У Луцьку хочуть святкувати Різдво 25 грудня. Віряни написали лист Михаїлу

У Луцьку хочуть святкувати Різдво 25 грудня. Віряни написали лист Михаїлу

Прихожани Православної церкви України написали лист до митрополита Луцького та Волинського Михаїла, в якому просять провести ще одне різдвяне богослужіння – 25 грудня. До листа зібрали більше 300 підписів вірян.

Про це «Першому» розповів один з ініціаторів акції, депутат Волинської обласної ради Микола Буліга.

«Ми свідомі того, що весь християнський світ, в тому числі православний, святкує Різдво 25 грудня. Виняток – лише Росія та церкви, які знаходяться в орбіті Російської православної церкви. Неодноразово піднімали це питання перед владикою Михаїлом. Він сказав, якщо будуть люди, які цього хочуть, чому б і не відслужити для них різдвяну службу 25 грудня. Таких людей ми знайшли. В ініціативній групі – 5 людей, але ми вже зібрали більше 300 підписів вірян», - пояснює Микола Буліга.

Серед підписантів – депутати Волинської обласної та Луцької міської рад, товариство «Просвіта», головний лікар обласної лікарні Іван Сидор та інші.

Микола Буліга уточнює, що не йдеться про відміну богослужіння 7 січня, а лише про ще одне 25 грудня.

Текст відкритого листа подаємо без змін:

«Високопреосвященству, Високопреосвященнійшому Михаїлу, Митрополиту Луцькому і Волинському

Звернення вірян

Ваше Високопреосвященство. Чимало українців вже вирішили змінити власний календар урочистостей на користь святкування Різдва Христового 25 грудня. День, коли відзначається Різдво Христове за григоріанським і новоюліанським календарем, оголошено державним вихідним.

У нас виникає бажання повернути чільне місце Різдву у зимових святкуваннях замість “новорічної” ейфорії, яка залишилася нам у спадок від радянського режиму. 25 грудня – це не тільки католицьке Різдво, а загальнохристиянське. Всеправославний Собор в Константинополі 1923 року вирішив, що православні християни згідно із точнішим Григоріанським календарем мають відзначати Різдво Христове 25 грудня. На це погодилися усі країни окрім тих, що були під впливом Радянського Союзу.

Більшість помісних православних Церков святкують Різдво саме 25 грудня. Проте Україна досі залишається у радянській (на тепер – російській) парадигмі, святкуючи Різдво 7 січня у компанії з агресором Росією. Задум більшовиків/комуністів був у тому, щоб поступово замінити християнські традиції власною атеїстичною ідеологією. Вже починаючи з 1929 року в СРСР святкування Різдва було офіційно заборонено. Пізніше, з кінця 1947 року, перший новорічний день – 1 січня – став для радянських громадян святковим і вихідним. На додачу Різдвяна зірка на ялинках стала п’ятикутною, подарунки дітям почав роздавати не Святий Миколай, а самозванець без роду і племені – Дід Мороз. У такий спосіб святкові настрої радянських віруючих були зміщені з Різдва Христового на непомітний раніше і цілком безбожний Новий рік.

Чи не час нам нарешті переглянути власні сімейні традиції? Російська агресія як реакція на європейський вибір України все більше підштовхує українських громадян до того, щоб вернутися до загальнохристиянських цінностей, на основі яких побудовані розвинуті суспільства. Розділити радість Різдва Христового з двома мільярдами християн по всьому світу – це особливе відчуття єдності. Для віруючих людей є важливим перенесення уваги зі світського свята на релігійне, адже тоді змінюється вся атмосфера передсвяткових очікувань і в наші душі просякає все більше світла Христової зірки. Тоді, понад 90 років тому, радянська влада змінила ці святкові акценти на користь атеїзму. Тепер прийшов час відновити баланс та дозволити християнам України святкувати Різдво також із усім світом.

Ми не відкидаємо святкування Різдва 7 січня і в жодному разі не виступаємо проти старостильної традиції та тих, хто її дотримується. Але просимо Вашого благословення розпочати Різдвяний піст 14 листопада, щоб не порушуючи церковного уставу святкувати Різдво Христове згідно правил та традицій Православної Церкви саме 25 грудня, як це і прописано в кожному правосланому календарі та місяцеслові.

Уклінно просимо Вас звершити Різдвяне богослужіння 25 грудня у Свято-Троїцькому кафедральному соборі і цим долучитись до повноти Православної Церкви, що святкує Народження Богомладенця 25 грудня».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (4)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинським спортсменкам вручили ордени
Наступна новина Гнідавський цукровий завод не забруднює Жидувку, – Луцькрада
Останні новини
Схожі новини