Купуєте бруківку? Дізнайтеся, яка у неї марка - у ній «зашифровано» все!

Під час купівлі бруківки головні характеристики, на які варто звернути увагу – це витривалість на стиск, морозостійкість і стирання. Ці показники «зашифровані» у так званій марці бруківки.

Як «розшифровувати» марку бруківки, йдеться у матеріалі «Час робити каміння. Ми побували на заводі бруківки і тепер знаємо, в чому секрет її довговічності» видання «Перший»

Витривалість на стистення

Якщо просто, то марка – це ступінь витривалості бруківки на стиснення.  Марку має кожна бруківка. Мінімально дозволена – 300 кг/кв.см. Це означає, що така бруківка витримує 300 кілограм на один квадратний сантиметр. Усе згідно з ДСТУ, усе – контролюється.

«Коли вибираєш бруківку, враховувати треба не один, а відразу кілька її характеристик. Основна, звісно – марка. 300 кг/кв.см – не завжди достатньо. Якщо плануєте їздити по бруківці автомобілем – беріть не менше 500. А є ще ступінь стирання, який теж міряється на відповідною шкалою» - пояснює директор заводу «Le Bruk» Сергій Стрихарчук.

Морозостійкість

Ще один вкрай важливий показник – морозостійкість. Кожна бруківка розрахована на певну кількість морозних циклів (цикл – це від моменту коли тепература стає «мінусовою» до моменту повернення до «плюсу»). Чим вища марка морозостійкості – тим більше таких циклів бруківка переживе.

«Для мінімально допустимої марки 300 – це 150 циклів морозостійкості. А тільки остання зима мала 28 циклів! А тепер зауважте:  гарантія на бруківку «LeBruk» – 10 років! – каже Андрій Разумовський.

Як відбирають матеріали дл виробництва бруківки, читайте тут

Стирання

Важливим показником якості бруківки є її стійкість до стирання. Чим вища марка – тим більш витривалим є верхній шар бруківки, який відповідає за зношуваність і захист.

Секрет бруківки, яка не розсипається і довго служить надійним та естетичним покриттям – у тому, що її верхній шар зроблений не лише з піску і цементу: туди домішують спеціальний гранітний щебінь, який робить поверхню бруківки міцною.

Більше про те, як роблять бруківку з міцним верхнім шаром читайте тут.  


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 5 цікавих страв на «Бандерштаті»
Наступна новина Багато розмов і концерт біля вогнища. Яким був перший день «Бандерштату» у світлинах
Схожі новини