На Волині збудували церкву релігійної громади, якої не існує в селі

Фото ілюстративне

У селі Раків Ліс, що на Волині, збудували церкву московського патріархату, однак релігійна громада, до якої храм належить, не зареєстрована.

Про це пише ПроДоступ.

У вересні 2021 року на офіційному сайті Волинської єпархії УПЦ (МП) з’явилася гучна публікація, у якій йшлося про освячення в селі Раків Ліс на Волині новозбудованого всього за сім місяців православного храму. Втім, у відповіді на запит до Державної служби України з етнополітики та свободи совісті журналісти не знайшли даних про реєстрацію відповідної релігійної громади. Натомість деякі місцеві жителі повідомили, що «церкву збудували на земельній ділянці, що є приватною».

«14 вересня 2021 року, у день церковного новоліття, архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл звершив чин освячення храму та першу божественну літургію у храмі на честь мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії села Раків Ліс Олексіївського благочиння… Новий храм православні віряни села Раків Ліс збудували всього за сім місяців», – йдеться на сайті Волинської єпархії УПЦ.

У серпні 2022 року журналіст Богдан Ліпич надіслав запит до Державної служби України з етнополітики та свободи совісті з проханням надати інформацію про перелік усіх зареєстрованих в селі Раків Ліс релігійних громад та отримав відповідь про існування в селі чотирьох парафій, серед яких:

  1. «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ЦЕРКВИ АДВЕНТИСТІВ СЬОМОГО ДНЯ У С. РАКІВ ЛІС» (код ЄДРПОУ 36112562).
  2. «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ЦЕРКВИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ С. РАКІВ ЛІС» (код ЄДРПОУ 42229790).
  3. «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ЄВАНГЕЛЬСЬКИХ ХРИСТИЯН-БАПТИСТІВ» (код ЄДРПОУ 217741924).
  4. «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА БЛАГОВІЩЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ СЕЛА РАКІВ ЛІС КАМІНЬ-КАШИРСЬКОГО РАЙОНУ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (код ЄДРПОУ 21737147).

У поданому переліку офіційно зареєстрованої релігійної громади УПЦ не виявилося.

Церкві Благовіщення Пресвятої Богородиці у селі Раків Ліс, яка раніше належала до МП, не один десяток років. «За Польщі», до 1939 року, вона належала до Київської митрополії. А після війни, як і всі інші в Україні, відійшла до Московського патріархату. Церква закривалася, відкривалася, знову закривалася. А з 1987 року у ній правиться і донині. 26 років святинею і церковною громадою опікувався священник Микола Смолярчук. А у 2014 році «прислали» ще одного батюшку, отця Ростислава (Руслана Сіжука). Він не мав де жити, то йому запропонували тимчасово приміщення на церковному подвір’ї.

Читайте також: Крики, співи та шарпанина: у Скулині на Ковельщині поскандалили через церкву. Відео

Коли ж Україна отримала Томос, парафіяни вирішили приєднатися до Православної церкви України. Невдовзі представники обох конфесій зібрали списки своїх прихильників та скликали збори. Дві треті присутніх проголосували за Православну церкву Україну. Тоді запитали у священників, чи вони підтримають рішення громади. Отець Миколай відповів: «Де люди, там і я». А батюшка Ростислав залишився вірним Московському патріархату. Здавалося б, питання вирішене. Але наступної неділі Служби Божої у храмі не було. Прихильники МП блокували церкву, палатку ставили, ланцюгами хвіртки позакривали. Люди звернулися у сільську раду –  і храм з подвір’ям опечатали.

Коли громада ПЦУ оформила всі необхідні документи, рішення про опечатання скасували. Противники навіть подавали до суду, але програли.

Згодом прихильники МП почали в селі будувати церкву. Однак незаконно. Бо ділянка призначена для будівництва житлового будинку. Тож найперше необхідно було змінити цільове призначення землі.

Читайте також: На Волині просять заборонити московський патріархат


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Через кордон Волині намагалися перевезти незадекларованого товару на понад 100 тисяч гривень
Схожі новини