Чом ти не прийшов? Позачергова і майже остання сесія Волиньради.  РЕПОРТАЖ

Після позачергової. 10 вересня 2020-го

Цього дня на сесії Волиньради було багато масок і антисептиків. Але не так багато, як мало б. Було багато слів і мало заперечень. Турборежим і майже тотальний «одобрямс». А в депутатських очах читалася якась безпросвітня бентега.

Десь у холі з надією чекала на зміни рукотворна кабінка для голосування. Вона вже кілька років тут припадає пилом, «закутана» у синьо-жовте.

Найупевненіше у сесійній залі почував себе прокурор області Тарас Безрукий. Усміхався. Мав гарний настрій. І браво відповідав на запитання. Наступного дня світ дізнається про його звільнення з посади.  

Ірина Вахович була у рожевому на фоні переважно сірих ділових чоловічих костюмів і сірих краваток.  Її суперник з виборчих боїв (а їх інакше не назвеш) довкола посади ректора ЛНТУ Петро Савчук не прийшов.

- А ви помітили новий Гімн? – спитає після всього голова Волиньради.

...Руку на серце волинські обранці клали під спів Дідзьо.

Звучало гучніше.

 *  *  *

Анатолій Грицюк, Олександр Омельчук та Володимир Кучер
прямують до облради 

«Під Ірину Мирославівну...»

Сонце 10-го вересня було майже літнім. Члени депутатського об’єднання «Тільки разом» Анатолій Грицюк, Олександр Омельчук та Володимир Кучер поспішали на сесію. Позачергову і першу після ще березневого онлайн-зібрання напочатку карантину.

На виході вони фактично перетнуться із депутатом міськради Андрієм Авраменком в олімпійській спортивній формі та ...керівником міського осередку партії «Слуга народу» Романом Бондаруком, який так і не став наразі кандидатом у мери Луцька, але, вочевидь, за справами державними до ОДА заходив. Згодом під поріг Білого дому під’їде добротне авто, з нього вийде народна депутатка Ірина Констанкевич. У сесійній залі вона не з’явиться. Згодом у Дачному на Ківерцівщині разом із головою ОДА Юрієм Погуляйком відкриватимуть садочок.

...А Роман Бондарук уже поспішає залишити ці стіни

Така пора надворі, що все – відкривають.

У розпалі вибори. Волинь майорить бігбордами. А у стінах сесійної зали все без змін: той самий дивний більярдний стіл в кулуарах, ті самі зелені доріжки, вода у пляшках, де президія. Тут давно не збиралися. І подейкують саме ця, позачергова 31-ша сесія обласної ради, може стати останньою у цій каденції. Хоча на прощальну вона схожа не була.

Народна депутатка Ірина Констанкевич в цей період
активно працює на Волині

Майже п’ять десятків питань порядку денного. Десь після 5-го обранці увімкнуть «турборежим» і за півгодини здолають решту порядку денного – і оком не моргнуть. А починалося все класично: першим до зали ступив позафракційний Сергій Слабенко...

Ірина Вахович та Юрій Погуляйко приходять майже одночасно. На рядах для запрошених займають місця заступники губернатора Олександр Троханенко та керівник апарату Юрій Судаков. Усі троє – в масках. У керівника апарату ради Дмитра Дубняка – рукавиці чорні, маска – теж. Голова облради маску, очевидно, до сукні добирала, у неї – рожева з логотипом Волинської області

«Руки в чорному»

З новою зачіскою на сесію прибула начальниця управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Тимощук, укропівка, яка зайшла в раду порівняно недавно, але вийде з неї з серйозною посадою. Керівник фракції УКРОП Олександр Омельчук одразу жартує:

- О, це ви «під Ірину Мирославівну»? – маючи на увазі, що й Ірина Констанкевич недавно змінила зачіску на драйвове коротеньке каре.

Юрій Судаков сумлінно відслухав усю сесію

«Маю право оцінити»

З драйву і починають. Слово бере заступник голови облради свободівець Юрій Поліщук, який на ці вибори готуються поборотися за посаду мера Ковеля (а точніше голови Ковельської ОТГ), а голова облради Ірина Вахович іде до трибуни, де вже на неї чекає ноутбук із презентацією. На черзі – звіт керівника представницької гілки влади області. Очевидно, саме тому і скликали позачергову сесію.

- Ми трошечки затягнули, але згідно з регламентом, маємо його послухати, - скаже у вступному слові Ірина Михайлівна.

Годинники. Краватки. Телефони…
Цей – в бізнесмена Олександра Омельчука

Звіт голови облради радше нагадував звіт голови ОДА. Він містив детальні цифри про те, що збудовано і відкрито. Про школи, садочки та лікарні. Про ЦНАПи та інше. Головне, що зробили, - це ремонт низки медичних установ. Найперше, інфекційної обласної лікарні, який обійшовся у 40 млн грн, майже все це – гроші з обласної казни. Потім – «квітка» у перинатальному центрі, який мріяв відкрити ще покійний Борис Клімчук. Звітуючи, Ірина Михайлівна не забуває згадувати свого попередника на посаді Ігоря Палицю.

Зауважила Ірина Вахович і про те, що лишає після себе наступній каденції. Каже, необхідно розбудовувати митні термінали; облаштувати пункт пропуску на кордоні з Польщею в Адамчуках, куди зараз роблять дорогу; подбати про сферу культури (філармонію, краєзнавчий музей…); таки збудувати інтерпорт «Ковель» (ідею помпезно презентували ще при Порошенку).

Юрій Погуляйко волів цього дня обійтися без виступів та коментарів.
У принципі – як завше

Обранці у відповідь сиплють запитання негусто. Сергій Слабенко запитує про видобуток бурштину: чи буде КП «Волиньприродресурс» відстоювати свої інтереси, адже в Києві збираються проводити аукціон, який дозволити копати надра в пошуках «сонячного каменю». Та відповідає оптимістично – буде.

Олександр Зінчук (лікар, який «побив горшки» із фракцією УКРОП через різне бачення розвитку подій навколо обласної дитячої лікарні) підготувався заздалегідь, рясно списав аркуш А4 від руки і зачитував питання про те, як могли у наглядову раду цієї клініки призначити …стоматолога.

Анатолій Грицюк гречно зауважив, що й собі «має право оцінити» діяльність Ірини Михайлівни (авжеж має, бо сам був на цій посаді) – і насипав їй компліментів за хорошу роботу. Спитав про те, як голова облради оцінює роботу головного лісника краю Олександра Кватирка, в якого «всі лісгоспи в кредитах».

- Моя відповідь вам не сподобається. Я побувала не в одному лісовому господарстві – ми маємо там багато позитивного. Як економіст відзначу, що вони на повному власному забезпеченні. Держава лісу не допомагає сьогодні зовсім і багато в чому обмежує. Але вони будують відпочинкові зони, виготовляють продукцію на експорт… Те, що я бачу, оцінюю позитивно, - зауважила Вахович.

Скоро то буде раритет: виступ «від руки»!
Маневичанка Людмила Кирда:
«Скільки грошей маємо на 2 хвилю ковіду?» 

Людмила Кирда (позафракційна), яку свого часу Ірина Вахович змінила на посаді голови бюджетної комісії облради, цікавилася, що з коштами на ковід, а рада виділяла з бюджету області 60 млн. Розібратися чиї гроші на що пішли зараз трудно, каже голова облради, акумульовано було 120 (обласний, міський та місцеві бюджети), лишилося з 60.

Зрештою, обранці тиснуть кнопки. Ніякої інтриги: 47 із 49-ти. Коли Ірина ставала на цю посаду її підтримало 55 із 57 обранців. Політ нормальний.

Прокурор, який ...говорить

Роботи не витримували ...мікрофони))

Без обговорення обранці проголосували за присвоєння звання почесних громадян краю Героям АТО з Волині (посмертно) та за звернення до голів фракції ВРУ та голови ВРУ Дмитра Разумкова щодо створення слідчої комісії, яка б розслідувала загибель українських військових під Іловайськом, Дебальцевим та Слов’янськом.

«Розім’яли м’язи», коли до трибуни пішов прокурор області Тарас Безрукий. Йому належало поінформувати депутатів про роботу прокуратури за перше півріччя. Традиційно подібні звіти приймають тут без доповіді, обходяться виключно запитаннями. Але коли Анатолій Грицюк спробував запропонувати подібне Безрукому, бо мовляв, «ми й так вас вичитали», той – наполіг говорити.

Обранці слухають. Анатолій Вітів (голова фракції «Свобода») – стоячи.

Тарас Безрукий. Схоже, то його
останній виступ з трибуни облради

Той розказує про зменшення кількості умисних вбивств, крадіжок, в тому числі й автомобілів. Збільшення кількості виявлених випадків незаконного збуту наркотиків, до того ж - «це один з кращих показників у державі». Однак…

- На 10 тисяч населення маємо 53 злочини. Це – більше, ніж торік і більше, ніж в середньому по державі, - каже прокурор.

Росте кількість тяжких та особливо тяжких злочинів.

Тарасові Безрукому адресують чимало питань із сесійної зали. Обранці користуються нагодою і деякі просять вважати за офіційні звернення в прокуратуру.

Тим часом у залі «привид виборів»:
заступник голови обласної ТВК Микола Євтушин

Свободівці хвалять прокурора за те, що реагує завше оперативно. Принагідно депутат Олександр Пирожик звертає його увагу на намір розорати поле біля села Гайове на Ківерцівщині, де у 1943-му від рук вояків АК та червоних партизанів полягло багато українців. Той обіцяє розібратися, але натякає, що бачить тут більше можливостей якраз в депутатських повноваженнях – місцевість можна визнати пам’ятною.

Лідер депгрупи «Патріоти Волині» Володимир Бондар компліментів прокурору не каже. Навпаки звертає увагу на інше.

- На відміну від свого колеги Олександра Пирожика я якраз не міг би позитивно відзначити вашу роботу у питаннях депутатських звернень і запитів, і це об’єктивно. Поки йшла оця розмова, мені здалося: може, у вас є якісь політичні пріоритети, але ви перший прокурор області, від якого відповіді на депутатські запити і звернення або приходять із суттєвим запізненням, або не приходять зовсім. Я не розумію, чому така ситуація. З моєї точки зору, це не просто халатне відношення до своїх обов’язків, це порушення закону про статус депутатів місцевих рад. Зверніть на це увагу, - наголосив Володимир Бондар.

Володимир Бондар до прокурора:
«То не халатність, то – порушення закону»

На що Тарас Безрукий пообіцяв поінформувати облраду про кількість звернень, які надійшли від депутатів та строки розгляду.

Наостанок Валерій Курстак («Батьківщина») нагадує прокурору, що у Нововолинську бракує місць у садочках, а тамтешня прокуратура «осіла» саме в колишньому ДНЗ, якого навіть не може утримувати, займаючи 2-3 кімнати… Прокурор області каже, що знає проблему, згодом переключається на інше і стає так і не зрозуміло, що заважає місту мати ще один садок…

Голосують за інформацію з трибуни – дружно за. Можна вважати це успішним стартом для роботи Тараса Безрукого на якійсь іншій посаді, бо 11 вересня стане відомо, що його ...звільнили. 

«Вітаю всіх, хто отримав посаду»

Зафіксуємо для історії елегентне взуття Юрія Судакова...

- Ну от, починається турборежим, - жартує тихо депутат Володимир Дейна («Патріоти Волині»).

А той таки починається. Під кінець каденції волинські обранці не дискутують навіть про мисливські угіддя: рішення приймають швидко. Припиняють право на користування угіддями ПП «Ольвіта», надають площі для мисливства – Любешівському МГ та Володимир-Волинському МГ.

Вносять зміни до низки програм. Приймають рішення про передачу майна (серед них – передачу квартир під службові житлові приміщення, за яким з балансу облради на баланс обласного перинатального центру рада передала 5 квартир у с. Липини на вул. Марії Заньковецької, 3а та в Луцьку на пр. Перемоги, 34а).

Вересень щедрий на портфелі – тож під кінець каденції цієї обласної ради чи не з десяток людей отримують свої посади. Для прикладу, обранці створюють Волинський обласний молодіжний центр, а очолювати його призначають Яну Романюк. Своїй колезі, обраниці з фракції «Батьківщина» Галину Йовик довіряють керувати обласним центром соціально-психологічної реабілітації для дітей. Бюро судмедекспертизи віднині очолюватиме Лілія Вірун. Ковельський хоспіс – Наталія Віслогузова. Центром «Спорт для всіх» керуватиме Олександр Кулаков. Олицьким психоневрологічним інтернатом – Сергій Кучер. Обласною Малою академією наук – Тетяна Михалюк.

Лілія Вірун. Керує бюро судмедекспертизи. Відтепер

Під завісу депутати голосують низку звичних «політичних» звернень, більшість яких ініціюють свободівці, якими прагнуть звернути увагу Києва на мирські проблеми. Наприклад, «необхідності захисту сімейних цінностей» чи «недопустимості перегляду мовного законодавства».

І дуже символічно, що одним із останніх цього дня є звернення волинських обранців щодо долі 10 шахти. Просять тих, хто нагорі, звернути увагу на «необхідність завершення». Унікальна споруда, ціле підземне містечко під селами біля Нововолинська стоїть «без надобности» (підземне!). Іноді воно приймає президентів, іноді – міністрів. Але ще жодна рада жодної каденції не рухнула проблему з місця. А як рухне?!

Цього дня Ірина Вахович зібрала 47 із 49 голосів «за»

- Дякую. Вітаю всіх, хто отримав сьогодні посаду, - цією фінальною фразою Ірина Вахович закриє 31-шу позачергову.

Трохи більше, як за місяць – місцеві вибори. І чи зберуться депутати на «прощальну», поки не відомо. Якщо ковід «дасть добро».

 

 *  *  *

Уже після сесії у прямому ефірі «Аверсу» раптом стане відомо, що звершилося те, на що більшість ради цієї каденції віддала понад усе зусиль свого часу: цього дня КП «Волиньприродресурс» приступило до ...видобутку бурштину. Коментуючи цю інформацію, голова Волиньради скаже, що «це довгоочікуваний проект для Волині» і висловить сподівання, що нарешті до обласного бюджету потечуть бурштинові гроші. 

- Пам’ятаєте наші амбіції напочатку каденції? – спитає вона. 

...Гроші то добре. Аби не сльози. Бо сльози вже були

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА

На дверях в облраду не тільки охорона, турнікет, а й антисептик
А стенд з туристичними магнітами «натякає»,
що декому скоро судилися інші дороги))
Тим часом кабінка чекає. 
Тут обирають голів облради...
Два волинські губернатори. Володимир Бондар та Володимир Гунчик
Олександр Омельчук рахує з колегою дні до виборів?
Після 25 жовтня однієї фракції в цих стінах
точно не буде: фракції УКРОП
До роботи?
Сергій Леонтьєв (УКРОП) демонструє депутатський значок.
Каже, сумуватиме за атмосферою...
Голова бюджетної комісії Михайло Імберовський має
всі шанси опинитися і в раді майбутній
А кого чи що вішали на цю мотузочку?
В залі вперше співав Дідзьо!
А ніхто й не почув))

Маски були у всіх. Не всі носили їх постійно
Віктор Козак. Йому пророчили дорогу в мери Ковеля
На цю дистанцію вже став Юрій Поліщук
...Євтушин працює
Микола Дендіберін, депутат Луцькради, частий гість
на Київському майдані, 9
Олексієві Панасюку сумно
Юрій Гупало, схоже, теж має теми для роздумів

Усю сесію чемно відслухав цей молодий чоловік у кросівках.
Чийсь охоронець?)
А тим часом Ірина Вахович відзвітувала
як економіст: з цифрами і фактами

Головний поліціянт Волині Юрій Крошко
коментував депутатські виступи з місця
...і годинник має нівроку
Турборежим, кава – і пів сотні питань, як і не було!
Кому кава, кому – «Девайтіс»
Голова облради вітає з посадами...
Знову звучить Дідзьо...

 

Знову туфлі «для історії». 
Бо хтозна, чи дозволить ковід зібратися до 25 жовтня...

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині виявили ще 69 нових хворих на коронавірус. Де?
Наступна новина В Україні розроблять тест, який зможе відрізнити грип від коронавірусу
Схожі новини