Що робити, аби бруківка не «сипалася»

Що робити, аби бруківка не «сипалася»
Бруківка з неякісним верхнім шаром, встелена на тротуарі біля Центрального ринку

Секрет бруківки, яка не розсипається і довго служить надійним та естетичним покриттям – у тому, що її верхній шар зроблений не лише з піску і цементу: туди домішують спеціальний гранітний щебінь, який робить поверхню бруківки міцною.

Про це стало відомо під час відвідин луцького заводу «Le Bruk», про щойдеться у матеріалі «Час робити каміння. Ми побували на заводі бруківки і тепер знаємо, в чому секрет її довговічності» видання «Перший».

Усі знають, що сучасну бруківку роблять з бетону – суміші цементу, піску, щебеню і води. Втім, виявляється, бруківка складається з двох шарів. Основний – нижній. Він товстіший і «тримає» на собі поверхню. Верхній – відповідає за естетику і захист виробу від стирання.

Для кожного шару – свій вид щебеню, свої домішки, різне співвідношення інгредієнтів. У нижньому – два види щебеню, пісок, цемент. У верхній домішують так звану «посипку».

«Посипка - секрет міцності верхнього шару бруківки. Це  певної – геть дрібної – фракції гранітний щебінь. Завдяки йому поверхня бруківки не тільки міцна, а й шершава. Такий тротуар чи подвір’я не буде злизьким у мокру погоду чи взимку. Й до того ж вона прослужить набагато довше» - розповів директор Будівельної компанії «Інвестор», засновник заводу «Le Bruk» Андрій Разумовський.

Виявляється, досі на Волині поширена бруківка, верхній шар якої виготовлений тільки з піску і цементу. Таке покриття гладке, але взимку – небезпечне, та й на міцність – слабше.

Таку вищерблену бруківку  сьогодні можна побачити на багатьох луцьких тротуарах (див. заголовну фото). Це – ознака неякісного верхнього шару. 

Впізнати таку неякісну бруківку легко: у неї –  гладка поверхня, адже зроблена вона тільки з піску і цементу.  

Детальніше про те, як виготовляється справді якісна бруківка, читайте у цьому матеріалі:

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Понеділок, 29 липня. ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина Прикраси «Укр.Ювеліру» можна купити в кредит від ПриватБанку
Останні новини
Схожі новини