Народжений воїном: захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

Народжений воїном: захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

Родина полеглого в бою захисника Івана Войчука із Камінь-Каширщини просить земляків підтримати петицію про присвоєння йому звання «Герой України» (посмертно).

Житель Каменя-Каширського та уродженець Гути-Боровенської Войчук Іван Іванович, відомий серед побратимів як «Знахар» та «Дисбат», був безсумнівно однією з найвизначніших постатей російсько-української війни, – пише газета Полісся

Свій бойовий шлях розпочав ще під час АТО. А перший військовий досвід здобув, відбуваючи «строчку» у повітрянодесантних військах (нині десантно-штурмові), отримав навіть краповий берет.

Двічі підписував контракт на військову службу у 14-ій ОМБр ім. князя Романа Великого. Не встиг демобілізуватися й вирушити на заробітки за кордон, як почалася повномасштабна війна. Він одразу вирішив вертатися на Батьківщину й уже 6 березня 2022-го стояв під Києвом у складі своєї волинської князівської бригади. Згодом його формування перекинули на південь, а потім під Ізюм, Донеччину, знову на Харківщину.

За роки, проведені на передовій, усе тіло Івана Войчука стало нагадувати решето. На ньому не було живого місця від бойових поранень і тортур. А ще численні контузії та переломи. Його витривалість, стійкість, винахідливість і бунтарська вдача допомогли йому двічі втекти із російського полону. Він зміг вижити у вибухаючому автомобілі та протриматися без води і їжі кілька днів в оточенні.

Під кінець 2022-го Івана Івановича відправили із зони бойових дій додому. Але він все ще ходив проситися на службу. Йому постійно відмовляли, бо за станом здоров’я «непрохідний», та й перебиті колись ворожим катом ноги вже давно не витримували фронтових навантажень.

Попри все через 6 місяців він таки досяг бажаного, і в червні 2023-го знову поїхав на передову, тепер вже до волинської«сотки». Тут він із мінометника з кількарічним стажем перекваліфікувався у піхоту, розвідника. Із Лиманського напрямку бригаду нещодавно перекинули на Авдіївський. Саме там невгамовного захисника й упіймала смерть: 23 квітня, йдучи на підмогу ураженим ворогом побратимам, сам потрапив під кулеметно-мінометний обстріл. Йому навіки буде 42.

За відвагу та віддану зразкову службу своїй країні впродовж восьми років Іван Войчук був нагороджений численними відзнаками, з-поміж яких є такі особливі – орден Богдана Хмельницького, медаль «За звитягу і вірність», іменна вогнепальна зброя та сувенірний годинник від президента Володимира Зеленського. Однак за свої подвиги й незламність він гідний ще одного, найвищого визнання – звання Героя України.

Аби підтримати відповідну петицію (№22/225802-еп) про присвоєння захисникові цього звання, варто перейти і проголосувати за посиланням.

Іван Войчук був народжений справжнім воїном, увіковічніть його Героєм!


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 80% моєї крові йде на потреби ЗСУ: почесний донор з Луцька вже 63 рази здавав кров
Наступна новина У Горохові працює волонтерський музей російсько-української війни
Останні новини
Схожі новини