Завтра на Волині прощатимуться із полеглим на війні фотографом Максимом Бурдою

Завтра на Волині прощатимуться із полеглим на війні фотографом Максимом Бурдою

Сьогодні ввечері додому повертається загиблий військовий з Волині, фотограф Максим Бурда.

Про це повідомив Ковельський міський голова Ігор Чайка. 

«Він був не просто гарним хлопцем. Ніжним і люблячим сином. Він був прекрасним фотографом. Активістом. З тих ідейних людей, які настільки твердо вірять у свою країну, що стають її зрілими будівничими, попри молодий вік», – написав мер. 

Максим Бурда був співзасновником молодіжного хабу “Ватра — правильний простір”, членом Молодіжної ради,  членом партії “Національний корпус”, яка брала участь у позачергових парламентських виборах 2019 року. З цього ж року — в теробороні. Постійно допомагав волонтерам, і паралельно навчався тактичній медицині;

«Він просто обожнював котів і собак, був дуже добрим до всього і всіх, з ким мав справу, - і паралельно вчився правилам ведення бою. Бо чітко знав, хто ворог. Він був з тих, хто у відносному мирі готувався до війни. Але фотографія, а не військова справа, була його пристрастю, ще зі шкільної лави (вчився у 3 та 8 школах) — у юному віці він відзняв своє перше весілля.

Своїм найріднішим людям казав, що стане найвідомішим фотографом у світі. Таким, до якого на фотосесії ставатимуть в чергу. Це не були порожні слова. Це була реальна мрія і чіткі кроки для того, щоб вона здійснилася: і прагнення заробити, щоб мати можливість купувати найякіснішу техніку для зйомок, і постійні курси з підвищення кваліфікації. І вперте відточування майстерності. Свою ж дипломну роботу в Національному університеті “Острозька академія”, яку закінчив 2019 року, він присвятив якраз військовій фотографії. Чим здивував своїх викладачів — бо тема - рідкісна», – розповів про Максима Ігор Чайка. 

Максим не був з тих, хто шукає легких шляхів. Через хворобу хребта він був комісований, тож за станом здоров’я мав право не воювати. Але своїм дорогим людям у 2022 році сказав — хоч плачте, –  я все одно піду. І пішов.

У 1 гранатометному відділенні взводу вогневої підтримки 2 штурмової роти 2 штурмового батальйону військової частини А4638 він славився тим, що вправно керував БпЛА, філігранно наводив артилерію на ворога, якого багато було знищено завдяки цьому його вмінню. Бо і на війні він весь час вчився. І там був до своїх безкінечно безкорисливим і добрим.

Максим Бурда загинув 26 січня 2023 року біля Бахмута. За чотири дні до свого дня народження, яке відзначав би 30 січня. Цього дня йому мало б виповнитися 26.

Марія Лукашук, з якою планували одружитися, але так і не встигли, планує організувати виставку і оприлюднити всі фото, зроблені Максимом у воєнний період 2022-2023 років. Бо й на війні лишався вірним своєму справжньому покликанню: спиняти мить через об’єктив, фіксувати, документувати, робити миттєве — сталим.

Прощатимуться з Максимом Бурдою завтра, 2 лютого у Ковелі: 

  • 10:00 (орієнтовно) — прощання вдома, на Незалежності, 61.
  • 12:00 — відспівування в Свято-Благовіщенському соборі (вул. Соборна, 6);
  • 13:00 — громадянська панахида на Площі Героїв Майдану, що біля міської ради.

Поховають Героя на Алеї Героїв міського цвинтаря.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Горохові під звуки сирени зустріли полеглого Героя. ФОТО
Наступна новина Вночі пів Луцька буде знеструмлено
Останні новини
Схожі новини