Загибель бджіл на Волині: пасічники судитимуться з аграріями. ВІДЕО

Загибель бджіл на Волині: пасічники судитимуться з аграріями. ВІДЕО

Волинські пасічники, у яких загинули бджоли, мають намір судитися з аграріями, яких вважають винними у тому, що сталося.

Про це ідеться у сюжеті ТСН.

Нагадаємо, бджоли загинули у більш як десяти селах Турійського району.

«Серце обливається кров’ю. Для пасічника це… Вам не описати просто! Скіль це труда!..» – зі сльозами на очах розповідає пасічник Тарас.

Він приголомшений. Півсотні вуликів облаштував лише минулого року. Бджіл накупив на 6 тисяч доларів. Каже, майже третина комах на його пасіці загинули. Чи виживе решта – ще не відомо.

Мертвих бджіл чоловік побачив увечері. І одразу передзвонив до пасічників-сусідів. Ті розповіли, що біля їхніх вуликів теж встелено мертвими комахами.

Саме посіви ріпаку напередодні обробляла фірма «Орендар». Через це і загинули бджоли, переконані пасічники.

Представник підприємства усі звинувачення відкидає, мовляв, хімікати не шкідливі.

«Мені сказав агроном, що нашої вини там нема», – заявляє керівник відділу агропідприємства Володимир Буць.

Пасічники кажуть, що шкоди, може, і не було б, якби хімію розпиляли, коли бджоли у вуликах.

На полі, яке обробляли хімікатами, навіть після дзвінків пасічників роботи не припинилися. Продовжили і на наступний день, у спеку. Працювали, бо не встигають із планами, пояснює представник агрофірми. За два дні окропили майже 200 гектарів. Сільського голову теж не попередили.

«До мене ніхто не звертався. Напевно, думали, що наслідків таких не буде», – каже голова Новодвірської сільської ради Леонід Лук’янчук.

Роботи зупинили лише по обіді. На місце викликали поліцію та ветслужбу. Копи опитали свідків, а ветеринари підготували матеріал на експертизу.

Читати також: Загибеллю бджіл на Волині зайнялася поліція. ФОТО

З таким масовим отруєнням бджіл, кажуть, вони зіткнулися вперше.

Рослини та мертвих бджіл відправлять до Києва та Одеси. Щоб виграти справу у суді, така експертиза необхідна, кажуть юристи. Головне – діяти одразу та згуртовано.

Тарас підрахував: за два дні втратив кілька сотень тисяч гривень. Тож щойно результати експертизи будуть готові – позиватиметься до суду. попри те, що від імені підприємця йому вже погрожували.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку не розминулися два легковики. ФОТО
Наступна новина На Волині поліцейське авто хотіло «проскочити» закритий переїзд. ФОТО
Останні новини
Схожі новини