У Сусвалі на відкриття московської церкви прийшла директорка з учнями

Московська церква у селі Сусваль. Новозбудована

У селі Сусваль Оваднівської тергромади на Волині відкрили нову московську церкву. Видання ВСН повідомило, що на відкриття храму УПЦ МП  прийшло керівництво школи та учні. 

Церкву у селі Сусваль звели прихожани УПЦ МП. Як припускає у коментарі ВСН голова громади Сергій Панасевич, зробили це на власні гроші. Раніше більшість селян вирішили, аби 130-літня місцева церква належала до ПЦУ, через що в селі тривали певний час конфлікти. 

Новий храм відкрили 22 листопада. У той же день, коли СБУ провела низку обшуків у Києво-Печерській лаврі та в єпархії УПЦ МП на Рівненщині. Як стало відомо у середу, 23 листопада, під час цих дій правоохоронці виявили чимало цікавого: проросійську літератури, готівку, громадян рф на території приміщень УПЦ МП. 

За інформацією ВСН, до заходах з відкриття московської церкви  були залучені вчителі місцевої школи на чолі з директоркою. сама ж директорка Євгенія Саганюк згодом це заперечила виданню: 

«Ні мене, ні завуча не було. У нас діти на дистанційному. Вчителі в різні церкви ходять. Мені тут прийшли розказали, як там було: волонтери з Луцька були, бійці з 14-ї бригади. Там десь збирали гроші і всі зібрані кошти їм передали. Все спокійно пройшло. Те, що я дізналася на даний час, нічого поганого не було. Якщо дітки були, то ті, чиї батьки ходять до церкви», – зазначила Євгенія Саганюк. 

Нагадаємо, село Сусваль назване на честь загиблого у 2014-му захисника України Петра Сусваля. Це не єдиний воїн із Сусваля, який загинув у російсько-українській війні. До 2016-го село називалося Жовтневим. Назване так напочатку 50-х, коли тут розташували військову частину. Саме у місцевій школі у рамках проєкту «Занесло в село» журналістам розповідали, що досі не згідні із перейменуванням населеного пункту, бо вважають, що ця типова радянська назва не має нічого спільного із так званим «великим жовтнем», а виникла «бо був гарний місяць жовтень». 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Це просто про жовтень. Сусваль. ЗАНЕСЛО В СЕЛО

Нещодавно на місці колгоспного садка у селі Сусваль знайшли пляшку із графікою постанського художника Ніла Хасевича, документами місцевих упівців. 

Сусвальська церква Різдва Пресвятої Богородиці, яка належить ПЦУ

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Нововолинську волонтери шиють теплий одяг для військових
Схожі новини