Жінки біологічно сильніші за чоловіків, – данське дослідження

Жінки біологічно сильніші за чоловіків, – данське дослідження

Згідно з новим дослідженням, жінки набагато краще витримують кризу, що загрожує життю.

Елеонора Рузвельт одного разу сказала, що жінка схожа на чайний пакетик. Ви не можете сказати, наскільки вона міцна, поки не помістите її у гарячу воду.

Колишня перша леді США погодилася б з даними нового дослідження: жінки набагато краще витримують кризу, що загрожує життю, – інформує видання Daily Telegraph.

Дослідники Університету Південної Данії проаналізували історичні дані щодо рівня смертності чоловіків та жінок, які постраждали від голоду, епідемії або були продані у рабство.

Вони виявили, що за однаково важких умовах, жінки жили набагато довше за чоловіків.

Наприклад, до Великого голоду в Ірландії 1845-1849 років, чоловіки, як і жінки, жили у середньому до 38 років. Проте у розпал голоду, тривалість життя чоловіків знизилася до 18 років, а жінок до 22 років.

Те саме спостерігалося під час шведського голоду 1772-1773 рр. та голодомору в Україні у 1932-1933 рр. Жінки також жили на два роки довше за чоловіків протягом двох спалахів ісландського вірусу кору у XIX-му ст.

Провідний автор дослідження Вірджинія Заруллі, доцент кафедри епідеміології, сказала: «Умови життя людей в аналізованих популяціях були жахливими. Навіть, незважаючи на те, що криза знизила тривалість життя жінок, вони все одно жили довше за чоловіків».

«Ми виявили, що навіть тоді, коли смертність була дуже високою, жінки жили довше».

«Нас вразило те, що під час епідемій та страшного голоду, новонароджені дівчатка, все ж таки, виживали краще за хлопчиків».

У всіх проаналізованих популяціях, більше жінок доживали до крайньої старості, ніж чоловіки.

Єдиним винятком становила работоргівля у Тринідаді, коли чоловіки жили довше за жінок. Дослідники вважають, що причина цього криється у тому, що работорговці мали більший стимул зберегти життя рабів-чоловіків, оскільки вони коштували більше.

Дослідники повідомили, що біологічна витривалість жінок може бути пов’язана з відмінностями у гормонах. Естроген є відомим протизапальним засобом, який також захищає і судинну систему, тоді як тестостерон є фактором ризику розвитку багатьох захворювань. Чоловічий статевий гормон також може зашкодити імунній системі.

Вчені з питань еволюції вважають, що жінки можуть мати кращу імунну систему, оскільки їм потрібно вижити протягом щонайменше 9 місяців, щоб народити дитину, тоді як вклад чоловіка у репродукцію є тимчасовим.

Робін Данбар, професор еволюційної психології в Оксфордському університеті, Великобританія, прокоментував результати дослідження: «Я думаю, що відповідь, можливо, полягає у тому, що чоловіки є більш вразливими».

«Жінки більш рішучі: чоловіки здаються швидше, коли стає важко. Жінкам, натомість, важче погодитися з тим, що кінець уже близько, і вони до останнього борються за життя».

Культурні та соціальні відмінності між чоловіками та жінками також можуть бути причиною різниці у тривалості життя.

«Ризикова поведінка чоловіків істотно впливає на розрив в очікуваній тривалості життя обох статей», – каже д-р Заруллі.

«Чоловіки більше споживають алкоголю та психотропних речовин, їдять менш безпечну їжу, ніж жінки; це збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, раку легенів, цирозу печінки та підвищує смертність від нещасних випадків».

«Однак, хоча поведінка є важливим фактором, вона не може сповна пояснити різницю у тривалості життя. Майже у всіх людських популяціях жінки живуть довше, ніж чоловіки».

«Наші результати додають ще один шматок до головоломки гендерних відмінностей у виживанні. Вони вказують на те, що жіноча перевага сягає біологічних основ»,- додала Заруллі. 

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Аброськін доповів Порошенку про результати розслідування вбивства Ноздровської
Наступна новина Поліція застерегла активістів, які зібрались блокувати пункт пропуск «Ягодин»
Останні новини
Схожі новини