Приєднати чи залишити самостійною? Що буде із Жидичинською громадою

Фото ілюстративне

Мешканці Жидичинської ОТГ постали перед вибором, оскільки нині вирішується їхня доля: залишитися як самостійній громаді чи приєднатися до іншої. За законом приєднатися можна до суміжної громади. 

Про це – у сюжеті 12 каналу.

«У вашій ситуації цих громад є три: Луцька міська, Ківерцівська міська і Княгининівська», – пояснила експертка з децентралізації Оксана Урбан.

Однак громада переконана, що необхідності в приєднанні немає. Депутати навіть проводили соцопитування і більшість дотримуються думки, що Жидичинська ОТГ спроможна існувати самостійно.

«Наразі громада функціонує самостійно. Попри те, що придумують різні ситуації, громада спроможна. Громада виконує бюджет, має реверсну дотацію, і в наступний фінансовий рік ми йдемо самостійною громадою», – впевнена голова ОТГ Галина Матвіюк.

«На даному етапі у нас більше ризиків і загроз при приєднанні, наприклад, до міста Луцька, аніж переваг», – каже депутат Жидичинської сільської ради Тарас Висоцький.

Читати також: До Луцька можуть приєднати ще три громади

Щоб існувати самостійно, об’єднана громада має відповідати показникам спроможності. Тут чимало нюансів.

«Кількість жителів – від 5 тисяч населення. Далі – показники доходів на одного жителя, наявність медичних закладів, наявність освітніх закладів», – перелічила показники спроможності Оксана Урбан.

Сільська голова Галина Матвіюк зауважила, що показники спроможності Жидичинської ОТГ неможливо визначити точно. Перепис населення востаннє робили 2001 року, відтак кількість жителів не відповідає дійсності. А саме від кількості населення і розраховують реверсні дотації та інші бюджетні нарахування для ОТГ. Відтак, грошей не вистачає.

«Ми залежні від підприємства «Волинь-зерно-продукт», яке найбільш наповнює наш бюджет. Але в нас є всі підстави для збереження громади», – запевнив депутат Тарас Висоцький.

Під час громадських обговорень представник компанії висловив підтримку громаді.

«Якщо кошти використовуються ефективно, ніхто перереєстровуватися не збирається», – зазначив юрист підприємства Микола Дей.

За словами експерта з децентралізації, приєднання до Луцька допоможе вирішити громаді певні фінансові проблеми, адже місто має найбільший в області бюджет. Окрім того, міська рада дбатиме про інфраструктуру ОТГ.

«Коли громада приєднується до міста, то всі жителі відповідної громади користуються відповідними об’єктами так, як міські жителі. Це дуже добре, і включаючи транспортне обслуговування. Тобто це вж буде як міська територія по транспортному обслуговуванню», – розповів консультант із правових питань Асоціації міст та сіл України Валентин Малиновський.

Мешканці ОТГ ще визначатимуться, чи будуть господарювати самостійно. Головне вирішити – чи достатньо у громади для цього фінансування. Експерти кажуть, нині у громад період добровільності. По його завершенню рішення прийматиме Кабмін.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Майже «в суху»: ФК «Любарт» виграв перший матч Кубку України з футзалу. Фотозвіт
Наступна новина «Вимагаємо альтернативу». Лучани хочуть, щоб оплачувати проїзд можна було ще й банківськими картками
Схожі новини