«Філарет цього не любив». Митрополит Михаїл розповів, що вже давно святкує Різдво 25 грудня

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл розповів, що вже не один рік святкує Різдво Христове 25 грудня, але тільки у вузькому колі.

Про це пише Оксана Коваленко на шпальтах видання ВВС Україна.

На запитання, чому не заявляв про свою позицію раніше, відповів:

«Не говорили голосно, тому що патріарх (патріарх УПЦ КП Філарет, який правив до жовтня 2018 року, – ред.) цього не любив... В них так було затверджено. А сьогодні, коли нова церква, то, відповідно, можуть бути і зовсім інші нові традиції, і вже ми стаємо ближче до європейських церков», – каже митрополит.

«В попередні роки я точно так само святкував, тільки про це голосно не казав, бо це була інша влада, інша церква, були інші традиції. Ну, а тепер настав день декомунізації церковних традицій неправильних», – додав він.

Владика Михаїл продемонстрував докази на підтвердження того, що Різдво напередодні Нового року є істинним, – дві богослужбові книги 1982 року (видавництва Московської патріархії) і 2002 року (видану УПЦ Київського патріархату).

Каже, що ці видання для священників   як правила дорожнього руху для водіїв. Він показує сторінку, де вказана дата Різдва – 25 грудня.

Нагадаємо, у Волинській єпархії ПЦУ цього року прийняли рішення святкувати Різдво і 25 грудня, і 7 січня, а весь цей період – з 25 грудня до 7 січня – вважати різдвяними святами. 

Перед цим прихожани Православної церкви України адресували лист митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу із пропозицією провести ще одне різдвяне богослужіння – 25 грудня.

Тоді митрополит із розумінням поставився до цієї ініціативи і повідомив, що «може благословити відправу різдвяного богослужіння 25 грудня». При цьому він наголосив, що не йдеться про відміну святкування Різдва Христового 7 січня. 

Різдвяна служба у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці 25 грудня з нагоди Різдва Христового розпочнеться о 10-й годині.

Тим часом у Володимир-Волинській єпархії Православної церкви України прийняли рішення відзначати Різдво лише 7 січня.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина З 24 грудня у Луцьку можна придбати е-квитки на дві або три поїздки. АДРЕСИ
Наступна новина В аварії на Волині загинув директор Камінь-Каширського вищого професійного училища
Схожі новини