Зіпсовані зуби - не найгірше, чим може «відгукнутися» карієс у дітей, - стоматолог Антон Василюк

Зіпсовані зуби - не найгірше, чим може «відгукнутися» карієс у дітей, - стоматолог Антон Василюк

Сучасні приватні стоматологічні клініки давно працюють за європейськими стандартами як у лікуванні, так і у спілкуванні з пацієнтами. Німецькі новації у стоматологічній хірургії активно впроваджує і клініка Василюка у Луцьку, зокрема її хірург Антон Василюк.

Про те, як доглядати за зубами, щоб у дорослому віці не мати жодної пломби, чи потрібні людині зуби мудрості та чим загрожує невчасне лікування зубів для дитячого організму, «Перший» розпитував у луцького стоматолога-хірурга Антона Василюка.

- Чому вирішили стати стоматологом?

- У мене була синергія бажань – хотів бути хірургом, як мій дід, але одночасно і стоматологом, як мій батько. В результаті мені вдалося поєднати ці два заняття. Навчався у Києві, де отримав базові знання, решту інформації я здобував на семінарах за кордоном, поки іноземні лектори ще не приїздили до нас. Зараз це стало для них прибутковою справою, тому багато лекторів приїжджає в Україну.

В основному я вивчав німецькі технології. Зараз хороші досягнення мають іспанці. Кращих поки не знаю більше. Наші їздять хлопці на виставки в Америку, але щодо хірургії, імплантації, стоматології мені найбільше імпонують саме німці.

Італійці здебільшого приїжджають до нас. Вони більш такі естетичні, але у них теж є чому повчитися.

Зуби не рвуть, а видаляють, екстрагують, дістають!

- Хірург-стоматолог асоціюється у людей з біллю. Чи завдяки сучасним технологіям болі пацієнт не відчуває?

- Біль зараз в тренді (сміється, - Авт.). Так, справді робота хірурга-стоматолога зводиться, як думає більшість людей, до того, щоб вирвати зуб. Мене це слово «вирвати» дещо дратує! Зуби не рвуть, а видаляють, екстрагують, дістають!

Якщо є бажання, то за додаткову плату ми можемо і вирвати зуба (сміється, - Авт.).

Насправді у стоматологічній хірургії є маса втручань, які пов’язані не з видаленням зуба, а, навпаки, з його збереженням. Якщо є можливість зберегти зуб, то видаляти його ніхто не буде. Але знову ж таки, якщо потрібно, то технології дозволяють зробити це видалення із збереженням об’єму кістки, сусідніх зубів…

До всього ж хірург-стоматолог виконує роботу, не пов’язану із зубами, - пластика вуздечок язика, нижньої, верхньої губ, рецесія ясен, новоутворення в ротовій порожнині тощо.

- Ви ж пожартували з приводу того, що біль в тренді?

- Недалечко від нашої клініки, біля колишнього кінотеатру «Батьківщина» є напис на стіні «Біль - це вигадка». То не я його написав, але вподобав.

Насправді я жартую. За усю мою практику лише раз в житті видаляв зуб без анестезії на прохання одного дідуся.

Взагалі 99,9 відсотків пацієнтів не хочуть відчувати біль чи дискомфорт.

- Які новації стоматологічної хірургії привезли з-за кордону і використовуєте зараз у своїй практиці?

- Те, що я особисто привіз і чого на Волині не було, - це технологія збагаченої тромбоцитарної плазми факторами росту. Я випробував ізраїльську систему, якою користувався 3-4 роки тому. Зараз я застосовую найчистішу технологію в Європі, іспанську.

Ми беремо кров пацієнта, з неї виділяємо клітини – тромбоцити з фібрином, які постійно відновлюють наш організм. У випадку, якщо видалимо зуб, але імплантат поставити одразу неможливо, то в цю лунку закладаємо фібринові згустки.

Завдяки цьому кістка відновлюється у повному об’ємі, немає рецесії сусідніх зубів. Також тромбоцитарною масою можна користуватися для заміщення слизових дефектів… Одним словом, ця технологія показує гарні результати з відновлення тканин зубно-щелепної ділянки.

Застосовую лазери в стоматології, особливо, коли мова йде про незначні втручання дітям або вагітним без знеболення. Лазерний імпульс на стільки швидко діє, що нервове закінчення не встигає на нього відреагувати болем.

Крім того, я користуюсь унікальним хірургічним мікроскопом, якого привіз з Австралії.

Зараз запускаємо процес виготовлення 3D-шаблонів. Якщо планується якесь оперативне втручання, ми виготовляємо модель щелепи, на якій можна потренуватися і йти на операцію повністю підготовленим. Це не є чимось новим, але воно запроваджується і є для мене актуальним.

Кожна послуга знайде свого клієнта. Буває таке, що люди не можуть її собі дозволити, - тут ідеш на компроміс із совістю і робиш це безплатно, або відмовляєш.

- А ціна озвучених Вами технологій висока?

- Якщо порівнювати з «вириванням» зуба, то так – це дорого. Якщо порівнювати з європейськими цінами, то це дешево. Ми знаходимо компроміс між адекватністю і можливістю впровадити технологію.

Кожна послуга знайде свого клієнта. Буває таке, що люди не можуть її собі дозволити, - тут ідеш на компроміс із совістю і робиш це безплатно, або відмовляєш.

- Не раз доводилося чути від людей, що стоматологи наживаються на пацієнтах. Звертаються до лікаря, він спочатку довго ніби-то лікує зуб, а потім врешті-решт його видаляє.

- В нашій клініці такого апріорі бути не може, бо кожен лікар має вузьку спеціалізацію.

Звісно, я підтримую ендодонтів, проте чим гірше вони працюють, тим більше роботи у мене як хірурга (сміється, – Авт.). Але збільшити кількість своїх пацієнтів обманом я не можу і не вірю в таке.

Можливо пацієнт вже сам починає додумувати, що йому спочатку лікували зуб, а потім його видалили. Може не задоволений, бо витратив багато грошей і часу на візити до стоматолога.

Бувають випадки, коли лікар намагається врятувати зуб, але якщо бачить, що шансів немає, то треба видаляти.

- Вагітним можна видаляти зуби?

- Якщо є відповідні покази, то звичайно можна. Є анестетики, які дозволяють знеболювати в будь-якому триместрі вагітності. Зрозуміло, що стоматологи не охоче беруться працювати з жінками на останніх місяцях вагітності, щоб не почалися перейми прямо у кріслі. Тому планових втручань на цей період ніхто не планує.

Але якщо почалося гнійне запалення в період, коли формується плід, може розпочатися септичне інфікування, відтак і матері, і майбутній дитині від цього буде значно гірше.

Думаю, що це такий еволюційний хід природи, - зуби мудрості стали не потрібні.

- А от зуби мудрості потрібні?

- Жінкам не потрібні, вони і так занадто розумні (сміється, - Авт.).

Зараз ортодонти говорять, що зуби мудрості людині не потрібні. Їх планово почали видаляти ще в зачатках.

Але якщо зуб мудрості росте здоровим, то зрозуміло, що його ніхто чіпати не буде.

З зубами мудрості є нюанси. Вони ростуть у дорослому віці і буває таке, що для 8-их зубів немає місця у щелепі.

Ще трапляється, що восьмі зуби лежать на самому нерві, а із ростом починають тиснути на нервові закінчення, призводячи до головного болю. 

Але той, хто регулярно відвідує стоматолога, не матиме проблем, бо лікар рано чи пізно побачить що не так. 

Знаю, колись в Австралії проводили експеримент. Там є поселення, яке живе без благ цивілізації. І взяли їхніх родичів, які урбанізувалися. Порівняли щелепи. Ті, що жили дикарями, мали масивні здорові щелепи, бо їли необроблену їжу. У тих, хто перебрався до міста, виявили масу ортодонтичних проблем.

Тому, думаю, що це такий еволюційний хід природи, - 8-мі зуби стали не потрібні.

- Як часто потрібно відвідувати стоматолога?

- Мені подобається, як кажуть: от моєму діду 80 років і він жодного разу не був у стоматолога. По-перше, дід не їв ту їжу, яку вживаємо ми. По-друге, з власного досвіду скажу, що я бачив мало людей зі здоровими зубами.

За останні п’ять років я бачив лише одну дівчину, яка не має жодної пломби і раз на півроку з’являється на планові огляди.

Якщо ж людина набула собі серйозних патологічних проблем чи отримала неякісну послугу в іншого стоматолога, то варто перевіряти зуби кожні три місяці.

Якщо все ідеально у ротовій порожнині, то раз на півроку потрібно проводити гігієну.

До речі, я теж належу до людей, які не мають жодної пломби.

- Поговорімо про догляд за дитячими зубами. Є батьки, які кажуть, що за молочними зубами особливо доглядати не треба, бо вони все одно повипадають…

- Обожнюю таких батьків! (сміється, - Авт.).

Що найчастіше трапляється із дитячими зубами? Карієс. Є 17 теорій появи карієсу, головна з них – бактеріальна. Бактерії, живлячись емаллю, дентином, вражають зуби, руйнуючи його. Ці бактерії мають властивість розноситися по організму, тоді як він активно росте. Замість того, щоб правильно формувати органи, усі сили організм спрямовує на боротьбу з карієсом.

Вражаючи зуб, карієс може перерости у пародонтит, абсцес. Дитячий організм починає давати імунну відповідь на цю бактерію.

Тобто в даному випадку зіпсовані зуби це не найгірше, чим може «відгукнутися» карієс у дитячому організмі. Можливі вади серця чи порушення формування печінки…

Жодна клініка не розпочне оперативні втручання, якщо не санована ротова порожнина, бо усі ускладнення, які можуть виникнути після операцій, пов’язані з тим, що не сановані зуби.

Зуби – головні вхідні двері для інфекції. Часто шукають причини проблем зі спиною, серцем, очима, а виявляється, що варто було вчасно пролікувати зуб.

На щастя, нинішнє покоління доглянутих дітей, я б їх так назвав, змалечку вчиться ходити до стоматолога і не бояться його.

- Дайте кілька порад, як правильно доглядати за зубами.

-  Чистити зуби двічі на день – вранці і ввечері. З власного досвіду скажу, що найкращою є електрична щітка. Я користуюся такими вже протягом 15 років. Бо людина звичайною щіткою робить один рух, а електрощітка – 5-10 тисяч обертово-поступальних рухів. Це фізика і це якісне чищення.

Є щітки, які можна під’єднати до телефону і проконтролювати, наприклад, дітей, в яких місцях вони не почистили зуби.

У виборі зубних паст, головне, щоб вони були якісними. Я користуюся німецькими. Немає пасти, яка пломбує зуби, - на щастя для стоматологів (сміється,- Авт.).

Відбілюючими пастами я не раджу користуватися. Якщо ви вже надумали відбілити зуби, то користуючись відбілюючою пастою, ви ще більше пошкоджуєте емаль і стаєте від неї залежними.

- То відбілювати зуби треба лише у кабінеті стоматолога?

- Кожен адекватний стоматолог вам скаже, що відбілювання не є корисною процедурою для емалі. Зуби можуть стати чутливішими до певних подразників.

Є категорія людей, яким відбілювання зубів потрібне через професійну діяльність. Для них білосніжна посмішка важливіша, аніж підвищена чутливість зубів.

Те, що ми бачимо на сторінках журналів, не є відбілюванням власних зубів. Це або вінірування, або фотошоп…

До речі, білі зуби не всім до лиця. Зрозумійте, головне ж не білий колір, а здоров’я ротової порожнини.

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНИЙ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Волинському музеї відкрили патріотичну виставку. ВІДЕО
Наступна новина В Рівненській області на залізниці стався витік хімікату
Останні новини
Схожі новини