«Якби активно запрацював «Волиньприродресурс» вирішилося б чимало проблем», - Турак

В обласній раді тривають бюджетні слухання, в ході яких депутати аналізують проект обласного бюджету на 2018 рік.

Сьогодні, 25 січня, слухалося питання про видатки в галузі охорони здоров'я. Начальник управління охорони здоров`я ОДА Ігор Ващенюк на початку засідання озвучив основні показники медичного бюджету області, які чітко викладені у Пояснювальній записці до проекту головного кошторису.

Отож, в обласному бюджеті на 2018 рік по управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації плануються видатки загальним обсягом 1 020 087,7 тис. грн, у тому числі по загальному фонду – 785 589,5 тис. грн, по спеціальному – 234 498,2 тис. гривень.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" обсяг медичної субвенції з державного бюджету обласному бюджету становить 677 439,3 тис. гривень.

З них цільові видатки: на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет – 15 358,2 тис. грн, на лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу – 29 811,2 тис. грн, на виплату щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям – 206,0 тис. грн, на придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення, лабораторних реактивів для стаціонарних спеціалізованих закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 3 149,0 тис. гривень.

З метою забезпечення належного утримання медичних закладів, що фінансуються за кошти медичної субвенції та забезпечення умов співфінансування окремих субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, за рахунок ресурсів обласного бюджету додатково спрямовується 92 025,2 тис. грн, з яких 49 098,9 тис. грн – на фінансування обласного перинатального центру, введення в експлуатацію якого передбачається у 2018 році.

Крім того, згідно зі статтею 1036 Бюджетного кодексу України, всі витрати медичних установ з оплати енергоносіїв та комунальних послуг заплановано за рахунок коштів додаткової дотації з державного бюджету обласному бюджету на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я в сумі – 55 471,6 тис. гривень.

У загальному обсязі видатків на охорону здоров’я найбільшу питому вагу становлять витрати на виплату заробітної з нарахуваннями. Формування фонду оплати праці проведено відповідно до нових соціальних стандартів з урахуванням необхідності забезпечення обов’язкових виплат, надбавок та доплат.

На проведення цільових видатків на придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів окремим категоріям хворих в бюджеті заплановано 3 774,2 тис. гривень. Частина цих коштів спрямовується на окремо визначені цілі, а саме:

- обласному дитячому територіальному медичному об’єднанню – 1 400 тис. грн, з них: 400,0 тис. грн – для придбання лікувального харчування для дітей, хворих на фенілкетонурію; 300,0 тис. грн – на забезпечення лікування дітей хворих на муковісцидоз; 200,0 тис. грн – на ювеніальний ревматоїдний артрит; 100,0 тис. грн – на придбання медикаментів для дітей з нирковою недостатністю; 200,0 тис. грн – на придбання медикаментів для дітей хворих на гемофілію; 200,0 тис. грн – на лікування  дітей хворих на первинний (вроджений) імунодефіцит;

- обласній клінічній лікарні – 2 374,2 тис. грн, у тому числі: 1 600,0 тис. грн – на придбання медикаментів та лікарських засобів для хворих з трансплантованою ниркою; 200,0 тис. грн – на лікування стомованих хворих; 270,0 тис. грн – на придбання ендопротезів; 304,2 тис. грн – придбання витратних матеріалів для кардіохірургічних втручань.

Витрати на виконання норм Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” у частині проведення безоплатного зубопротезування та придбання слухових апаратів інвалідів війни в обласному бюджеті передбачаються у розмірі 900,0 тис. гривень.

В обласному бюджеті на 2018 рік заплановано власні надходження закладів охорони здоров’я в сумі 5 947,5 тис. гривень. Ці кошти планується використати на оплату праці з нарахуваннями у сумі 2 330,8 тис. грн, на придбання медикаментів та продуктів харчування – 944,4 тис. грн, на оплату комунальних послуг – 156,7 тис. грн, на виплату пільгових пенсій – 10,0 тис. грн; на поточне утримання закладів – 2 072,6 тис. грн та покращення матеріально - технічної бази – 433,0 тис. гривень.

За поданими пропозиціями головного розпорядника коштів цільові видатки медичної субвенції з державного бюджету на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет в сумі 15 358,2 тис. грн розподіляться між місцевими бюджетами відповідно до кількості хворих. Розподіл цих коштів між адміністративно-територіальними одиницями області забезпечить виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 року № 239 „Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну”.

Враховуючи матеріально-технічні можливості надання послуг з проведення сеансів діалізу та гемодіалізу, в обласному бюджеті передбачаються субвенції з обласного бюджету Ковельському та Луцькому міським бюджетам на проведення розрахунків за надані сеанси хронічного гемодіалізу в сумі 34 811,2 тис. грн, на утримання відділень інтенсивної терапії з хронічним гемодіалізому комунального закладу „Луцька міська клінічна лікарня” – 5 045,0 тис. грн, на проведення перитонеального діалізу та гострого гемодіалізу хворим з нирковою недостатністю – 1 070,0 тис. гривень.

Відповідно до поданих пропозицій головного розпорядника коштів розподілено ресурс субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я та лікарських засобів для інгаляційної анестезії загальним обсягом 509,0 тис. грн між обласними лікувальними закладами (184,16 тис. грн), бюджетами міст Луцька (177,66 тис. грн), Ковеля (45,68 тис. грн), Володимира-Волинського (20,3 тис. грн), Нововолинська (20,3 тис. грн) та Луцьким (20,3 тис. грн), Любомльським (20,3 тис. грн), Маневицьким (20,3 тис. грн) районними бюджетами.

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги розміром 3 701,7 тис. грн передбачена центру екстреної медичної допомоги та медицині катастроф.

Субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань у сумі 26 825,6 тис. грн розподілено між місцевими бюджетами за пропозиціями управління охорони здоров’я облдержадміністрації відповідно до чисельності та контингенту хворих на окремі захворювання. 

Законом України „Про Державний бюджет України на 2018 рік” на реалізацію проекту Світового банку з державного бюджету обласному бюджету передбачена субвенція на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту „Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей” в обсязі 328 540,1 тис. гривень.

Враховуючи узгодженні пропозиції відповідних головних розпорядників коштів обласного бюджету щодо планів використання цих видатків, зазначений фінансовий ресурс спрямовується управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації в сумі 166 629,0 тис. грн та управлінню капітального будівництва облдержадміністрації в сумі 161 911,1 тис. гривень. Крім того, для дотримання умов співфінансування цієї субвенції управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації з обласного бюджету виділяється 6 388,3 тис. гривень.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" обласному бюджету передбачено субвенцію на придбання ангіографічного обладнання в сумі 11 538,0 тис. гривень. Для забезпечення умов співфінансування, яке передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року №185 „Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання ангіографічного обладнання”, в обласному бюджеті передбачено 11 538,0 тис. гривень.

На утримання трьох медичних коледжів у 2018 році в обласному бюджеті заплановано 54 537,4 тис. грн, з них за рахунок коштів загального фонду 45 321,2 тис. грн та спеціального фонду – 9 216,2 тис. гривень. Із загального обсягу спрямованого фінансового ресурсу 3 092,1 тис. грн – кошти освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. За рахунок цього  міжбюджетного трансферту забезпечуються видатки на здобуття повної загальної середньої освіти для студентів медичних коледжів.

Найбільшу питому вагу власних надходжень медичних коледжів становить плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю – 92,6 відсотка (8 532,4 тис. гривень).

На перепідготовку середнього медичного персоналу при Луцькому базовому та Ковельському медичних коледжах спрямовується 2 349,4 тис. грн за рахунок загального фонду бюджету та 184,0 тис. грн – за рахунок власних надходжень закладів. У межах загального ресурсу 1 802,9 тис. грн спрямовується на оплату праці та 278,9 тис. грн на оплату енергоносіїв та комунальних послуг.

На функціонування медичної бібліотеки у 2018 році в обласному бюджеті заплановано 1 357,6 тис. гривень. На оплату праці 10 штатних одиниць цього закладу спрямовується 837,6 тис. грн, на оплату енергоносіїв та комунальних послуг передбачається 70,9 тис. гривень. Крім того, у 2018 році плануються власні надходження медичної бібліотеки за надання платних послуг в сумі 7,3 тис. грн, які будуть використовуватися на поточне утримання закладу.

В ході обговорення начальник профільного управління звернув увагу на низький рівень заробіної плати в медичній галузі.  Він зауважив, що проблема є причиною трудової міграції медиків за кордони України. Про цю ж проблему говорили й депутат облради Михайло Бегаль та в. о. головного лікаря обласної клінічної лікарні Іван Сидор.

Депутат Анатолій Грицюк цікавився долею обласної програми "Волинькард", яку депутати затвердили на минулій сесії. Начальник управління охорони здоров'я Ігор Ващенюк зауважив, що нічого не має проти ідеології програми і цілком підтримує її. Разом з тим, він вважає, що захаоди, які прописані в програмі не потребують видатків з обласного бюджету, оскільки вони фінансуються з грантового проекту. Таку ж позицію має голова профільної комісії обласної ради Олександр Зінчук.

Депутат Михайло Імберовський в ході співбесід з керівниками закладів піднімав питання про ціни на енергоносії та заходи з енергозбереження. На третій день слухань напрошується висновок, що результатом енергозбереження та правильної економічної політики в обласних комунальних закладах  може бути суттєвий зекономлений фінансовий ресурс. "За приблизними підрахунками -- це десятки мільйонів гривень, які ми могли би перерозприділити на інші нагальні потреби обласного бюджету", -- зауважив голова бюджетної комісії Андрій Турак.

Депутати Ірина Вахович та Святослав Кравчук піднімали проблему цінової політики на ліки. Досить гострою залишається проблема з дефіцитом коштів на медичне обладнання для обласних комунальних закладів, ремонт приміщень, придбання медичного транспорту.

"За третій день бюджетних слухань ми бачимо чимало проблем, на вирішення яких не вистачає ресурсу. Якби активно запрацювало підприємство "Волиньприродресурс", то ми вже могли би вирішити чимало нагальних питань. На жаль, нашому комунальному підприємству й надалі блокують роботу", - зазначив головний модератор слухань, голова бюджетної комісії Андрій Турак.


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Дітей запрошують покулінарити в боулінг-клуб StrikeCity
Наступна новина Луцькі університети не зайняли високі позиції у загальноукраїнському рейтингу вишів. ВІДЕО
Схожі новини