«З Україною в серці»: бандуристи з Північної Америки виступили перед лучанами. ФОТО. ВІДЕО

«З Україною в серці»: бандуристи з Північної Америки виступили перед лучанами. ФОТО. ВІДЕО
https://www.volynnews.com

У Луцьку виступила капела бандуристів Північної Америки імені Тараса Шевченка міста Детройта (США) у складі американців й канадців українського походження.

Концерт «З Україною в серці» відбувся на сцені міського Палацу культури 27 жовтня. Лучани слухали довоєнні композиції, традиційні та релігійні пісні в унікальній інструментальній обробці, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Колектив завітав до Луцька в рамках світового турне з нагоди 100-річчя створення. Попередньо музиканти встигли відвідати Чернігів, Київ, Рівне та Львів.

Історія колективу розпочалася в 1918 році, коли в Києві було створено перший професійний ансамбль бандуристів «Кобзарський хор» під керівництвом Василя Ємцева. Після яскравих виступів у столиці в період визвольних змагань колектив припинив діяльність, а у 1923 році з учасників «Кобзарського хору» було утворено Київську капелу бандуристів. У 1925 році, своєю чергою, розпочала діяльність Полтавська капела бандуристів, яка об’єдналася з київською 1935 року в Державну зразкову капелу бандуристів.

У часи наступу німецький військ на Київ періоду Другої світової війни радянська влада розформувала ансамбль, а багатьох його учасників вислала на роботи для створення оборонних споруд під Києвом. Після зміни влади в 1941 році члени колишньої Державної зразкової капели бандуристів створили Українську капелу бандуристів імені Тараса Шевченка. І незважаючи на все, і в період більшовицької та німецької окупацій, і в фашистських таборах упродовж війни, яка змусила ансамбль покинути Батьківщину, колектив продовжує бути носієм первинних ідей, закладених ще у 1918 році.

Із 1949 року капела пустила коріння в Детройті. Відтоді колектив дав більше 50 концертів у Північній Америці, Австралії та країнах Європи, зокрема й в Україні.

Зараз ансамбль виступає під керівництвом диригента Олега Махлая.

Українська капела бандуристів Північної Америки імені Тараса Шевченка презентувала лучанам композиції на слова Тараса Шевченка, Спиридона Черкасенка, Івана Багряного, Ірвінґа Берлина, Володимира Сосюри, а також народні, стрілецькі та релігійні пісні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чотири «так»: волинянин вразив суддів «Х-фактора». ВІДЕО
Наступна новина Як легше пережити переведення годинників: поради фахівців
Останні новини
Схожі новини