Захистити і себе, і дитину. Волинські лікарі закликають вагітних жінок зробити щеплення від грипу

Захистити і себе, і дитину. Волинські лікарі закликають вагітних жінок зробити щеплення від грипу
Фото ілюстративне

Волинські лікарі закликають вагітних жінок та мам, які годують дітей грудьми, вакцинуватися від грипу.

Про це йшлося під час конференції «Грип. Вакцинація жінок під час вагітності» за участі лікарів з усієї Волині, яка відбулася у Волинському обласному перинатальному центрі, пише ІА Волинські Новини.

Щоб утворився імунітет, потрібно близько чотирьох-шести тижнів

«Вакцина не впливає негативно на імунітет, а навпаки – зміцнює його й дозволяє працювати більш активно, – зазначив лікар загальної практики сімейної медицини Ростислав Дудік. – Тому ми, лікарі первинної ланки, працюємо над цим... Неодмінно треба щеплюватися декретованому населенню, вчителям, лікарям, особам із хронічними захворюваннями, людям поважного віку, а також тим, хто часто контактує з великою кількістю людей. Вакцинація вагітних дозволена в будь-якому періоді вагітності й навіть після пологів, під час вигодовування дітей грудьми».

Найкраще вакцинуватися, наголошує лікар, перед циркуляцією вірусів грипу у вересні-жовтні, адже, аби утворився імунітет, потрібно близько чотирьох-шести тижнів. Але якщо з якоїсь причини людина не встигла щепитися в цей час, це можна зробити в будь-який період.

Щоб пройти вакцинацію, передусім треба звернутися до сімейного лікаря. Він ретельно огляне пацієнта, збере детальний анамнез, особливо на предмет алергічних реакцій на будь-які вакцини, проведе термометрію, прослухає серце, легені, відтак надасть рекомендації щодо вакцинації: як отримати вакцину, коли краще щеплюватися, повідомить про протипоказання.

За словами медика, у Луцьку в аптеках вакцини є двох видів: чотиривалентна «Ваксігрип» і тривалентна GCFLU.

«Вони обидві безпечні та якісні. «Ваксігрипом» можна щеплювати дітей від трьох років, GCFLU – від шести місяців. Також їх можна вводити вагітним та жінкам, які годують грудьми. Вагітним варто знати, що щеплюючи їх, ми також захищаємо дитину в утробі, у неї цей імунітет зберігається упродовж перших шести місяців після народження», – розповів Ростислав Дудік.

Вагітні жінки – у групі ризику

Як повідомила завідувачка інфекційного відділення Волинської обласної інфекційної лікарні Галина Морочковська, вагітні – це група ризику, адже в таких жінок відбуваються зміни в імунній системі, йде більше навантаження на організм, який стає чутливим до різних патогенних організмів.

«Центр з контролю і профілактики хвороб закликає всіх вагітних проходити вакцинацію перед сезоном грипу. Адже це захворювання небезпечне не тільки для самих жінок, а насамперед для їхніх діток. Інфікування вірусом грипу, особливо в першому триместрі вагітності, небезпечне тим, що малюк може народитися з дефектом, як-от заяча губа, дефект нервової трубки, гідроцефалія, вроджені вади серця. Крім того, можуть бути самовільні аборти, дочасні пологи, дитина може народитися з недостатньою масою тіла тощо», – каже Галина Морочковська.

З її слів, за даними МОЗ, цього року в нас циркулюватимуть чотири віруси грипу: Kansas А Н3N2, Brisbane А Н1N1 та два віруси типу В – Colorado та Phuket. Kansas найбільш небезпечний для нещеплених людей пенсійного віку, а Brisbane – для вагітних, особливо, якщо вони мають хронічні захворювання.

Лікарка наголосила, що щеплюватися можна протягом усього епідемічного періоду, який може тривати з листопада аж до травня.

«Маска чи ізоляція не можуть врятувати жінку при надії від зараження»

«Є така пересторога щодо зараження плоду вірусом, який міститься у вакцині. Але такий ризик – суто теоретичний, – зазначила завідувачка поліклінічного відділення Волинського обласного перинатального центру Надія Щурук. – Чи може вагітну жінку вкусити скажена собака? Звісно, що так. То чи можемо ми відмовити їй у вакцинації проти сказу, знаючи, що без цього летальність стовідсоткова? Чи може вагітна травмуватися? Так. А як тоді щодо щеплення проти правця? Нам відомо про ускладнення, які можуть бути внаслідок грипу. Хіба маска чи ізоляція можуть врятувати жінку при надії від зараження? Трапляються під час вагітності й маткові кровотечі. І тут є ризик зараження гепатитом В через препарати крові. Очевидно, що вагітну жінку треба вакцинувати, аби убезпечити від зараження. Щеплення треба проводити в разі, якщо реальний ризик захворювання переважає над теоретичним. Вагітні належать до тієї категорії, що має підвищену схильність до захворювань на ГРВІ та грип, відповідно, є великий відсоток ускладнень. Тому вакцинувати їх потрібно. Загалом вакцинація дорослого населення проти грипу в Україні становить 0,9 %. Це надзвичайно низький показник».

Коли і які щеплення протипоказані?

Як наголосила Надія Щурук, є певні протипоказання до вакцинації. Якщо вагітна каже, що у дитинстві їй не робили жодних щеплень, лікарі не можуть наполягати на вакцинації. Також не можна проводити щеплення, якщо в жінки є чутливість до компонентів курячого м’яса чи курячого яйця, оскільки при виготовленні інактивованої вакцини використовують компоненти курячого яйця. Коли вагітна має лихоманку, інші ознаки респіраторної інфекції, недостатню вагу тіла, а також гострі активні захворювання серця, судин, нирок та печінки, або ж імунодефіцитний стан, проводити щеплення не рекомендовано.

Варто пам’ятати, що одне щеплення забезпечує захист лише на один сезон. Найкраще вакцинуватися в другому-третьому триместрах вагітності, але якщо жінка проявить бажання зробити це під час першого триместру, це не буде помилкою, адже вакцина є інактивованою.

«Вакцинувати вагітну жінку потрібно в кабінеті щеплень. Акушер-гінеколог оглядає пацієнтку, дає консультативний висновок, у якому рекомендує їй вакцинуватися проти грипу. Жінка йде з цим висновком до сімейного лікаря, який і скеровує її на вакцинацію. Крім того, слід зазначити, що коли вагітна хворіє, на лікування йде кілька тисяч гривень, тоді як вакцина коштує 200-300 гривень», – резюмувала Надія Щурук і зауважила, що, окрім вакцини проти грипу, абсолютно безпечними є щеплення проти дифтерії, правця, гепатиту В, менінгококової інфекції.

А от щеплення проти кору, краснухи та епідпаротиту, які мають негативний вплив на плід, а також проти вітряної віспи, жовтої лихоманки, поліомієліту, БЦЖ робити під час вагітності не рекомендовано.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Я не покинув політичне життя», - Володимир Гунчик. ІНТЕРВ’Ю
Наступна новина Тепло у луцькі будинки дадуть 1 листопада, – мерія
Останні новини
Схожі новини