«Шеф, всьо пропало», - Віктор Корсак відповів відомому художнику

Голова правління групи компаній Volwest Group Віктор Корсак

Відомий український художник Олександр Ройтбурд заявив, що за 27 років незалежності України в країні не з’явилося жодного музею сучасного мистецтва. Нинішній Україні він, мовляв, і не потрібен. Натомість волинський бізнесмен Віктор Корсак переконує – незабаром по всій країні запрацюють мистецькі центри. 

Нинішній Україні музей сучасного мистецтва не потрібен, – Ройтбурд

Український художник і директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд запевняє, що остання планова закупівля у музейні фонди України відбулася у 1989-му. Про це йдеться у його блозі на сайті «Новое время»

«І сьогодні ми не можемо скласти уявлення про те, що відбувалося в мистецтві у 90-ті, в нульові, і десяті теж збережуться лише у форматі усного переказу.

Ройтбурд написав, що музей потрібно збудувати у буквальному сенсі.

«За 27 років незалежності в країні так і не з'явився музей сучасного мистецтва. Нинішній Україні з її ставленням до власної культури він і не потрібен. Тій Україні, якою вона має бути, – необхідний», – йдеться у повідомленні 

«Сучасне мистецтво з його підходами до простору неможливо вмістити в палацову садибу першої чверті XIX століття. Цей музей має бути мультидисциплінарним. У Штатах музеєфікують моду, музейні фонди купують комп'ютерні ігри. Сучасне мистецтво сприймає багато з того, що ігнорувало традиційне мистецтвознавство», – пише автор. 

«Крім того, музей має стати живим форумом, хабом — існувати і як майданчик для діалогу, і як дозвільний центр. Керувати ним має повновладний диктатор-куратор. Лідер із баченням і програмою, що визначає політику та ідеологію, але лише поки не закінчиться термін договору і не буде обрано наступника: важлива конкуренція», – додав художник. 

Дивує тотальний песимізм, – Віктор Корсак

Голова ради директорів групи компаній «Волвест-груп» Віктор Корсак, який фінансує Музей сучасного мистецтва Корсаків, переконує – такі установи повинні функціонувати завжди.

«Шеф - все пропало! Чомусь після прочитання роздумів пана Олександра (Ройтбурда, – ред.), навіялася дана цитата із відомого фільму. Тому не моглося мовчати і вирішив висловити своє бачення на дану проблему», – написав на своїй сторінці у Фейсбуці Корсак.

«Я у царині мистецтва недавно, проте тотальний песимізм який тут панує щодо перспективи сучасного українського мистецтва мене дещо дивує. А ще більше дивують сумніви щодо доцільності «сьогоднішній Україні мати власні музеї сучасного українського мистецтва».  На мою думку, такі установи повинні функціонувати завжди, а у періоди, коли держава переживає складні часи, їх роль повинна навпаки зростати, адже одна із ключових функцій мистецтва (окрім пізнавальної, естетичної, сугестивної, комунікативної і тд.) є компенсаційна. Тобто саме мистецтво дозволяє людям компенсувати ті негаразди, що є у реальному житті і бути щасливішими», – зазначив Корсак. 

Читати також: «В політику - хіба з автоматом Калашникова», - луцький бізнесмен Віктор Корсак

За його словами, у нас були і є талановиті митці, і їхні роботи виконані на світовому рівні, а те, що вони чекають свого часу у робітнях художників, чи у приватних колекціях, то це справа, яку можна виправити.

«А щодо термінів початку функціонування таких мистецьких центрів, то вони запрацюють у найближчому майбутньому, я у цьому переконаний. Причому, якісь відкриються за кошти держави, якісь - за кошти місцевих громад, якісь - за рахунок приватних інвестицій; це відбудеться у короткостроковій перспективі, бо у суспільства до цього є нагальна потреба.
Я це стверджую керуючись не голим оптимізмом, а на основі власного досвіду», – зазначив бізнесмен. 

Він запевняє, щов Україні у короткостроковій перспективі з’явиться пристойна кількість сучасних музейних інституцій, що дасть їй можливість стати одним із полюсів сучасного світового мистецтва.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинське «Чикаго», «юліні кіборги», страсті за Аласанією. ЩОЗАТИЖДЕНЬ
Наступна новина У центрі Луцька прокурор збив жінку
Схожі новини