У Луцьку за 20 хвилин продали бурштину на 2 мільйони гривень

У Луцьку за 20 хвилин продали бурштину на 2 мільйони гривень

У Луцьку відбувся четвертий аукціон з продажу бурштину, видобутого комунальним підприємством «Волиньприродресурс». На заході, що тривав лише 20 хвилин, продали 236,5 кілограмів бурштину загальною вартістю 2 мільйони 80 тисяч 256 гривень.

Аукціон відбувся у п’ятницю, 26 березня, у Волинській обласній раді.

Ювелірні компанії хочуть дрібне каміння

На участь в аукціоні загалом надійшло 23 заявки, але в результаті каміння купили дві компанії: одна українська та одна гонконгська. Обидві зацікавилися бурштином фракції 10-20 грамів вартістю 313 доларів США за кілограм (вартість визначає гемологічний центр Міністерства фінансів України).

«Справді було подано 23 заявки, але більшість компаній цікавлять дрібні фракції: 0-2 і 2-5 грамів, а у нас всі запаси вже продані. Дрібні фракції найбільш затребувані серед ювелірних компаній. Ринок диктує: Литва, Польща здебільшого працюють з дрібною фракцією. Китай, Польща – по-різному. З великою фракцією добре працюють Об’єднані Арабські Емірати, але, на жаль, сьогодні вони не долучилися до аукціону, хоча попередня зацікавленість була», - пояснив директор комунального підприємства «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк.

«Хоча, думаю, що понад 2 мільйони гривень – це дуже непоганий показник за менше, ніж пів години. Потрохи популяризуємо офіційний продаж бурштину. Деякі компанії з нами від часу першого аукціону. При цьому частина навіть не записується на аукціон, бо знає, що може в будь-який момент приїхати і купити бурштин за тими ж цінами», - додав він.

Скільки загалом вже заробили на волинському бурштині

Перший аукціон відбувся у жовтні 2020 року. Відтоді вони відбуваються щомісяця. Виняток – січневий локдаун.

Учасники, як приїжджають до Луцька, так і приєднуються дистанційно.

Минулого аукціону бурштину продали на 3,5 мільйони гривень, але в міжаукціонний період – ще майже на 10 мільйонів .

Загалом з першого аукціону підприємство вже продало бурштину на 22 мільйони гривень.

«На першому аукціоні повідомляли про виручені 20 мільйонів, але трапилась проблема. Була естонська компанія, яка начебто купила 500 кілограмів. Насправді вона взяла 93 кілограми, а решту сказала, забере пізніше. Ми прочекали 2 аукціони і погасили їхній протокол, бо вони так і не забрали всі 500», - сказав Анатолій Капустюк.

Наразі на складі «Волиньприродресурсу» лишається 1,5 тонни каміння вартістю понад 40 мільйонів гривень.

Усе це видобуто на 3 гектарах у Вовчецькому лісництві Маневицького району. Ділянку невдовзі рекультивують. Далі для видобутку шукатимуть інші місця (загалом підприємство має ліцензію на роботу на 52 гектарах), але поки основне завдання – налагодити продаж.

Дивитись, як копають бурштин на Волині

Що з цього отримує Волинь

До місцевих бюджетів потрапляють ПДФО (податок на доходи фізичних осіб), рентні платежі.

«Ми сплачуємо близько 500 тисяч гривень ПДФО щомісяця, рентні платежі у квітні – більше 2 мільйонів гривень. До того ж робітники-місцеві жителі отримують за зміну 1500 гривень. За місяць «чистими» на руки – більше 30 тисяч гривень», - переконує Анатолій Капустюк.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ситуація з коронавірусом в Україні стабілізується за 2-3 тижні, – експерт
Наступна новина На Донбасі в результаті обстрілу загинуло одразу четверо українських бійців, – журналіст
Останні новини
Схожі новини