За оцінку майна доведеться додатково платити майже 800 гривень

За оцінку майна доведеться додатково платити майже 800 гривень

В Україні запрацювала Єдина база оцінки вартості нерухомості. Про це повідомили на офіційному сайті Фонду держмайна України.

Тепер звіт оцінки повинен бути зареєстрований в Єдиній базі даних звітів про оцінку нерухомості з модулем електронного визначення оціночної вартості, щоб отримати унікальний номер. Нотаріуси для проведення операції з відчуження нерухомості перевіряють наявність номера і звіряють інформацію з отриманого ними звіту про оцінку в паперовій формі з відбитої у відповідних полях Єдиної бази інформацією про об'єкт оцінки (також і про оціночну вартість).

Але на практиці, як виявилося, ріелтори зіткнулися із низкою проблем.

Зокрема, з 18 липня реєстри не працюють належним чином.

Експерти допускають, що протягом декількох днів можливі збої при оформленні угод з нерухомістю. За попередніми даними, вартість звіту про оцінку виросте орієнтовно в 2,5-3 рази, а термін оформлення договору збільшиться (за 1 день зробити це вже не вдасться).

У «ВМБ Нерухомість» підтвердили, що дійсно увесь ринок нерухомості  практично зупинився.

«Ось уже третій день заблокована робота з укладання договорів купівлі-продажу нерухомого майна.    Як було раніше? Для того, щоб укласти договір купівлі-продажу майна, нотаріусу, окрім пакету інших документів, потрібно надати оцінку майна. Оцінювач проводив оцінку, реєстрував її у Фонді держмайна та віддавав замовнику. Нотаріус звіряв код оцінки на сайті держмайна – і якщо усе було вірно, оформлював договір купівлі-продажу», - розповів директор «ВМБ Нерухомість» Ростислав Ганейчук.

Тепер же, за його словами, старий реєстр оцінки не працює, при чому «відрубали» його без попередження.

«Ввели новий реєстр, але тепер, щоб внести оцінку до нього оцінювач повинен сплатити 390 гривень. І нотаріус, який перевіряє її, теж повинен заплатити ці гроші. Зрозуміло, що витрати ляжуть на плечі замовників.

Все було б не так погано, якби ці гроші йшли в бюджет! Але ж ці кошти йдуть приватному підприємству VIP Department! У мене є інформація, що за один день в Україні було укладено 80 тисяч договорів купівлі-продажу, а це 6 мільйонів гривень надходжень фірмі-«прокладці»! », - обурився Ростислав Ганейчук.

Коли ринок нерухомості відновить повноцінну роботу та реєстри запрацюють належним чином, наразі невідомо.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Шацький природний парк - у топі найдивовижніших, які варто побачити вже цього літа
Наступна новина Художниця з Волині отримала орден від президента. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини