Визнати Білорусь країною-агресором: адвокат із Луцька пояснив, чому потрібно підписати петицію

Визнати Білорусь країною-агресором: адвокат із Луцька пояснив, чому потрібно підписати петицію

Петиція «Про визнання Республіки Білорусь країною-агресором і врегулювання примусового вилучення об’єктів права власності Республіки Білорусь та її резидентів» 11 липня оприлюднена на веб-сайті офіційного інтернет-представництва президента України.

«Прошу долучитися до підписання, якщо вважаєте ці питання доречними і такими, що потребують врегулювання», – написав у себе на сторінці в фейсбуці її автор – адвокат із Луцька Вадим Матвіїв.

«Колись у виступі одного з найвідоміших дисидентів СРСР Семена Глузмана я почув фразу, що є народи, які не мають «ферменту опору». Не даючи оцінки діям/бездіяльності основної маси населення республіки білорусь, вважаю, що вона як держава є агресором щодо України, як і російська федерація. Це стало можливим, не в останню чергу, через інертність основної маси населення білорусі», – уточнив у коментарі виданню свою позицію Вадим Матвіїв .

Коротку мотивацію необхідності такого юридичного кроку він навів у тексті петиції, опираючись на резолюцію ООН і враховуючи Міжнародне гуманітарне право. На його думку, це потрібно, як мінімум, щоб запрацювали правові механізми:

- захисту прав осіб, які постраждали не лише від російської, а й від білоруської агресії;

- примусового вилучення об’єктів права власності республіки білорусь та її резидентів.

«Наразі уже існують прецеденти звернення резидентів республіки білорусь до наших судів з позовами про захист порушених прав внаслідок вилучення та/або затримки їх майна. Ті вилучення майна, про які публікується в ЗМІ, не мають належної правової бази. Єдиний механізм – це примусове відчуження на компенсаційній основі. Це, на моє переконання, неприйнятно і може покласти на Україну в майбутньому певні грошові зобов’язання», – прогнозує автор петиції.

Власне на сайті уточнюється, що згідно з пунктом «f» ст. 3 Резолюціїї ООН №3314 від 14.12.1974, під поняття «акта агресії» підпадають дії держави, яка дозволяє щоб її територія, яку вона надала в розпорядження іншої держави, використовувалася іншою державою для вчинення акту агресії проти третьої держави.

ПІДПИСАТИ ПЕТИЦІЮ: «Про визнання Республіки Білорусь країною-агресором і врегулювання примусового вилучення об’єктів права власності Республіки Білорусь та її резидентів».

російська федерація використовує територію та інфраструктуру республіки білорусь для вторгнення на суверенну територію України, для базування ракетних підрозділів, підрозділів ВКС рф, а також для матеріального забезпечення збройного вторгнення. З території республіки білорусь і її повітряного простору здійснюються систематичні обстріли суверенної території України, зокрема об’єктів цивільної інфраструктури. Мали місце випадки проникнення диверсійно-розвідувальних груп на територію України, які були сформовані з військовослужбовців республіки білорусь.

Нещодавно самопроголошений президент Олександр Лукашенко визнав співучасть у збройній агресії проти України, заявивши, що все, що відбувається, повністю відповідає спільному плану, погодженому керівництвом білорусі та росії. Він заявив, що у союзі білорусі та росії вже давно створено єдину армію і що він «давно визначив» участь білорусі у війні російської федерації проти України.

Пряма промова Лукашенка: «Ми єдина країна, яка підтримує росіян у цій боротьбі. Ті, хто нам дорікають: ви що, не знали, що у нас найтісніший союз із російською федерацією? З державою, з якою ми будуємо єдину, потужну, незалежну державу – союзну державу. Де в союзі два незалежні народи. І що вони не знали, що у нас створено вже давно у союзі білорусі та росії, єдине угруповання збройних сил? Фактично єдина армія. Ви ж це все знали, то чому нам сьогодні дорікаєте? Ми були і будемо разом із братньою росією. Наша участь у «спецоперації» визначена мною давно».

 

Як зазначає Вадим Матвіїв, за міжнародним законодавством республіка білорусь є державою-агресором, але національним законодавством України вона такою не визнана. Тож він як адвокат звертається до очільника держави з проханням внести до Верховної Ради України:

1) подання про визнання Республіки Білорусь країною-агресором;

2) законопроект про врегулювання примусового вилучення об’єктів права власності республіки білорусь та її резидентів, аналогічно із Законом України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» №2116 від 03.03.2022.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зеленський у роковини Волинської трагедії вніс до Ради законопроєкт про статус поляків, – Дуда
Наступна новина Закордонний паспорт: де оформити, вартість, термін
Останні новини
Схожі новини