З Луцького замку падає цегла: територію біля В'їзної вежі огородили

З Луцького замку падає цегла: територію біля В'їзної вежі огородили

Ділянку біля В'їзної вежі Луцького замку огородили стрічкою, щоб убезпечити туристів від цегли, яка може випадає зі стіни.

Про це розповів Суспільному керівник Адміністрації історико-культурного заповідника Павло Рудецький.

На стан стіни і уламки поруч почали скаржитися лучани.

Зі слів Павла Рудецького, на стан замку вплинула погода: 

«Була зима, зараз весна, перепади клімату. Цегла набирає вологу, місцями десь може вистрілювати. Тому що цегла різного формату. Так, цегла руйнується і випадає, але це не є критично».

Щоб туристам буде безпечно перебувати на території замку – працівники історико-культурного заповідника самостійно його утримують. Роблять це за зароблені з екскурсій гроші. Зі слів Павла Рудецького, торік замок відвідали 40 тисяч людей, а це втричі менше, ніж за аналогічні періоди до початку пандемії коронавірусу і повномасштабної війни в Україні.

Торік заповідник заробив два мільйона гривень з екскурсій.

Як розповів виконувач обов'язків керівника обласного управління культури Валерій Дмитрук, луцький замок – пам’ятка архітектури та історії національного значення. Тобто перебуває у державній формі власності, фінансується з обласного бюджету.

У 2021 році від Волині профільному Міністерству було запропоновано п'ять об’єктів для внесення їх у програму «Велика реставрація». До програми внесли і Луцький замок, на реставрацію якого тоді передбачили 30 мільйонів гривень. Проте через повномасштабну війну гроші так і не виділили.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина ДТП у Луцьку: водій буса заднім ходом збив жінку
Наступна новина У селищі на Волині будуватимуть нову церкву
Останні новини
Схожі новини