Волинська «Просвіта» святкує сторічний ювілей. ФОТО

У Луцьку організували Урочисту Академію з нагоди 100-річчя заснування товариства «Просвіта» на Волині.

Захід відбувся сьогодні, 30 листопада в приміщенні бібліотеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, – інформують у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

«Діяльність, яку почали вести 150 років назад в Україні, та 100 на Волині – справжній героїзм. Звичайно, першою була церква, яка захищала Україну. Потім люди, які були небайдужі, які розуміли наскільки небезпечно для майбутнього України втрата рідної мови, самоідентифікація. І ці люди створили організацію, яка працює і до сьогодні. Але сьогодні інший час, час працювати «в полі», з людьми. Бо рівень патріотизму і волонтерства падає», - зауважив голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко.

Попри те, що голова облдержадміністрації наголосив на недостатній роботі «Просвіти» в напрямку розвитку патріотизму, відзначив кращих представників товариства.

За багаторічну сумлінну працю, активну громадську діяльність, популяризацію української культури, національної ідеї та з нагоди 100-річчя Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка нагороджено членів організації Почесною грамотою обласної державної адміністрації:
Оксану Кучінко - члена Ради правління;
Миколу Кучерепу - заступника голови товариства;
Людмилу Стрільчук – голову товариства «Просвіта».

Оголошено подяку голови обласної державної адміністрації:
Юрію Громику - членові Ради правління Луцького міського осередку товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка;
Юлії Ключук - голові «Молодої «Просвіти» Волині»;
Олесі Ковальчук - членові Ради правління Волинської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка;
Мирославі Філіпович - голові Луцького міського осередку Мирославі Богданівні товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Привітав та нагородив присутніх і митрополит Волинський та Луцький Михаїл.
«Я радію, що ювілей дає можливість повернутися до славних сторінок історії, якими пишається Волинь. Що стосується церкви, то вчора ми отримали Томос, чим ми пишаємося і з чим я вас усіх вітаю. Саме тісна співпраця «Просвіти» й церкви дала хороший результат – українське суспільство готове жити в незалежній державі і мати незалежну церкву», - зауважив владика Михаїл.

Окрім того, товариство «Просвіта» включило голову обласної державної адміністрації Олександра Савченка у список почесних членів організації.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Семеро ймовірних кандидатів у президенти вже агітують волинян
Наступна новина «Воїни» провели урок спорту для учнів луцької школи
Схожі новини