася на візит до невролога і далі вирішать подальше лікування: чи лягати знову чи може покладуть у міську лікарню", – говорить жінка.

У палаті для важкохворих пацієнтів лікуються люди з різними неврологічними патологіями, а також пацієнти після інсультів та інфарктів. Лікарка Тамара Божик говорить: тут є необхідне обладнання для надання невідкладної допомоги.

"Проводиться і симптоматична терапія, і знеболювальна. Всі мають хронічний больовий синдром, психоемоційну допомогу надають пацієнтам", – додала медичка.

Роботу в хоспісі окреслюють як важку, – зазначила медсестра Світлана Солоненко. Каже: заробітну плату отримують мінімальну, проте роботи доводиться виконувати багато.

"Ми приходимо на зміну і маємо погодувати їх, перестелити, поміняти памперси, роздати ліки, поколоти уколи. Тоді обід, годуємо, маємо посадити. А люди є повної й худенької структури", – додала медична сестра.

Важкохворим пацієнтам у термінальній стадії та онкохворим після хіміотерапії, зі слів Наталії Віслогузової, можуть призначати наркотичні середники.

"Коли хворому уже нічим допомогти, щоб він одужав. Якщо онкохворі, то вони вже пройшли хіміотерапію і вони, як правило, потрапляють до нас на догляд і на знеболення, наркотичні середники додаємо", – повідомила директорка медзакладу.

Зі слів керівниці хоспісу Наталії Віслогузової, з часу відкриття закладу працювало 95 людей. Частину персоналу, говорить директорка, через недостатнє фінансування скоротили. Зараз тут залишилося працювати 65 працівників.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коронавірус на Волині: що змінилося за добу
Наступна новина Яка ситуація в інфекційному шпиталі в Боголюбах
Останні новини
Схожі новини