Землі, ФАПи та спорт: чим цікавляться мешканці Турійського району

Землі, ФАПи та спорт: чим цікавляться мешканці Турійського району

Яка подальша доля сільських ФАПів, чи продаватимуть землю та як вирішити проблему із спортом та культурою в селі – про це говорили жителі сіл Мокрець, Соловичі, Дуліби, Овлочин та Ставки під час зустрічі із кандидатом в народні депутати від партії «Слуга народу» Вячеславом Рубльовим. Тут його знають як людину, яка допомагає їхнім школам, садочкам та чує їх.

МОКРЕЦЬ: ПИТАННЯ ЗЕМЛІ ТА СПОРТУ

В селі Мокрець більшість паїв люди віддали в оренду місцевому аграрнику Володимиру Яренчуку. За це вони не тільки отримують додаткові гроші в сімейний бюджет, а й частину врожаю. Проте, селян цікавить питання: а що ж буде з їхньою землею, якщо власника паю не стане і чи можна продати або успадкувати сотки.

«Землі громади повинні належати громаді і самі жителі повинні приймати рішення, як використовувати їх. Першочергове право на купівлю тієї чи іншої ділянки повинне надаватись родині попереднього власника. Якщо території хочуть надати у використання підприємствам, реєструвати підприємство треба на території громади, щоб податки та збори від діяльності надходили у громаду. Земля має працювати на жителів, які її обробляють, які на ній живуть», - каже Вячеслав Рубльов.

Місцеві ж вчителі клопочуться про молодь. Кажуть: біля школи є стадіон, який хотілося б обладнати спортивними тренажерами, мовляв не тільки діти, а й старші жителі села хочуть займатися спортом. Крім того, в селі є ще й клуб. Щоправда, споруда в аварійному стані. Люди кажуть: їм в селі багато молоді, щоправда, їм немає куди подітися.

«Треба розуміти чи підлягає ремонту цей клуб. Такий висновок можуть зробити лише спеціалісти. Тому вам треба запрошувати людей, які зроблять проектно-кошторисну документацію або на ремонт існуючого приміщення, або на будівництво нового та спільно думати як це втілити в життя. ЗІ свого боку, я обов’язково підтримаю вашу ініціативу та намагатимусь допомогти її втілити», - каже Вячеслав Рубльов.

СОЛОВИЧІ: ПОГАНІ ДОРОГИ ТА ВІДСУТНІСТЬ ТРАНСПОРТНОГО СПОЛУЧЕННЯ

У селі Соловичі в людей інша проблема: тут нікудишні дороги, кажіть місцеві, а транспортне сполучення між селами ще гірше.

«В сусідні села Ягідно і Гайки маршрутки ходять кілька разів в місяць. Мусимо добиратися бозна як. В районний центр – Турійськ – доїхати взагалі нереально. Ні в лікарню, ні в аптеку, ні по якусь довідку», - бідкаються Вячеславу Рубльову люди.

Кандидат каже: це питання – в компетенції чиновників Волинської облдержадміністрації. Саме вони шукають перевізників на маршрути і вирішують, коли і як буде їздити той чи інший автобус.

«Прикро, що коли розраховують маршрути, то чи не в останню чергу думають про людей. Я вважаю, що чиновники неналежно виконують свою роботу. Саме тому виступаю за децентралізацію – громадам потрібно віддавати більше повноважень на місця і більше коштів, щоб вони самі господарювали на своїй території та вирішували проблеми, які турбують місцевих мешканців», - каже Вячеслав Рубльов.

Ще одна проблема для місцевих мешканців – відсутність повноцінного медичного обслуговування. Нинішню медичну реформу люди не розуміють, та вважають, що їх кинули напризволяще.

«В тому ж таки Ягідному немає ФАПу, а місцевих мешканців обслуговує лише одна медсестра. І то вона одна на 4 села. Уявіть: один день йдеш до мешканців одного села, на другий день – до другого. А коли зима, холод. Хіба це нормальні умови?», - каже одна із мешканок Солович.

Кандидат в депутати відповідає: він за те, аби в селах були ФАПи. Там мають бути ліки та обладнання для надання першої медичної допомоги. Та додає: завдяки активній позиції депутатів та голови Волинської обласної ради, для потреб медиків Турійського району неодноразово передавали ліки та необхідні для фельдшерів інструменти.

СТАВКИ: ХОЧУТЬ ВИКУПИТИ КЛУБ

Мешканці села Ставки ображені цінами на молоко. Кажуть: закупівельна вартість молочних продуктів настільки низька, що тримати корів геть не вигідно, бо в сімейний бюджет селянської родини надходять копійки.

Кандидат в депутати каже: один із пунктів його програми – підтримка фермерських господарств та родин, які тримають три і більше корів. Вячеслав Рубльов вважає, що держава має дотувати одноосібні селянські і малі фермерські господарства, а не великі агрохолдинги.

«Це потрібно аби селяни мали зиск зі своїй праці, з вирощування сільськогосподарської продукції, аби люди на селі були зайняті і не шукали кращої долі за кордоном. Держава має дотувати будівництво комплексів для корів, встановлення холодильних установок у сільських громадах, а також дати можливість місцевим інвесторам без поборів та хабарів зайти в село, зареєструватися, створити робочі місця, сплачувати податки», - каже Вячеслав Рубльов.

Але цьому на заваді, переконаний кандидат, є старі чиновники, яких потрібно замінити новими, які готові працювати за новими прозорими правилами.

Ще одне питання для місцевої громади – клуб. Точніше, його відсутність. Щоправда, селяни хочуть викупити в підприємця приміщення магазину і облаштувати там для молоді клуб.

«Ціна приміщення – 75 тисяч. Частину коштів в сільському бюджеті ми зможемо знайти, але нам їх не вистачить», - каже голова Овлочинської сільської ради, куди входить село Ставки, Ігор Ткачук.

Вячеслав Рубльов каже: такий проект варто реалізовувати за співфінансування із усіх бюджетів – сільського, районного та обласного.

«Але зараз ви повинні вирішити як хочете жити. Від вашого голосу на виборах 21с липня буде залежати хто представлятиме ваші інтереси завтра. Це буде людина, яка знатиме та допомагатиме у вирішенні ваших проблем, чи людина, яку ви будете бачити тільки перед виборами з порожніми обіцянками», - підсумував кандидат.

Анна Волощук


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У поліських селах не знали, що таке мат-перемат. Чи потрібен закон про заборону лихослів’я?
Наступна новина В Україні буде «Е-малятко». Дитину реєструватимуть в пологовому
Останні новини
Схожі новини