На Волині просять заборонити московський патріархат

На Волині просять заборонити московський патріархат

Більшістю голосів обранці волинської громади підтримали звернення   до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, РНБО та начальника обласної військової адміністрації про заборону Української православної церкви московського патріархату на території України. «За» проголосувало 52 депутати.

Про це повідомила Волинська обласна рада на офіційній сторінці у Facebook.

Нагадаємо, звернення на розгляд сесії винесено в редакції постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією. Авторами ж першочергового варіанту документу виступили депутати Ігор Лех, Юрій Ройко та Микола Буліга.

Голова профільної комісії, депутат Анатолій Вітів нагадав, що підготовка цього звернення була копіткою та тривалою.  

«Якщо ми підтримаємо звернення - це стане знаменним днем в історії Волині. Ми довго йшли до того, аби ліквідувати цю п’яту колону. В Україні має бути єдина помісна українська церква»,  – наголосив він.



У ході розгляду депутат Андрій Бокоч акцентував увагу колег на тому, що на місцях процеси переходу парафій в лоно ПЦУ затягуються і гальмуються, і навів приклад Володимирскої районної військової адміністрації. Андрій Бокоч пропонує надіслати рекомендаційні листи керівникам територіальних громад, аби вони не надавали землі під будівництво церков московського патріархату. 

Також у ході голосування документ було доповнено пропозиціями депутата Івана Мирки. Відтак, в остаточному варіанті,  депутати Волинської обласної ради, звертатимуться до:

1. Верховної Ради України, Ради національної безпеки і оборони України – з вимогами:

– прийняти Закон про заборону діяльності УПЦ МП в Україні;

– ініціювати розслідування діяльності УПЦ МП, що містить ознаки колабораціонізму та спрямована проти основ національної безпеки України, та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності;

– здійснити повернення українському народу таких українських релігійних святинь, як Свято-Успенська Києво-Печерська, Свято-Успенська Почаївська, а також Святогірська лаври;

2. Начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка – негайно скасувати в установленому законодавством порядку Статути та державну реєстрацію релігійних громад УПЦ МП на території Волинської області;

3. Вірян УПЦ МП на Волині – відкинути непорозуміння та сумніви, розірвати будь-які зв’язки із РПЦ, що дасть змогу православній спільноті збудувати єдину православну незалежну українську церкву.

4. РНБО – накласти санкції на УПЦ МП за межами російської федерації, у тому числі й в Україні. 

Опісля голосування до депутатів звернувся присутній на сесії Митрополит Луцький та Волинський Михаїл

«Я думав, що сьогодні доведеться вас агітувати, але мені залишається лише подякувати і благословити вас на успішну працю на благо Волині. Я хочу також подякувати тим із вас, хто долучився до переходу окремих парафій у лоно ПЦУ. Загалом по Волині близько 60 парафій уже здійснили такий перехід, і це досить хороша тенденція.  Ми усі маємо бути єдині та вболівати за єдину помісну православну церкву», - підкреслив він.

Владика Михаїл також подарував голові обласної ради Григорію Недопаду прапор України із символікою Євросоюзу, а також карту країн Європи із  центром у Луцьку.

Читайте також: У Волинській обласній раді – новий депутат


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ловив рибу сітками: на Волині викрили 55-річного браконьєра
Наступна новина В «Устилузі» псевдостудент пропонував прикордонниці 200 євро хабара
Останні новини
Схожі новини